Најбољи начин да излечите страхове код своје деце

24 априла, 2018

Иако већина неће никад изблиза срести змију, управо је она према Галуповој анкети “чудовиште” које највише плаши одрасле. Змија је тако засенила и страх од јавног наступа и летења. Али дечји страхови су различити.


“Око 90 одсто малишана живи с једним или чак с неколико различитих страхова” каже психолог Дона Пинкус, специјалиста за лечење страхова. На срећу, већина деце их с годинама једноставно прерасте па престану пре спавања да проверавају да ли се у ормару скрива неко чудовиште. Али у оним “реалнијим” им можете помоћи.
Ако се дете избезуми када угледа пса, а ви га инстинктивно преведете на другу страну улице – грешите.
Сусрет искористите као прилику да демистификујете извор страха и смиреним гласом реците: “Погледај како је псић сладак. Питаћемо власника да ли смемо да га помазимо да видимо како је меко и топло његово крзно”.
Упознавањем се најбоље лечи неразуман страх 
Страх се најчешће рађа из неспоразума. Објасните ли деци да пчелу не занимају они него полен, страх од пчела ће се смањити. Страх од зубара савладаће ако заједно на ЈуТјубу одгледате видео о прегледу зуба у ординацији.
С временом се мењају и чудовишта 
Страх је заштитна емоција. Управо стога бебе плачу када чују гласне звукове, а чим упознају мајчино лице, плаше их лица странаца. Одрасли се боје природних опасности из окружења – таме, олује и грмљавине или неких животиња.
Страхови су наследни, посебно татини 
Ако мама угледа паука и завришти, дете може изненада почети да осећа страх од инсеката, упозорава доктор Пинкут. Очеви имају још снажнији утицај на децу. Очев страх од зубара најбољи је показатељ колико ће се деца бојати.
Претерано саосећање може бити штетно 
Изјаве “Жао ми је, али мораш на вакцину” или “Знам да те јако боли” су погрешне. Радије смирено покажите љубав и реците: “Све ће брзо бити готово”, саветује педијатар Рој Бенарок.

Извор: Супер жена

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама