„Naše društvo treba da uradi mnogo da se žena ne oseća izolovano kad postane mama”

2 marta, 2019

U cilju poboljšanja položaja roditelja u društvu, neophodna je primena moderne prakse među poslodavacima u Srbiji, koja podrazumeva prilagođavanje zaposlenima i njihovim potrebama, tako da imaju optimalan balans između privatnog i poslovnog života. Takva promena organizacije kompanija ujedno je i ključan preduslov za konkretnu podršku ženama i porodiljama koje žele da grade svoje karijere, pored toga što su se ostvarile i u ulozi majke, zaključak je na juče održanoj panel diskusiji „Mamatine“.

Brzina modernog poslovanja, ali i samog života, konstantno nameće nove izazove roditeljima u usklađivanju obaveza na poslu i kod kuće. U najdelikatnijoj situaciji su majke, kojima je u potpuno novim okolnostima nakon porođaja potrebno razumevanje poslodavca za sve ono što sa sobom donosi njena nova, najvažnija životna uloga.

„Naše društvo treba da uradi mnogo da se žena ne oseća izolovano kad postane mama. Osim što poslodavci treba da shvate koliko je važan zadovoljan zaposleni, potreban je sistem koji funkcioniše i jasno reguliše primenu zakona“, istakla je Jovana Ružičić ispred Centra za mame, dodavši da su se mnoge preduzetnice opredelile za sopstveni biznis baš iz razloga što nisu imale podršku svog poslodavca kada su želele da se ostvare kao majke.

Važnost profesionalnog i odgovornog pristupa prema svojim zaposlenima prepoznala je kompanija Vip mobile, koja je u poslednje dve godine prilagođavala svoju organizacionu strukuru shodno potrebama zaposlenih.

„Uspeh jedne kompanije bez zadovoljnih zaposlenih ne postoji. Želimo da im omogućimo fleksibilno radno vreme i slobodne dane roditeljima tokom privikavanja na vrtić njihovih mališana, a kako bi majkama period nakon porodiljskog odsustva bio što manje stresan po njih, ali i celu porodicu, omogućen im je period prilagođavanja uz skraćeno radno vreme bez uticaja na iznos zarade.“ istakla je glavna direktorka za tržište u Vipu, Branka Pudrlja Durbaba.

Ispred sektora ljudskih resursa ove kompanije, rukovoditeljka Natalija Pešić posebno je istakla značaj poštovanja slobodnog vremena, uz obraćanje pažnje na zdravlje i smanjenje stresa zaposlenih, koji zajednički utiču na negovanje porodičnih vrednosti i srećniji život.

Govornice panel diskusije saglasne su da, ukoliko zaista želimo da porodica bude stub našeg društva, moramo da osnažimo žene tako da njihova odluka da postanu majke ne isključuje ostvarivanje ambicija u karijeri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama