„Наше друштво треба да уради много да се жена не осећа изоловано кад постане мама”

2 марта, 2019

У циљу побољшања положаја родитеља у друштву, неопходна је примена модерне праксе међу послодавацима у Србији, која подразумева прилагођавање запосленима и њиховим потребама, тако да имају оптималан баланс између приватног и пословног живота. Таква промена организације компанија уједно је и кључан предуслов за конкретну подршку женама и породиљама које желе да граде своје каријере, поред тога што су се оствариле и у улози мајке, закључак је на јуче одржаној панел дискусији „Маматине“.

Брзина модерног пословања, али и самог живота, константно намеће нове изазове родитељима у усклађивању обавеза на послу и код куће. У најделикатнијој ситуацији су мајке, којима је у потпуно новим околностима након порођаја потребно разумевање послодавца за све оно што са собом доноси њена нова, најважнија животна улога.

„Наше друштво треба да уради много да се жена не осећа изоловано кад постане мама. Осим што послодавци треба да схвате колико је важан задовољан запослени, потребан је систем који функционише и јасно регулише примену закона“, истакла је Јована Ружичић испред Центра за маме, додавши да су се многе предузетнице определиле за сопствени бизнис баш из разлога што нису имале подршку свог послодавца када су желеле да се остваре као мајке.

Важност професионалног и одговорног приступа према својим запосленима препознала је компанија Vip mobile, која је у последње две године прилагођавала своју организациону струкуру сходно потребама запослених.

„Успех једне компаније без задовољних запослених не постоји. Желимо да им омогућимо флексибилно радно време и слободне дане родитељима током привикавања на вртић њихових малишана, а како би мајкама период након породиљског одсуства био што мање стресан по њих, али и целу породицу, омогућен им је период прилагођавања уз скраћено радно време без утицаја на износ зараде.“ истакла је главна директорка за тржиште у Випу, Бранка Пудрља Дурбаба.

Испред сектора људских ресурса ове компаније, руководитељка Наталија Пешић посебно је истакла значај поштовања слободног времена, уз обраћање пажње на здравље и смањење стреса запослених, који заједнички утичу на неговање породичних вредности и срећнији живот.

Говорнице панел дискусије сагласне су да, уколико заиста желимо да породица буде стуб нашег друштва, морамо да оснажимо жене тако да њихова одлука да постану мајке не искључује остваривање амбиција у каријери.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама