„Наставник запослен у школи не може да буде туристички водич. Овде је реч о кривичном делу преваре”

27 јула, 2018

Иако Правилник о екскурзијама не предвиђа одредбу о путовањима које наставници организују у приватној режији, оваквом праксом они крше низ закона и злоупотребљавају службени положај.
Последњи случај са путовањем ученика Девете београдске гимназије у Шпанију није усамљен. Пролећна путовања, зимовања, летовања, кампови за учење страног језика, само су део “туристичке понуде” у школама коју промовиши наставници, уз оправдање да није забрањено да у своје слободно време и уз сагласност родитеља воде ђаке на путовања. Међутим, Ирена Брајевић, директорка Осме београдске гимназије, каже за Данас да је у закону јасно наведено шта су послови наставника, а да су сви они “који се баве пословима које им држава није дала, кривично одговорни”.
– Наставник запослен у школи не може да буде туристички водич, нити да заступа интересе других лица. Овде је реч о кривичном делу преваре и у надлежности је тужилаштва да испита цео случај – наводи Брајевић.
Она потврђује наша сазнања да је професорима Осме гимназије забрањено да организују приватна путовања са ученицима и наводи да је једна туристичка агенција то покушала прошле године, али да је школа реаговала и упозорила их на кршење прописа.
Радивоје Стојковић, директор новосадске гимназије “Јован Јовановић Змај”, каже да је закон јасан – свака активност који наставник има са својим ђацима мора да буде евидентирана у годишњем програму рада школе, у супротном је организована мимо прописа и представља злоупотребу службеног положаја. Ако је и било у претходном, у новом Закону о основама система образовања и васпитања нема недоумица – јасно је прецизирано шта се сматра тежом повредном радне обавезе запосленог.
– Не можете туристички аранжман увести у учионицу. Туристичким радницима није дозвољено да улазе у школе. Ако ништа друго, овде је прекршен закон о оглашавању – сматра Стојковић.
Пракса организовања путовања у приватној режији наставника годинама постоји у основним и средњим школама. Ова тема отворена је пре неколико месеци када је у јавност испливао случај наставнице из ОШ “Карађорђе”, која је у склопу путовања у Амстердам водила ученике у Улицу црвених фењера.
Још тада је ресорни министар најавио да ће у новом правилнику о екскурзијама приватна путовања за ученике неће моћи да се организују мимо сагласности управе школе. Тај правилник до данас није усвојен, а како нам је пре неколико дана речено у Министарству просвете, предлог је спреман и чека се мишљење Министарства финансија због потребе да се екскурзије изузму из поступка јавних набавки. Међутим, из Министарства су поручили да предлог новог правилника “не предвиђа било какву одредбу која се односи на путовања која наставници организују у приватној режији, те да ни досад таквих одредби није било из простог разлога јер екскурзије организује школа”. Утисак је да би држава ипак морала експлицитно овакве ствари да забрани, како не би било недоумица, али ни оправдања просветних радника да нису дужни да познају законе о оглашавању и туризму.
На питање да ли одговорност треба да сноси само једна професорка, ако се оваква путовања масовно организују по школама, Ирена Брајевић одговара да то није честа пракса, док Радивоје Стојковић сматра да је суштина целог случаја да се овакве ствари убудуће не догађају и да се на овај начин ученици не излажу превари.
– То је далеко извесније ако путовање организује појединац, а ако се то ради у организацији школе постоји читав низ контролних механизама који се морају испунити – каже Стојковић.
Наши саговорници се слажу, да ако постоји потреба за оваквим путовањима, надлежни морају уредити целу процедуру, како не би било простора за слободну иницијативу која се завршила преваром ученика.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "„Наставник запослен у школи не може да буде туристички водич. Овде је реч о кривичном делу преваре”

 1. IQ каже:

  Znaci nastavncima se spori pravo na dopunski rad 30%. Spori im se pravo da prodju obuke ili se doskoluju u oblastima koje nisu vezane za nastavu. I ne mogu imati licence za vodice, trenere, ne mogu biti sudski tumaci- prevodioci, eksperti, piloti, padobranci, sportisti, clanovi nadzornih odbora, komisija itd? Ko to ogranicava?

 2. Božović Vladan каже:

  Ovo je još jedan u nizu sramnih napada na dostojanstvo profesora. Koliko sam razumeo decu u inostranstvo može da vodi Kurta i Murta, pa čak i crni đavo, ali profesori ne mogu. Kurta i Murta, i crni đavo ne podležu krivičnoj odgovornosti, a profesorus jadibedus podleže. Kad neko iz prosvete pokuša da ostvari dodatne prihode, jer se država bukvalno iživljava na profesorima dajući im ponižavajuće plate nedostojne življenja, svi se ostrave na nesrećne prosvetare. Oni su laka meta, kao da otimaš lizalicu od bebe, jer nemaju nikakvu zaštitu, ni od koga… bravo junačine.

  1. Љиљана каже:

   Браво, господине Божовићу!

 3. Sasa каже:

  Slazem se sa prethosnim komentarima. Umesto da se uvede bolja kontrola gde se i pod kojim uslovima vode djaci, oduzima se pravo najkompetentnijima, koji najbolje poznaju svoje djake i u koje djaci najvise imaju poverenja.
  A sto se tice vodjenja dece u ulicu crvenih fenjera, za sta nisam, ali ne bi bilo lose da uporede da li je to strasnije ili seksologija onakva kakvu bi da uvedu u vrtice i skole?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама