Наставници хоће у девету платну групу

4 августа, 2018

Синдикати образовања незадовољни предлогом Министарства државне управе и локалне самоуправе


Предлог платних група и разреда погоршао је положај запослених у образовању у односу на друге кориснике буџета, сагласни су представници сва четири репрезентативна синдиката образовања, који су због тога затражили састанак са премијерком и министрима финансија, државне управе и локалне самоуправе и просвете.Према предлогу који је урадило Министарство државне управе и локалне самоуправе, највећи број наставника сврстан је у осму платну групу, за разлику од носилаца делатности из свих других јавних служби који се налазе у деветој групи, а која подразумева и више зараде.
Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић каже за Данас да просветари не желе ни више, ни мање него што су добили остали – да се професори као носиоци делатности сврстају у девету платну групу. У образовању су, како каже, 80 одсто људи носиоци делатности, што је више него у другим јавним службама, због чега је држава проценила да јој се не исплати да их убаци у девету групу.
– Од седме до једанаесте платне групе има по девет платних разреда. Највећи број наставника је у VIII-3  платној групи. Они могу да напредују само кроз платне разреде, али не могу да пређу у девету платну групу. Међутим, није јасно ни под којим условима могу да „плове“ кроз платне разреде – каже за Данас Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, напомињући да је то само једна од недоумица због које у тражили састанак са надлежнима.
Додаје да је свега око 1.000 наставника у деветој групи.
– Реч је о онима који раде у отежаним условима, а то су учитељи и наставници који предају у комбинованим одељењима и који имају неко од звања. С друге стране, у овом предлогу највећи губитници су библиотекари, који су сврстани у седму групу, што је неприхватљиво. Нема логике да они не буду у истој платног групи са наставницима, јер имају високу стручну спрему. У основним и средњим школама има свега 1.500 библиотекара – истиче Јанковић.
Психолози, педагози и секретари школа су у осмој групи, али ће имати мању плату до наставника јер се налазе у нижем платном разреду.
– У оваквом предлогу највећи добитници су директори школа, јер је њима предвиђен раст зарада за 46 одсто. По овоме како сада стоје ствари, плате наставника биће веће за око 10 одсто. Међутим, ове процене нису поуздане, јер није речено колика је стартна позиција, шта је један, тако да не знамо са чим треба да множимо коефицијенте. Добра страна предлога је то што ће разлика међу зарадама унутар осме платне групе бити до 40 одсто, док је сада однос између најниже и највише плате у образовању 15,6 одсто. Сматрам да је добро што ће се направити разлика између наставника почетника и оног који је пред пензијом – објашњава Јанковић.
Брајковићева рачуница је нешто другачија. Он каже да су директори досад имали 20 одсто већу плату од наставника, а по овом предлогу следује им повишица од 56 одсто. Наставници, с друге стране, неће добити готово ништа, указује наш саговорник, напомињући да у табелама нема додатка за разредно старешинство, који сада наставницима доноси додатних четири одсто.
У предлогу платних група и разреда нема теткица, домара, административних радника и шефова рачуноводства, па се не зна каква ће бити њихова позиција.
И министар сагласан
Према тврдњама синдиката, министар просвете Младен Шарчевић дели њихово уверење да би наставници треба да буду сврстани у девету платну групу, где би се изједначили са лекарима без специјализације, док би се редовни професори универзитета нашли у 11 групи.
 
Пише: В. Андрић
 
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Наставници хоће у девету платну групу"

  1. 12345 каже:

    Da li ce imati vece plate ljudi koji su zavrsili fakultete do 2005., a onda kasnije master na nekom drugom fakultetu?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама