Našoj deci treba da budemo roditelji, a ne sluge

30 maja, 2015

U današnjem društvu razmišlja se stalno “na što imamo pravo” umesto na ono što smo u stvari zaslužili, pa to čine i naša deca. Sve je više povlastica i privilegija, a malo je toga što se treba zaslužiti i zaraditi.

Prema djeci dakako, imamo puno obaveza. Moramo im osigurati ljubav, krov nad glavom, hranu i vodu, tu smo da ih kupamo, oblačimo, kupujemo igračke, učimo..

No, što u stvari ne moramo raditi i na što ona nemaju “pravo” i ne trebaju očekivati?

1. Deca ne moraju dobiti nagradu jer se dobro ponašaju

Kada povedete dete u kupovinu i ono se ponaša pristojno, ne trebate odmah “nagraditi” takvo ponašanje i potrčati do police s igračkama. Da, ok, ponašao si se dobro i to je u redu, to se od tebe i očekuje. Život jednostavno nije samo davanje i ponekad trebaš poštovati pravila, bez da aišta dobiješ za uzvrat.

2. Deca ne moraju biti najbolji sportisti u školi

Deca imaju velika očekivanja i želje jer ne shvataju da je za uspeh potreban trud i puno rada. Ponekad se čini tako lako biti sportista, popularna figura u školi, uspešan u nečemu, no samo vežba “brusi” veštine i nisu svi predodređeni za pobedu na tom području.

3. Deca ne moraju uvijek dobiti sve što žele

Prvo je lekcija koju trebaju naučiti ta – da cene ono što imaju. Potom svakako trebaju naučiti koja je vrednost onoga što žele imati. Učite ih da štede novac za ono što žele, a ne samo da očekuju da će to dobiti od vas. Sakupljanje novaca za nešto i dugi iščekivanje uči decu strpljenju, odgovornosti, ali im možda pokaže da to što su željeli tako jako, u biti i nije toliko primamnjivo kao što se čin ina prvi pogled kada to “jednostavno moraju imati”.

4. Deca ne moraju biti popularna

Možda bismo i mi i oni to željeli, ali nisu svi kraljevi i kraljice škole. Ne mogu svi imati niti gomilu prijatelja, to je jednostavno tako, pa decu treba podučiti vrednostima pravog prijateljstva te da je nekoliko iskrenih prijatelja bolje od gomile onih koji ti se “dive” dok si popularan. Korisno je naučiti decu i kako da budu dobri prijatelji i zadrže oko sebe ljude do kojih im je stalo.

5. Deca ne moraju uvek imati “gurmanske” obroke

Današnji tempo života ne olakšava roditeljima, koji rade i po 10 sati. Teško da će nakon toga sretni dotrčati kući i skuvati obrok od nekoliko vrsta povrća. Ne morate zbog toga osećati krivicu, bitno je da deci priuštite zdrav i uravnotežen obrok koji će zadovoljiti njihove potrebe. Takođe, podstaknite decu da vam pomognu u kuhinji da zajedno pripremite nešto ukusno.

6. Deca ne moraju imati “sluškinju”

Našoj deci trebamo biti isključivo roditelji, a ne sluge koji čiste i pospremaju za njima. Zato decu od malih nogu treba podučiti kako da obavljaju prvo jednostavne, a onda i kompliciranije zadatke. Prvenstveno, da pospreme iza sebe. Takođe, ne znači ako nešto počiste da trebaju za to dobiti nagradu, neka im nagrada bude učenje odgovornosti – kako za zaduženja, tako i za njihove stvari u kući koje su njihova briga.

7. Deca nemaju pravo na uslugu brze hrane

Deca nešto zatraže, a naš prvi poriv je da odmah skočimo i ispunimo njihove želje. Ponekad da ih jednostavno ućutkamo, a ponekad jer im želimo udovoljiti. Dečji zahtevi ne moraju odmah biti ispunjeni, jer to nije roditeljska obveza, a naučiti decu da čekaju, prava je životna veština.

8. Deca ne moraju proći razred

Svi za svoju decu misle kako su briljantna i genijalna te kako ih dobro poznaju. Profesori u školi jednako tako dobro poznaju našu decu jer s njima se svakodnevno druže. Ponekad se i nama i našoj deci prelazak u viši razred čini kao besplatna vožnja i nešto posve prirodno, no ne bude uvek tako. Za prolazak u školi treba “zagrejati stolicu”, naučiti nešto, usvojiti dodatne informacije i uzmite to za ozbiljno.

9. Deca ne moraju uvek biti pobednici

Kada igrate neke igre sa svojom decom ne morate im uvek dati da pobede jer trebaju naučiti da u svakoj igri postoji pobednik, rezultat, i da, gubitnik.Gubitak u jednoj igri ne treba značiti odustajanje od daljnjeg igranja i ne znači da ćemo uvek biti gubitnici jer uloge na vrhu redovito se menjaju.Takođe, “umeće gubljenja”, ako se uopšte tako može nazvati, jedna je od lekcija kojoj trebamo podučiti našu decu.

10. Deca ne moraju uvek biti u pravu

Svi vole misliti da su uvijek u pravo, jer je lijepo uvek biti u pravu. Nije neka života mudrost – ali ako bismo u uvijek svi bili u pravu, nitko nikada ne bi bio u krivu. A to je nemoguće. djecu ,koja također uvijek misle da su u pravu i vole nametati svoje mišljenje, treba naučiti da nisu i da je u redu, pa čak ne znati sve. Ako ne nauče tu važnu lekciju na vreme, postoji mogućnost da će pokazati manjak poštovanja prema nekoj osobi koja im ukaže na činjenicu da su možda u krivu.

Izvor: djecjaposla.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama