Најбољи резултати матуре у школама у Војводини

29 јула, 2019

Осим одељења за талентовану децу при гимназијама, најбоље резултате мале матуре имају школе у Војводини, па тек онда у престоници.


Најгоре су се показале основне школе у Борском, Косовском и Јабланичком округу, показују званични резултати мале и велике матуре Министарства просвете, пише Блиц.

Убедљиво најгори резултат са квалификационог испита има основна школа „Петар Тасић“ у Лесковцу, са свега остварених 5,44 бода, а одмах поред ње налази се школа у Бабушници „Добринка Богдановић“, чији су ученици у просеку остварили резултат од 6,35 бодова.

Трећи најгори успех са 7,13 бодова остварила је школа „Владимир Назор“ у Липљану на Косову и Метохији.

Најбоље резултате углавном носе школе за талентовану децу. Таква је Прва крагујевачка гимназија са 36,23 бода, а одмах поред ње је Гимназија „Светозар Марковић“ у Нишу са 35,83 бода на завршном тесту. На трећем месту налази се Математичка гимназија у Београду и њени ученици су освојили 35,09 бодова.

Осим ових одељења при гимназијама за талентоване ученике, на првом месту са највише бодова (34,25) стоји Основна школа „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Каменици, коју следи Основна школа „9. мај“ у Зрењанину са 32,80 бодова. За свега 0,72 бода мање, треће место је припало школи „6. октобар“ у Кикинди.

Према речима Добривоја Марјановића из Уније синдиката и наставника, завршни испит је био далеко тежи него претходне године и са овим мишљењем су се сложиле бројне колеге.

„Осим тежине завршног испита, генерално резултати нису добри. Мислимо и да влада једна велика незаинтересованост родитеља када је у питању неговање радних навика код деце у образовању. Родитељи данас мисле да је најважније детету платити приватне часове. Имате разреде у којима само једно дете има родитеља који је високообразован. Родиељи у складу са добрим и одговорним наставницима морају да буду у току и да знају шта се дешава са децом. Да их подстичу на учење и да теже правим идеалима“, каже Марјановић.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама