Наставници с вишом школом траже „заштитне параграфе” од отказа

24 августа, 2016

Министарство просвете тврди да наставници са шестим степеном стручне спреме не треба да стрепе, док УПРС захтева измене новог Правилника и обезбеђење правне сигурности за ову категорију запослених

Наставници са дипломом више школе неће да буду без посла, али у осмолеткама убудуће неће моћи да се запосле са шестим степеном стручне спреме, објаснили су представници Министарства просвете. Нови Правилник о изменама Правилника о степену и врсти образовања наставника и стручних сарадника у основној школи донет је пре свега због усклађивања са чланом осам Закона о основама система образовања и васпитања, кажу у Министарству. Управо овај члан закона прописује да у школама могу да раде само наставници са дипломом седмог степена стручне спреме, односно са звањем мастера.
Унија синдиката просветних радника упозорила је пре два дана да због нових недоречених прописа неизвесна судбина 10.000 запослених са вишом школом. Реч је пре свега о учитељима са Вишом педагошком, наставницима страног језика, музичке и ликовне културе, као и њиховим колегама који предају српски као нематерњи језик.
Министарство просвете одговара да је нови Правилник погрешно протумачен и да запослени са вишом школом не морају да страхују од отказа јер ће наставити да раде као до сада.

Закон о основама система образовања и васпитања јасно прописује да особама које не испуњавају услове у погледу образовања аутоматски престаје радни однос, упозорава Ивана Гојков из Уније синдиката просветних радника

Ипак, представници Уније синдиката просветних радника не одустају од тврдње да је статус ове категорије запослених угрожен због нових правила која су ступила на снагу.
– Објашњење Министарства нема правну основу јер у овом подзаконском акту није јасно дефинисан статус колега који су завршили Вишу школу, а запослени су на неодређено време. Они заслужују одређену врсту правне сигурности и због тога захтевамо да се статус ових људи јасно дефинише. Не разумем зашто је проблем да се у Правилник дода неколико параграфа који ће прецизно регулисати ову област. Закон о основама система образовања и васпитања јасно прописује да особама које не испуњавају услове у погледу образовања аутоматски престаје радни однос. Лакше је променити Правилник него Закон, тако да очекујемо да надлежни то учине – објашњава Ивана Гојков из Уније синдиката просветних радника.
Она истиче да су пре неколико година у сличној ситуацији били административни радници, тачније секретари школа, који су ступањем новог закона на снагу били у обавези да имају диплому правног факултета. За стицање адекватне стручне спреме добили су рок од шест година. Већина њих је то учинила и задржала радно место, неки су се пензионисали, а одређени број је потражио нови посао.
 

Непромењена правила о формирању одељења

Што се тиче упутства о формирању одељења на које су се представници синдиката више пута жалили страхујући да би његова примена довела до повећања броја технолошких вишкова, помоћник министра просвете Снежана Марковић објаснила је у разговору за „Политику” да су правила на основу којих се формирају одељења иста већ четири године и да нема разлога за дизање панике. Правила су прецизно дефинисана, како кажу. Једно одељење може да има најмање 15 ученика, а уколико генерација броји 30 ђака сви ће ићи заједно у разред. Такође, уколико у школи има између 121 и 150 ученика шестог разреда они ће бити распоређени у пет одељења. У сваком ће бити по 24 или 25 ученика.
Такође, она је додала да је Упутство о расподели технолошких вишкова послато образовним установама. Осим тога, ускоро ће да ступи на снагу развијенији део информационог система у којем су регистровани сви запослени, као и списак технолошких вишкова што ће обезбедити већу транспарентност и контролу руководства приликом запошљавања нових кадрова.
Аутор: Јелена Попадић
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Наставници с вишом школом траже „заштитне параграфе” од отказа

  1. Suzana каже:

    Pitanje je :Zašto se smatra da učitelji sa Višom školom nisu adekvatno obrazovani za posao. Te 1986. godine kada sam završila PA, to jr bio najviši stepen obrazovanja za tu struku. Nisam stala na pola, uzela “malu” diplomu i zaposlila se “preko veze” pa sad moram da strepim. Čak i ova razlika u plati nije opravdana. Ipak radimo isti posao.

    1. Tasha каже:

      Ne smatra niko da ,,učitelji sa višom školom nisu adekvatno obrazovani za posao”, nego da su sa visokom SS ,,adekvatnije obrazovani”, što jeste činjenica, obzirom da su dodatne 2 godine školovanja dodale još znanja, veština i umenja. I ja sam završila PA davne 1989., ali sam posle toga završila i fakultet i magistarske studije. Da se ne lažemo, znanja i umenja smo stekli dugogodišnjom praksom, a ne teoretisanjem na fakultetu, ali razlika u plati treba i mora da postoji. Ako je nebitno koliko ko ima škole, onda bismo svi mogli da radimo i sa osnovnom ili bilo kojom srednjom školom, zar ne? Ne čini prosvetnog radnika dobrim završena škola, već ljubav i predanost poslu i činjenica je da ima mnogo izuzetnih prosvetnih radnika koji nisu završili fakultet, ali ako sam ja ,,žuljala klupu” 2 ili 4 godine više nego neko sa PA, zašto onda ne bih bila i plaćena u skladu sa tim? Da, radimo isti posao, ali ako je neko uložio u svoje obrazovanje još nekoliko godina i gomilu novca, onda na neki način treba da bude i nagrađen za to.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама