Nastavnici: “Zašto Vlada ukida školu umesto da zabrani i sankcioniše ponašanja koja propagiraju nasilje, nemoral, govor mržnje i netrpeljivost?”

2 juna, 2023

– Ishitrena, nepromišljena i štetna odluka Vlade Srbije o prekidu (nastavnog dela) školske 2022/23. godine 6. juna za sve osnovne i srednje škole u Srbiji, predstavlja nezapamćenu demonstraciju sile nad učenicima, nastavnicima i roditeljima. Posebno je uvredljiv način na koji najviši organ izvršne vlasti preko medija, putem saopštenja, ne konsultujući se sa nastavnicima“, što pokazuje meru iskrenosti u odnosu prema „apsolutnom prioritetu Vlade”. – navodi se u saopštenju Granskog sindikata prosvete “Nezavisnost”.

U ovom sindikatu se pitaju kako je to „naš obrazovni sistem stvoren sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince”, ako se do tog cilja stiže nasilnim prekidom školske godine? Po čijem mišljenju takva odluka predstavlja „najbolje za našu decu?”

„Kako će izgledati individualna nastava (za svakog učenika koji ne bude zadovoljan svojim uspehom) bez prisustva drugih učenika – svedoka i bez transparentnosti u radu? Zašto Vlada ukida školu umesto da zabrani i sankcioniše sve oblike ponašanja koji u javnom prostoru propagiraju nasilje, nemoral, govor mržnje i netrpeljivosti? Da li se ovako štiti ugled, čast i dostojanstvo prosvetnih radnika i njihov materijalni položaj“, pitaju se iz sindikata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


17 komentara na "Nastavnici: “Zašto Vlada ukida školu umesto da zabrani i sankcioniše ponašanja koja propagiraju nasilje, nemoral, govor mržnje i netrpeljivost?”

 1. Ka kaže:

  Sramota.Rijaliti ne može da se ukine ali škola može.

 2. Jasmina kaže:

  Da nije žalosno,bilo bi smešno.Odavno vladaju pogrešne vrednosti,sve za novac….

 3. Knjigolistac kaže:

  Zatvoris skole, deca na raspustu, roditelji uzimaju godisnje, odlazi se iz Bg i nema onda protesta. Jednostavno.

 4. Vioketa kaže:

  Ovo je zaista totalno.nepostovanje i nastavnika i ucenika.Moj sin vec dva dana uci biologiju i geografiju jer treba redovno da odgovara.Onda odjednom dobijemo.obavestwnje nemoras da ucis skolska godina se zavrsava.Kojim.pravom Vlada prekida skolsku godinu bsz konsultacije sa nastavnicima i roditeljima.Sokirana sam.

 5. Ljiljana kaže:

  Lakse je vladati nepusmenina

 6. Ena Mil kaže:

  Dragi moji sindikalisti Nezavisnosti

  Kriva vlada?! Koja, ova ili svetska?!
  Ajte molim vas dosta foliraze.
  Niste u stanju da organizujete disciplinovano odrzavanje nastave.
  Mup vam bre cuva ucionice.
  Niste u stanju da postignete postovanje dece. Hocete javni servis da vam radi promociju?!
  Niste u stanju da oborite reformu zbog koje vam koleginice trpe nasilje i moraju da sednu na ispljuvane katedre.
  Rec o reformi ne smete da zucnete.
  Zutaci i paraziti.
  No, no, o Zutoj reformi ni rec ne smete.
  Cemu uopste sluzite?
  Ni za politicke marionete odavno niste.
  Znamo mi u skolama gde ste i sta godinama radite. Manipulanti.

 7. Jeka kaže:

  Škole treba i za vreme školskog raspusta da budu dom učenika u kome se gaji drugarstvo i radi na edukaciji . Pomoći im da slobodno vreme osmisle raznim sekcijama i takmičenjima. Okupiti ih da pomognu u velikom čišćenju svoje škole. Deliti im sendviče i voditi na jednodevne ekskurzije umesto mitinga. Time bi decu sklonili sa ulice. U Japanu nema ni tetkice ni domara. Sada nam deca dobiše 3 meseca raspusta da zaborave i ono malo što su naučila. Šta bi Vi radili da vam šef kaže: ‘vidimo se za 3 meseca bez plate.

 8. Učenik kaže:

  Ako hoćeš da uništiš neki narod, prvo mu uništi školstvo.

  1. Vesna kaže:

   Jadna Srbijo šta si dočekala!!! Da ti obrazovanje kroje individue(jer ih ljudima ne mogu nazvati)koje su možda samo prošle pored škole ili u poznim godinama došle da se slikaju u nekoj zarad političkih poena!!! Fijjj

 9. Anica kaže:

  Greška,ne ukida Vlada,isto je samo pošteno slovo.A ,zna se ko demonstrira silu.

 10. Sanja kaže:

  Baš rekoh đacima još u prvom polugodištu da će doživeti da škola bude ukinuta, jer više nikome ni ne treba.Deca smatraju da sve mogu izguglati, a roditelji im pravdaju izostanke za sve i svašta. Recimo , nakon seoske slave u mom mestu u nekim odeljenjima nije bila polovina učenika, iako je kraj školske godine i vreme provera. Lekari daju opravdanja po potrebi.Sada, ne samo što smo ovim dobili poruku da je rijaliti bitniji od škole ( tako da će u narednom periodu zavladati još veći javašluk), već ćemo deci zaključiti ocene u njihom intresu. I interesu roditelja. Nastavnici su spomenuti reda radi. Kako ja shvatam ,to će morati da budu tri ocene ( eventualno dve) , jer teško da će jedna odgovarati svima.

 11. Ana kaže:

  Zato što su u vladi ljudi sa kupljenim diplomama koji nemaju pojma šta rade.

 12. Lucija kaže:

  Jeste li postavili pitanje gde treba? Ako jeste sta je odgovor?
  Jeste li se pobunili?
  Jeste li pozvali roditelje da se pobunite?
  Radite li ista konkretno osim sto pricate?

 13. Maja Milenković kaže:

  Treba i roditelji i nastavnici da se izjasne. Ovo je samo demonstracija sile jednog coveka.

 14. Velja kaže:

  Odluka vlade je ispravna i u skladu sa zakonom. Samo se kasni mesec dana trebalo je doneti 6 maja. Sindikat prosvete kao i do sada i ovaj put ponasanju se protiv interesa prosvetnih radnika. Ovaj mesec dana nije moglo da se radi sa nervoznim i nestasnim ucenicima. Bolje bi bilo sindikatu da pocne da radi u interesu prosvetara. Da trazi hitno da se plate podignu iznad proseka kao sto imaju svi ostali u budzetu. Da se resavaju stambena pitanja u prosveti da se osavremeni nastava a ne da je ista kao pre 60 godina i. t. d.

  1. Tatjana Timotijevic kaže:

   Tako je!Bravo!

 15. Aleksandar kaže:

  Niko ne ukida skolu, a ovo je jedan od redkih normalnih poteza vladajuceg rezima.
  Sindikat je u svom saopstenju promasio sve, ali bukvalno. Pa i ne cudi kakvo je stanje u prosveti.
  Da li su Kristijan Golubovic, Pink i Hepi organizovali zurke u snobovskoj OS Ribnikar u cast “Noci vestica” ili skola? Da li su prethodno pomenuti napravili od ove skole snobovsku skolu ili neko drugi?
  Treba li da spomenem i kojekakve radionice koje se organizuju u skolama, pri cemu “instruktori” nemaju nikakvih ili gotovo nikakvih dodirnih tacaka sa pedagogijom. Za radionice je kriva vlast, ali gde je bio sindikat da to spreci?
  Svi krivi, samo nismo mi.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama