Najbolji rezultati mature u školama u Vojvodini

29 jula, 2019

Osim odeljenja za talentovanu decu pri gimnazijama, najbolje rezultate male mature imaju škole u Vojvodini, pa tek onda u prestonici.


Najgore su se pokazale osnovne škole u Borskom, Kosovskom i Jablaničkom okrugu, pokazuju zvanični rezultati male i velike mature Ministarstva prosvete, piše Blic.

Ubedljivo najgori rezultat sa kvalifikacionog ispita ima osnovna škola „Petar Tasić“ u Leskovcu, sa svega ostvarenih 5,44 boda, a odmah pored nje nalazi se škola u Babušnici „Dobrinka Bogdanović“, čiji su učenici u proseku ostvarili rezultat od 6,35 bodova.

Treći najgori uspeh sa 7,13 bodova ostvarila je škola „Vladimir Nazor“ u Lipljanu na Kosovu i Metohiji.

Najbolje rezultate uglavnom nose škole za talentovanu decu. Takva je Prva kragujevačka gimnazija sa 36,23 boda, a odmah pored nje je Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu sa 35,83 boda na završnom testu. Na trećem mestu nalazi se Matematička gimnazija u Beogradu i njeni učenici su osvojili 35,09 bodova.

Osim ovih odeljenja pri gimnazijama za talentovane učenike, na prvom mestu sa najviše bodova (34,25) stoji Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Kamenici, koju sledi Osnovna škola „9. maj“ u Zrenjaninu sa 32,80 bodova. Za svega 0,72 boda manje, treće mesto je pripalo školi „6. oktobar“ u Kikindi.

Prema rečima Dobrivoja Marjanovića iz Unije sindikata i nastavnika, završni ispit je bio daleko teži nego prethodne godine i sa ovim mišljenjem su se složile brojne kolege.

„Osim težine završnog ispita, generalno rezultati nisu dobri. Mislimo i da vlada jedna velika nezainteresovanost roditelja kada je u pitanju negovanje radnih navika kod dece u obrazovanju. Roditelji danas misle da je najvažnije detetu platiti privatne časove. Imate razrede u kojima samo jedno dete ima roditelja koji je visokoobrazovan. Rodielji u skladu sa dobrim i odgovornim nastavnicima moraju da budu u toku i da znaju šta se dešava sa decom. Da ih podstiču na učenje i da teže pravim idealima“, kaže Marjanović.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama