Првих седам година живота деца попут сунђера – упијају све што виде и чују

Тврди се да су првих седам година живота деца попут сунђера – упијају све што виде и чују. У тих првих седам година они науче да сагледају себе, своје животе и свет око себе. У том периоду се поставља темељ будућег живота. И ако је окружење у коме расте здраво, пуно љубави и подршке – темељ на коме ће се живот детета градити ће бити веома јак. А добри родитељи то знају. Ево шта они раде другачије:

1.Они покушавају да буду попут своје деце, а не да обликују децу према себи
Добри родитељи знају да сва деца долазе на свет чиста и савршена и због тога се труде да поново постану чисти и свесни попут своје деце. Они покушавају да буду попут своје деце, а не обликују децу по себи.

2.Они се не мешају превише
Добри родитељи разумеју да родитељство није учење деце да зависе од тебе већ да себе учине непотребним. Кроз своје речи, акције и понашања они уче своју децу како да буду самостални и да увек прате свој компас.

3.Они штите, негују и развијају интелигенцију свог детета
Студија Хауарда Гарднера са Харварда још одавно је показала да се свако дете рађа као својеврсни геније са вишеструким интелигенцијама, да би до двадесете године удео генијалаца спао на 10%, а у старијем узрасту на само 2%. Добри родитељи свесни су овога и чине све да заштите, сачувају и развијају таленте своје деце.

4.Они подржавају своју децу да прате свој животни пут
Добри родитељи не покушавају да поставе нереалистична и неприкладна очекивања својој деци. Подржавају их да увек ураде оно што осећају у свом срцу без обзира на то колико другима изгледало нелогично. Константно подсећају своју децу да је сваком од нас намењен јединствен животни пут, и да ћемо се једино ако будемо ходали тим путем увек сећати ко смо, одакле смо и зашто смо овде.

5.Они не одустају од себе, својих живота и снова „због своје деце“
Ови родитељи су свесни да су, иако одговорни за животе своје деце, њихову срећу, здравље и образовање, такође одговорни за своје животе. И кроз све што раде, они теже да постигну баланс између личног и породице.

6.Они уче децу да живе отвореног срца
Упркос свим разочарењима, издајама и тешким ситуацијама које могу да искусе у животу, и упркос свим боловима и борбама са којима могу да се суоче како буду старили, добри родитељи уче своју децу да никад не одустају од љубави.

7.Они не уче своју децу да буду богати, него да буду срећни
Добри родитељи уче децу да постану часни мушкарци и жене, а не успешни, тако да када порасту знају вредност ствари, а не њихову цену.
„Када сам имао 5 година, мајка ме учила да је кључна ствар у животу – срећа. Када сам кренуо у школу, питали су ме шта желим да будем кад порастем. Написао сам „срећан“. Рекли су ми да нисам разумео задатак, а ја сам им рекао да они не разумеју живот.“ Џон Ленон

8.Они инспиришу децу да се према свима односе са љубављу, поштовањем и саосећањем
Кроз речи, ставове и понашање, добри родитељи инспиришу своју децу да сва жива бића третирају са поштовањем, љубављу и саосећањем.

9.Подржавају децу да негују своју аутентичност
Добри родитељи подржавају своју децу да поштују своју аутентичност и јединственост, да остану искрени према себи и да никад не обликују себе тако да се свиде свима.

10.Они откривају својој деци да је цео живот експеримент. И што више експериментишу, тим боље.
Не постоје границе у ономе што можемо да урадимо осим оних које намећемо сами себи, тако да морамо стално да се суочавамо да својим страховима и ограничењима. Кроз своје акције и понашања, родитељи уче своју децу да раде исто. Подржавају их да стално експериментишу и да се никад не плаше неуспеха.

11.Они подржавају своју децу да никад не одустану од свог разиграног духа
Без обзира на то колико су им деца стара, добри родитељи их стално подржавају да остани млади у срцу и веселог духа целог живота, и убеђују их да ће наћи више среће ако подетиње него у одрастању.

12.Они одгајају децу да вреднују људе према ономе што имају у срцу а не у џепу
Добри родитељи уче своју децу да вреднују људе по томе шта имају у срцу и души, а не према ономе што имају у џеповима и банковним рачунима. Да их воле због онога што је испод а не због сјајне спољашности.