Најчешће родитељске грешке у првих шест месеци бебиног живота

22 јануара, 2017

Кад постанете родитељ, имате милион питања и дилема. Не знате да ли добро држите главу својој беби, питате се да ли треба да спава на леђима или на страни, не знате која звечка би за њу била најбоља…

Једноставно све што урадите, питате се да ли сте исправно поступили или не. Зато вам откривамо најчешће грешке које прави већина родитеља у првих шест месеци бебиног живота.
И пре него што добију бебу многе маме и тате добро су информисане о томе како треба да је хране и негују. Корисне савете добијају од педијатра, патронажне сестре, родитеља или пријатеља који већ имају децу.
– Међутим, шта треба или не треба да раде са дететом када је његов моторни развој у питању, то им најчешће нико не говори. Баш зато у вези са тим родитељи имају и највише недоумица – каже Снежана Милановић, дипломирани физиотерапеут у Центру за корективну гимнастику и физикалну терапију.
Према њеним речима, ово су најчешће грешке које родитељи праве у бебиних првих пола године живота.
Беба не борави у лежећем положају на стомаку
Ово је прва и најчешћа грешка у првим месецима дететовог живота која спутава његов нормалан развој кретања.
– Положај на стомаку бебу припрема за пузање јер подстиче тело на одизање. У овом положају дете научи да се одупире, усправља и да крене напред. Одржавањем положаја постепено успоставља равнотежу – у почетку ће се кривити на једну или другу страну, али временом ће ваша беба бити све боља – објашњава Милановићева.
Стављање прстију у бебине шаке
Све бебе по рођењу имају стиснуте песнице због присутног рефлекса хватања. Ако им ставите своје прсте у шаке, јако ће вас стиснути.
– Иако је ово изузетно пријатан осећај, немојте то да радите и такође никако не гурајте играчке беби у руке. Насупрот томе, бебу мазите по надланици, како бисте је стимулисали на отварање шаке што она спонтано повремено ради – саветује наша саговорница.
Крајем трећег месеца бебине шаке биће отворене и она ће играти са својим прстићима. У случају да ваша беба у овом узрасту и даље има стиснуте песнице обратите се лекару.
Прерано стављање у седећи положај
Већина родитеља своју бебу ставља у седећи положај са шест месеци, без обзира на то да ли она показује иницијативу за седењем или не. Поента је да не форсирате дете јер прерано постављање у седећи положај пре свега није добро због кичме. Она у том узрасту у већини случајева није спремна да држи дете у усправном седећем положају. Многи родитељи не знају да седење детета нема толико везе са куковима, колико са кичменим стубом и његовим развојем.
Одустајање од терапије за кориговање деформитета
Три најзаступљенија деформитета код беба на рођењу су проблеми у развоју кукова, тортиколис (криви врат) и уврнута стопала. Неки од њих се виде одмах, а други мало касније у првим месецима живота.
– Чим нешто примете, родитељи одмах воде децу код ортопеда или физијатра који препоручују одговарајућу терапију. Нажалост, поједине маме и тате из разних разлога у неком тренутку одустају од терапије. Мисле да ће то проћи само од себе и да је лекар погрешио јер су такво искуство можда имали њихови пријатељи или су они то сами закључили на основу информација са интернета. То је погрешно јер нелечени или недовољно излечени деформитети остављају последице у већој или мањој мери за цео живот – упозорава наша саговорница.
 
Извор: Žena Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама