Najčešći oblik vršnjačkog nasilja NIJE udaranje niti vređanje

30 septembra, 2022

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da je isključivanje iz društva najčešći oblik vršnjačkog nasilja u školama. Možda ste mislili da je najveći problem fizičko nasilje, ali je ono zapravo dosta ređe.

Studiju je sproveo i objavio University of Missouri-Columbia, a možete je pročitati ovde. Ono što je ovo istraživanje pokazalo jeste da je najčešći oblik zlostavljanja upravo onaj prikriveni, koji ne ostavlja vidljive tragove, ali ih i te kako ostavlja na duši deteta koje je žrtva.

Istraživanje pominje pojam relacione agresije, koja upravo uključuje oblike ponašanja poput isključivanja vršnjaka iz grupnih aktivnosti, kakve su rođendani, zajednički izlasci i druženja, ali i širenje ružnih glasina o njima. Ovakve stvari i te kako mogu naškoditi detetu koje je predmet ruganja, ne samo kroz osećaj isključenosti, već i kroz gubitak samopouzdanja i osećaj manje vrednosti. Drugo istraživanje rađeno ranije pokazalo je da su zapravo ovakvi oblici zlostavljanja za dete jednako bolni kao fizičko nasilje.

Ako ne i bolniji.

Zato što su suptilni, prikriveni. Zato što dete nema modrice koje će pokazati, pa se onda sve shvata dao dečja igra i borba za svoje mesto i društvu i roditelji i nastavnici ređe reaguju.

Ono što je studija takođe pokazala je da, ako dete sebe smatra “popularnim” veća je šansa da će imati stavove koji neguju i podržavaju vršnjačko nasilje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama