Настава током суспензије ђака: “Ученик ће се додатно ангажовати путем онлајн модела или ће му наставници доносити кући шта да учи”

Међу бројним променама које су уведене у образовни систем у Србији, највећу пажњу привукла је мера суспензије ђака у случајевима озбиљних дисциплинских прекршаја, као и измењена задужења разредних старешина које ће морати пажљивије да мотре и бележе понашање својих ђака, како би донели реалнију оцену из владања.

Foto: Canva

Мера суспензије је почела да се примењује, а један од случајева о ком медији пишу последњих дана догодио се у Суботици, где је суспендован ученик основне школе који је претио другим ученицима и наставницима смрћу.

– То што је ученик суспендован са наставе њему се не рачуна као неоправдан изостанак. То су оправдани изостанци, али се у напомени пише да је ученик удаљен са наставе због трећег нивоа насиља. Трећи ниво насиља су наркоманија, може бити и туча, и нема везе да ли је први или други пут ученик направио инцидент. Ако је то трећи ниво насиља, тада се прописују ова удаљавања из школе на 5 или највише 20 дана. Упоредо са тим води се и дисциплински поступак против ученика – каже за “Блиц” Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа.

Он објашњава да ће се дисциплинским поступком донети одлука о томе шта ће даље бити са учеником.

– Ту нема смањена оцене из владања, али на то може да утиче дисциплински поступак. Дисциплинским поступком ће се донети одлука о томе да ли ће ученик добити један из владања, да ли иде искључење и пребацивање у другу школу – истиче он за “Блиц”.

Новина је и то да ће оцена из владања од сада улазити у просек већ од другог разреда основне школе.

Дарко Егер, директор ОШ “Кнегиња Милица” за “Блиц” каже да суспензија са наставе не значи да дете неће морати да учи.

– Ученик ће имати наставу на тај начин што ће се додатно ангажовати путем онлајн модела или тако што ће му наставници доносити кући шта да учи. Ученик који буде суспендован свакако ће имати и меру појачаног васпитног рада, и то мора да претходи изрицању било које мере – истиче Егер.

Александар Марков, директор Форума београдских гимназија за “Блиц” каже да се мера суспензије ђака изриче само у случајевима неких тежих повреда, те да је у питању последњи корак пре искључења из школе, када је реч о средњим школама и гимназијама.

– Није лако бити суспендован из школе, а то на крају крајева није ни добро за ученике, јер лако могу да заврше на разредном испиту. Ако се кумулативно зброје оправдани изостанци и има их више од једне трећине, ученик мора да иде на разредни испит, а у случају да има толико неоправданих он се искључује из школе – напомиње за “Блиц” Марков.

Упитана шта је са суспензијом ученика на 5 дана када праве проблеме, министарка Славица Ђукић Дејановић је пре пар дана истакла “да деца неће бити потпуно без надзора у таквим ситуацијама”.

– Школа је у обавези када се нешто озбиљније догоди, а везано за једно дете, да комуницира са другим институцијама. Пре свега родитељима, са Центром за социјални рад… И у свим тим околностима, та повезаност свих сегмената друштва је нешто што нам ипак даје гаранцију, ако се сви укључе да помогну, а не да стигматизују, не да ружно обележе дете. Јер не може бити да дете кад прави мале пропусте не ваља, али на те мале пропусте морамо реаговати и то најдобронамерније у смислу превенције великих нежељених насилних радњи – рекла је министарка просвете Ђукић Дејановић.

Извор: Блиц/Зелена учионица