Nastavnici s višom školom traže „zaštitne paragrafe” od otkaza

24 avgusta, 2016

Ministarstvo prosvete tvrdi da nastavnici sa šestim stepenom stručne spreme ne treba da strepe, dok UPRS zahteva izmene novog Pravilnika i obezbeđenje pravne sigurnosti za ovu kategoriju zaposlenih

Nastavnici sa diplomom više škole neće da budu bez posla, ali u osmoletkama ubuduće neće moći da se zaposle sa šestim stepenom stručne spreme, objasnili su predstavnici Ministarstva prosvete. Novi Pravilnik o izmenama Pravilnika o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi donet je pre svega zbog usklađivanja sa članom osam Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kažu u Ministarstvu. Upravo ovaj član zakona propisuje da u školama mogu da rade samo nastavnici sa diplomom sedmog stepena stručne spreme, odnosno sa zvanjem mastera.
Unija sindikata prosvetnih radnika upozorila je pre dva dana da zbog novih nedorečenih propisa neizvesna sudbina 10.000 zaposlenih sa višom školom. Reč je pre svega o učiteljima sa Višom pedagoškom, nastavnicima stranog jezika, muzičke i likovne kulture, kao i njihovim kolegama koji predaju srpski kao nematernji jezik.
Ministarstvo prosvete odgovara da je novi Pravilnik pogrešno protumačen i da zaposleni sa višom školom ne moraju da strahuju od otkaza jer će nastaviti da rade kao do sada.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jasno propisuje da osobama koje ne ispunjavaju uslove u pogledu obrazovanja automatski prestaje radni odnos, upozorava Ivana Gojkov iz Unije sindikata prosvetnih radnika

Ipak, predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika ne odustaju od tvrdnje da je status ove kategorije zaposlenih ugrožen zbog novih pravila koja su stupila na snagu.
– Objašnjenje Ministarstva nema pravnu osnovu jer u ovom podzakonskom aktu nije jasno definisan status kolega koji su završili Višu školu, a zaposleni su na neodređeno vreme. Oni zaslužuju određenu vrstu pravne sigurnosti i zbog toga zahtevamo da se status ovih ljudi jasno definiše. Ne razumem zašto je problem da se u Pravilnik doda nekoliko paragrafa koji će precizno regulisati ovu oblast. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jasno propisuje da osobama koje ne ispunjavaju uslove u pogledu obrazovanja automatski prestaje radni odnos. Lakše je promeniti Pravilnik nego Zakon, tako da očekujemo da nadležni to učine – objašnjava Ivana Gojkov iz Unije sindikata prosvetnih radnika.
Ona ističe da su pre nekoliko godina u sličnoj situaciji bili administrativni radnici, tačnije sekretari škola, koji su stupanjem novog zakona na snagu bili u obavezi da imaju diplomu pravnog fakulteta. Za sticanje adekvatne stručne spreme dobili su rok od šest godina. Većina njih je to učinila i zadržala radno mesto, neki su se penzionisali, a određeni broj je potražio novi posao.
 

Nepromenjena pravila o formiranju odeljenja

Što se tiče uputstva o formiranju odeljenja na koje su se predstavnici sindikata više puta žalili strahujući da bi njegova primena dovela do povećanja broja tehnoloških viškova, pomoćnik ministra prosvete Snežana Marković objasnila je u razgovoru za „Politiku” da su pravila na osnovu kojih se formiraju odeljenja ista već četiri godine i da nema razloga za dizanje panike. Pravila su precizno definisana, kako kažu. Jedno odeljenje može da ima najmanje 15 učenika, a ukoliko generacija broji 30 đaka svi će ići zajedno u razred. Takođe, ukoliko u školi ima između 121 i 150 učenika šestog razreda oni će biti raspoređeni u pet odeljenja. U svakom će biti po 24 ili 25 učenika.
Takođe, ona je dodala da je Uputstvo o raspodeli tehnoloških viškova poslato obrazovnim ustanovama. Osim toga, uskoro će da stupi na snagu razvijeniji deo informacionog sistema u kojem su registrovani svi zaposleni, kao i spisak tehnoloških viškova što će obezbediti veću transparentnost i kontrolu rukovodstva prilikom zapošljavanja novih kadrova.
Autor: Jelena Popadić
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Nastavnici s višom školom traže „zaštitne paragrafe” od otkaza

  1. Suzana kaže:

    Pitanje je :Zašto se smatra da učitelji sa Višom školom nisu adekvatno obrazovani za posao. Te 1986. godine kada sam završila PA, to jr bio najviši stepen obrazovanja za tu struku. Nisam stala na pola, uzela “malu” diplomu i zaposlila se “preko veze” pa sad moram da strepim. Čak i ova razlika u plati nije opravdana. Ipak radimo isti posao.

    1. Tasha kaže:

      Ne smatra niko da ,,učitelji sa višom školom nisu adekvatno obrazovani za posao”, nego da su sa visokom SS ,,adekvatnije obrazovani”, što jeste činjenica, obzirom da su dodatne 2 godine školovanja dodale još znanja, veština i umenja. I ja sam završila PA davne 1989., ali sam posle toga završila i fakultet i magistarske studije. Da se ne lažemo, znanja i umenja smo stekli dugogodišnjom praksom, a ne teoretisanjem na fakultetu, ali razlika u plati treba i mora da postoji. Ako je nebitno koliko ko ima škole, onda bismo svi mogli da radimo i sa osnovnom ili bilo kojom srednjom školom, zar ne? Ne čini prosvetnog radnika dobrim završena škola, već ljubav i predanost poslu i činjenica je da ima mnogo izuzetnih prosvetnih radnika koji nisu završili fakultet, ali ako sam ja ,,žuljala klupu” 2 ili 4 godine više nego neko sa PA, zašto onda ne bih bila i plaćena u skladu sa tim? Da, radimo isti posao, ali ako je neko uložio u svoje obrazovanje još nekoliko godina i gomilu novca, onda na neki način treba da bude i nagrađen za to.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama