„Nastavnik zaposlen u školi ne može da bude turistički vodič. Ovde je reč o krivičnom delu prevare”

27 jula, 2018

Iako Pravilnik o ekskurzijama ne predviđa odredbu o putovanjima koje nastavnici organizuju u privatnoj režiji, ovakvom praksom oni krše niz zakona i zloupotrebljavaju službeni položaj.
Poslednji slučaj sa putovanjem učenika Devete beogradske gimnazije u Španiju nije usamljen. Prolećna putovanja, zimovanja, letovanja, kampovi za učenje stranog jezika, samo su deo “turističke ponude” u školama koju promoviši nastavnici, uz opravdanje da nije zabranjeno da u svoje slobodno vreme i uz saglasnost roditelja vode đake na putovanja. Međutim, Irena Brajević, direktorka Osme beogradske gimnazije, kaže za Danas da je u zakonu jasno navedeno šta su poslovi nastavnika, a da su svi oni “koji se bave poslovima koje im država nije dala, krivično odgovorni”.
– Nastavnik zaposlen u školi ne može da bude turistički vodič, niti da zastupa interese drugih lica. Ovde je reč o krivičnom delu prevare i u nadležnosti je tužilaštva da ispita ceo slučaj – navodi Brajević.
Ona potvrđuje naša saznanja da je profesorima Osme gimnazije zabranjeno da organizuju privatna putovanja sa učenicima i navodi da je jedna turistička agencija to pokušala prošle godine, ali da je škola reagovala i upozorila ih na kršenje propisa.
Radivoje Stojković, direktor novosadske gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, kaže da je zakon jasan – svaka aktivnost koji nastavnik ima sa svojim đacima mora da bude evidentirana u godišnjem programu rada škole, u suprotnom je organizovana mimo propisa i predstavlja zloupotrebu službenog položaja. Ako je i bilo u prethodnom, u novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja nema nedoumica – jasno je precizirano šta se smatra težom povrednom radne obaveze zaposlenog.
– Ne možete turistički aranžman uvesti u učionicu. Turističkim radnicima nije dozvoljeno da ulaze u škole. Ako ništa drugo, ovde je prekršen zakon o oglašavanju – smatra Stojković.
Praksa organizovanja putovanja u privatnoj režiji nastavnika godinama postoji u osnovnim i srednjim školama. Ova tema otvorena je pre nekoliko meseci kada je u javnost isplivao slučaj nastavnice iz OŠ “Karađorđe”, koja je u sklopu putovanja u Amsterdam vodila učenike u Ulicu crvenih fenjera.
Još tada je resorni ministar najavio da će u novom pravilniku o ekskurzijama privatna putovanja za učenike neće moći da se organizuju mimo saglasnosti uprave škole. Taj pravilnik do danas nije usvojen, a kako nam je pre nekoliko dana rečeno u Ministarstvu prosvete, predlog je spreman i čeka se mišljenje Ministarstva finansija zbog potrebe da se ekskurzije izuzmu iz postupka javnih nabavki. Međutim, iz Ministarstva su poručili da predlog novog pravilnika “ne predviđa bilo kakvu odredbu koja se odnosi na putovanja koja nastavnici organizuju u privatnoj režiji, te da ni dosad takvih odredbi nije bilo iz prostog razloga jer ekskurzije organizuje škola”. Utisak je da bi država ipak morala eksplicitno ovakve stvari da zabrani, kako ne bi bilo nedoumica, ali ni opravdanja prosvetnih radnika da nisu dužni da poznaju zakone o oglašavanju i turizmu.
Na pitanje da li odgovornost treba da snosi samo jedna profesorka, ako se ovakva putovanja masovno organizuju po školama, Irena Brajević odgovara da to nije česta praksa, dok Radivoje Stojković smatra da je suština celog slučaja da se ovakve stvari ubuduće ne događaju i da se na ovaj način učenici ne izlažu prevari.
– To je daleko izvesnije ako putovanje organizuje pojedinac, a ako se to radi u organizaciji škole postoji čitav niz kontrolnih mehanizama koji se moraju ispuniti – kaže Stojković.
Naši sagovornici se slažu, da ako postoji potreba za ovakvim putovanjima, nadležni moraju urediti celu proceduru, kako ne bi bilo prostora za slobodnu inicijativu koja se završila prevarom učenika.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "„Nastavnik zaposlen u školi ne može da bude turistički vodič. Ovde je reč o krivičnom delu prevare”

 1. IQ kaže:

  Znaci nastavncima se spori pravo na dopunski rad 30%. Spori im se pravo da prodju obuke ili se doskoluju u oblastima koje nisu vezane za nastavu. I ne mogu imati licence za vodice, trenere, ne mogu biti sudski tumaci- prevodioci, eksperti, piloti, padobranci, sportisti, clanovi nadzornih odbora, komisija itd? Ko to ogranicava?

 2. Božović Vladan kaže:

  Ovo je još jedan u nizu sramnih napada na dostojanstvo profesora. Koliko sam razumeo decu u inostranstvo može da vodi Kurta i Murta, pa čak i crni đavo, ali profesori ne mogu. Kurta i Murta, i crni đavo ne podležu krivičnoj odgovornosti, a profesorus jadibedus podleže. Kad neko iz prosvete pokuša da ostvari dodatne prihode, jer se država bukvalno iživljava na profesorima dajući im ponižavajuće plate nedostojne življenja, svi se ostrave na nesrećne prosvetare. Oni su laka meta, kao da otimaš lizalicu od bebe, jer nemaju nikakvu zaštitu, ni od koga… bravo junačine.

  1. Ljiljana kaže:

   Bravo, gospodine Božoviću!

 3. Sasa kaže:

  Slazem se sa prethosnim komentarima. Umesto da se uvede bolja kontrola gde se i pod kojim uslovima vode djaci, oduzima se pravo najkompetentnijima, koji najbolje poznaju svoje djake i u koje djaci najvise imaju poverenja.
  A sto se tice vodjenja dece u ulicu crvenih fenjera, za sta nisam, ali ne bi bilo lose da uporede da li je to strasnije ili seksologija onakva kakvu bi da uvedu u vrtice i skole?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama