Најпопуларнија дечја имена у 2021. – Лука коначно није на првом месту

6 фебруара, 2022

Популарност кратких имена не смањује се, али се родитељи све више труде да пронађу нека стара, заборављена, звучна имена, по којима ће њихова деца бити посебна. Нико данас не жели да се, кад на игралишту позове своје дете, окрене њих десетак. Зато имена као што је Тарас, Федор или Бодин више нису неуобичајена.

У 2021. години у Србији су се највише рађале девојчице са именом Миа и дечаци са именом Реља.

Када су девојчице у питању, списак имена која се родитељима највише свиђају су Ема, Мила, Ела, Лара, Лина, Софија, Хана, Ана, Леа и Наталија.

А што се тиче дечака, листа изгледа овако: Матео, Ноа, Емил, Леон, Тео, Матија, Филип, Никола, Данијел и Лука.

Иначе, најчешћа имена су Србији су Милица и Никола.

Име Милица је у другој половини двадесетог века изгубило популарност стечену пре Другог светског рата. Ипак, деведесете су донеле нови-стари тренд, па је Милица поново “загосподарила” матичним књигама рођених, у које се то женско име и даље уписује више него сва остала.

На листи најчешћих мушких имена од 1992. године води Никола, који се пре тога безмало пола века није налазио ни међу десет најпопуларнијих. Из тог разлога, Никола заузима тек пето место на листи имена која, према подацима са последњег пописа становништва, носи мушка популација у Србији.

С друге стране, све је мање родитеља који својој деци дају име Миодраг или Милорад, док су имена попут Лука, Стефан и Лазар у последњих четврт века постала изузетно популарна.

Извор: Новости/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама