Научите ћерку да буде самосвесна и сигурна у себе

28 јула, 2020

Све маме које имају кћерке желе да оне буде савршене, те им стално приговарају шта би све могле да ураде исправније и боље. За почетак, промените став. Крените од онога што је већ присутно, а не од оног што недостаје, и причајте о томе шта је најбоље за вашу девојчицу.
mama dete
Изађите из калупа и немојте да подстичете само интелигенцију (или физички изглед). Битне су и друге ствари као што су међуљудски односи, њени интереси, идеје, мотивација, емпатија… Те особине су одлике квалитетних особа.

Одгајати дете која ће сутра имати самопоуздања може да буде прави изазов у данашњем свету. Постоји неколико начина како можете помоћи својој мезимици да израсте у снажну личност која ће се супротставити свим предрасудама.

Мотивишите кћерку да изражава своје емоције и да је не буде страх да проговори и каже своје мишљење.

Подстакните девојчицу још док је мала да не дозволи да буде као хиљаде њих и да се бори против улога које су им наметнуте у данашњем друштву.

Кад мало порасте разговарајте са својом кћерком о њеној вредности и о томе какво мишљење она има сама о себи.

Кад још мало порасте будите медијски критичар – са кћерком причајте о приказу жена на телевизији, у часописима, на интернету… и како се то одражава на генерални став према женама.

Вашој кћерки ће много помоћи ако у кући има мушки узор који сматра да су жене једнаке са мушкарцима у сваком погледу.

Запамтите да деца уче тако што опонашају друге. Као родитељ дајте позитиван пример својим ставовима и понашањем. Покажите да и сами имате самопоуздање и саосећање, те је научите како да реши конфликте на миран начин уз обострани дијалог.

И, за крај, у одгоју не заборавите на основне вештине које ће помоћи да ваша кћерка одрасте у зрелу, квалитетну и одраслу особу која има самопоуздања:

Контакт очима – веома важна основна вештина која се често занемарује у раном узрасту. Научите своје дете да, кад разговара са неким, ту особу гледа у очи, нарочито ако је у питању одрасла особа.

Ауторитет – дајте јој до знања да је, кад је у групи људи или вршњака (рецимо, у вртићу), потпуно у реду да им каже своје мишљење, идеје и предлоге.

Изађите из ушушканости – мотивишите своје дете да се, с времена на време, опроба у стварима којима се никада пре није бавила (страни језик, плес, спорт…), можда чак и у нечему чиме се већином баве дечаци.

Подршка – увек јој говорите колико верујете у њу, јер деци је потребно охрабрење и похвала. И дозволите јој да прави грешке и учи кроз њих и мотивишите је да следећи пут исправи оно где је погрешила.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама