Od najomiljenije, do jedne od najomraženijih profesija – dok nasilnici “stiču slavu” na društvenim mrežama, nastavnici se boje za zdravlje i život

17 novembra, 2022

Decenijama ponižavana, demotivisana, sramoćena, žrtvovana, srpska prosveta je od najomiljenije postala jedna od najomraženijih profesija od koje mladi beže glavom bez obzira. 

Uprkos svim apelima i analizama da nepoštovanje učitelja u svim nivoima obrazovanja vodi gaženju tradicije, a pre svega porodičnih vrednosti, došli smo do toga da se svakodnevno suočavamo sa gnusnim scenama nasilja. One nisu samo verbalne, jer smo kao društvo već prihvatili ružne reči i vređanje, kao način komunikacije, sada su pesnice postale jedini jezik. Poput profesorke u Mladenovcu, pre nekoliko godina ili koleginice u Trsteniku ovih dana, slavimo nasilje i nasilnike. Naša deca dobijaju jasnu poruku da im se ništa neće desiti osim slave na društvenim mrežama, a naši nastavnici se boje za zdravlje i život. 

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je više puta tražila promene obrazovnih zakona i pravilnika; insistirala da se problemi ne razvodnjavaju, nego rešavaju; predlagala, čak i vodila veliku akciju STOP NASILJU U ŠKOLAMA. Objašnjavamo da pogubno ponašanje omladine kako prema vršnjacima, nastavnicima, podrazumevamo i nastavnika prema učenicima, vodi u zajedničku propast. Po svemu što nam se dešava, izgleda da je školama kakve poznajemo, kraj blizu. 

Stoga, insistiramo na statusu službenog lica i hitnoj promeni zakonskih regulativa! Od novog/starog ministra prosvete tražimo da shvati ozbiljnost situacije, a od Vlade Republike Srbije da se trgne iz sna u kome je sve bitnije od obrazovanja. 

Predsednik Unije SPRS Jasna Janković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Od najomiljenije, do jedne od najomraženijih profesija – dok nasilnici “stiču slavu” na društvenim mrežama, nastavnici se boje za zdravlje i život

 1. Pera kaže:

  Postovana predsednice vlade, gospođo Brnabić,
  Javljam vam se povodom bahatog ponašanja učenika u srednjoj Tehničkoj školi, Trstenik, jer vise ne mogu da trpim bahatost, nekulturu, vandalizam.
  Ne mogu da spavam, uznemiren sam i mogao bih nabrajati u kakvom sam još stanju. Pa da li je to moguće da u ovoj našoj Srbiji postoje takvi učenici koji izvlače stolicu svojoj profesorici na času, snimaju, raduju se. Dogodilo se. Moguće je, ali je tužno i zalosno.Pa ovo je sramota za školu, za obrazovni sistem za sve porodice, roditelje.
  Molim vas premijerko da uredite naš sistem, da škola pored obrazovne ima i vaspitnu funkciju. Ko je za ovakva ponasanja odgovoran? Svi vi i mi. Zastitite prosvetne radnike kojih je po stručnosti sve manje.
  Na pojedine profesije prosvetne struke više se ne upisuje potreban broj? Ko predaje matematiku? Kakva nam je budućnost, ako nam je sumorna sadasnjost?
  Molim vas da izvrsite reformu obrazovnog sistema, uvedite vaspitanje u sistem kao sto je i bilo.U ovom slučaju nisu roditelji krivi. Odgovorni su pojedidnci, krivi su neki učenici izvrsioci u naznačenom dogadjaju, odgovoran je ministar Branko Ružic.Gde mu je moralna odgovornost? Ako je on nema, smenite ga. Uvedite Prosvetno pedagoske zavode u lokalne sredine, vratite u rad Prosvetnu inspekciju –nikad vise nije bilo nego sad u opštinskim službama prosvetnih savetnika nestručnih, neradnih sa dobrim platama kao sad. Evo gde nas to vodi.
  Oprostite sto vas jedan prosvetar u penziji upućuje da učinite deo vašeg posla koji bi nam našu Srbiju učinio lepšom, bezbednijom, perspektivnijom.
  Zaštite prosvetne radnike. Pustite dobru decu da odrastaju, obrazuju se i vaspitavaju u miru uz poštovanje svih pozitivnih vrednosti duštva.Ovako to ne ide i nece ići.

  Pera Baroš
  pedagog u penziji

 2. Marija kaže:

  Žao mi je što će sve proći samo kao nebitna vest i naša reakcija na FB- uku.Na podu nije bila samo uplašena profesorka. Na podu je danas kompletna prosveta naše Srbije.Gde je SINDIKAT? Gde je ministar? Gde su kolege? Gde su roditelji?
  “Moje pleme snom mrtvijem spava”
  SAD mi je drago što sam u penziji i što živim kusur od života. Neće mi biti žao da napustim ovakav svet. Tugo moja.
  U prosvetu sam otišla jer sam imala najdivnije uzore među mojim nastavnicima. Šta sad ovo znači, da su moje generacije samo prodavale maglu? Ko je vaspitavao tu jadnu decu koji dižu ruke na svoje profesore? Ko je zatajio?
  Poniziti jednu ženu, damu, majku, sestru, profesorku… Nije pala profesorka. Palo je naše obrazovanje i naša budućnost.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama