Napravite sami didaktičku igračku – Veseli klovn

10 jula, 2020

Ideja za didaktičku igru koju nam šalje vaspitačica Ljiljana Reljić, autor priručnika “Didaktičke igračke koje možete da napravite sami”

Veseli klovn

Cilj: razvoj fine motorike, logičkog mišljenja i praktičnih veština.

Postupak izrade: na kartonskoj kutiji iscrtati šablon klovna. U zavisnosti od materijala napraviti otvore za ubacivanja: čepovi, slamčice, pasulj… pertle. U unutrašnjosti kutije napraviti pregrade čime se obezbeđuje kontrola greške.

Opis igre: Vaspitač motiviše decu rečima: “Sada ćemo nahraniti klovna i obući ga za cirkus, klovn voli da jede pasulj, potrebne su mu slamčice i čepovi koje će poneti sa sobom kako bi zabavio decu u cirkusu”. Deci se postavljaju pitanja: “Koje je boje ovaj čep? U koji otvor ćemo ga ubaciti? Koje je boje slamčica?Šta klovn radi u cirkusu?”

Demonstrira se vezivanje pertle, pomaže deci prilikom uvežbavanja vezivanja.
Uz ovu didaktičku igračku deca će u igri naučiti da klasifikuju predmete: čepove, slamčice… po boji i sastavu materijala jer kutija sadrži unutrašnje pregrade tako da deca mogu sama da uoče greške prilikom igre. Igra je pogodna u individualnom radu kao i malim grupama, može se koristiti na uzrastu od 3 godine pa naviše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama