Наставници да не траже видео снимке ђака

6 априла, 2020

Од почетка увођења наставе на даљину поједини наставници задају ђацима домаће задатке тако што од њих траже да сниме видео записе на којима се виде како изводе вежбе из физичког, рецитују или свирају музички инструмент, и да им те снимке шаљу на мејл или Вибер.

Иако је Министарство просвете упозорило школе да су обавезне да воде рачуна о заштити ученика од дигиталног насиља, поменута пракса је, према сведочењу неких родитеља, уобичајен начин комуникације са наставницима, посебно када је реч о музичким школама.

„Наставници не би требало да траже од ученика да им шаљу видео записе/фотографије у којима се деца виде да би се спречила свака врста злоупотребе деце у виртуелном простору. Никада не можемо бити сигурни у то да је електронска пошта наставника заштићена од „упада“, а затим и од злоупотребе“, наводи се у допису Министарства просвете упућеном школама.

У служби Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личност указују за Данас да прикупљање видео снимака на којима се деца виде представља обраду података који нису примерени, битни и ограничени на оно што је неопходно у односу на сврху обраде.

– Сви подаци који се односе на физичко лице и чине његов идентитет одређеним или одредивим, па и домаћи задаци ученика, њихове фотографије и видео записи, јесу подаци о личности. Обрада ових података мора се вршити у складу са начелима Закона о заштити података о личности, који поред законитости, транспарентности, сврсисходности, тачности и ограничења чувања, обухватају и интегритет и поверљивост података. У том смислу, школа мора предузети све адекватне организационе, техничке и кадровске мере заштите података којима располаже, како не би дошло до неовлашћеног приступа тим подацима – речено је Данасу у служби Повереника.

У тој служби напомињу да организовање наставе на даљину, која подразумева двосмерну комуникацију деце и запослених у школама (израда задатака, докази о праћењу наставе, тестови и слично), изискује употребу интернета, при чему Министарство просвете доноси одлуке и даје препоруке, прати и усмерава послове и динамику успостављања наставе на даљину.

– У редовним околностима, увођење таквог начина извођења наставе у образовно-васпитним установама би подразумевало детаљну правну регулацију, али имајући у виду чињеницу ванредног стања које је у току, садржину одлуке о обустави наставе у образовним установама, те отежан рад просветних радника у задатим условима, Повереник сматра да иста обрада јесте неопходна, уз предузимање свих расположивих мера безбедности података. Прикупљање контакт података (бројеви телефона, и-мејл адресе), у том смислу, може представљати неопходну обраду података о личности, у сврху несметаног одвијања наставе на даљину – одговарају на питање Данаса да ли су наставници прекршили закон тиме што су тражили од својих ђака бројеве телефона и мејл-адресе да би са њима могли да комуницирају у условима наставе на даљину.

У служби Повереника кажу да је употреба савремених средстава комуникације неопходна у организацији наставе у околностима ванредног стања, али да је неопходно да школе воде рачуна о каналима комуникације које успостављају са родитељима и ученицима, подацима које обрађују употребом тих канала, њиховој заштити и безбедности у виртуелном простору.

Шабић: Широк простор за злоупотребе

На питање да ли наставник крши закон ако тражи од детета да сними себе и да му тај видео снимак пошаље на мејл, адвокат Родољуб Шабић одговара да би било лепо када би се на то могло одговорити кратко – да се таквим захтевом, односно обрадом личних података које снимци садрже, крши закон, и да се потом наведе одредба закона са којом је то у супротности.

– Нажалост, један од мноштва недостатака нашег и иначе изузетно лошег Закона о заштити података о личности је и то да он не садржи буквално ни једну једину одредбу о видео надзору. Тешко да постоји сличан пример у свету. Исто се аутоматски односи и на снимање о ком говоримо. Независно од реченог, моје је мишљење да би таква обрада података, поготово малолетника, чак и уз пристанак родитеља била у супротности са основним стандардима заштите података који су макар и само формално и у фундаменту нашег закона. Таква обрада отвара многа питања заштите података и оставља непотребан, а широк простор за ризике и злоупотребе, поготово кад се то ради на основу појединачних иницијатива, ван система, и практично без могућности контроле. Зато мислим да је упозорење садржано у упутству Министарства просвете умесно – каже Шабић, који је и некадашњи повереник за информације од јавног значаја.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама