Naučite ćerku da bude samosvesna i sigurna u sebe

28 jula, 2016

Sve mame koje imaju kćerke žele da one bude savršene, te im stalno prigovaraju šta bi sve mogle da urade ispravnije i bolje. Za početak, promenite stav. Krenite od onoga što je već prisutno, a ne od onog što nedostaje, i pričajte o tome šta je najbolje za vašu devojčicu.
mama dete
Izađite iz kalupa i nemojte da podstičete samo inteligenciju (ili fizički izgled). Bitne su i druge stvari kao što su međuljudski odnosi, njeni interesi, ideje, motivacija, empatija… Te osobine su odlike kvalitetnih osoba.
Odgajati dete koja će sutra imati samopouzdanja može da bude pravi izazov u današnjem svetu. Postoji nekoliko načina kako možete pomoći svojoj mezimici da izraste u snažnu ličnost koja će se suprotstaviti svim predrasudama.

Motivišite kćerku da izražava svoje emocije i da je ne bude strah da progovori i kaže svoje mišljenje.
 
Podstaknite devojčicu još dok je mala da ne dozvoli da bude kao hiljade njih i da se bori protiv uloga koje su im nametnute u današnjem društvu.
 
Kad malo poraste razgovarajte sa svojom kćerkom o njenoj vrednosti i o tome kakvo mišljenje ona ima sama o sebi.
 
Kad još malo poraste budite medijski kritičar – sa kćerkom pričajte o prikazu žena na televiziji, u časopisima, na internetu… i kako se to odražava na generalni stav prema ženama.
 
Vašoj kćerki će mnogo pomoći ako u kući ima muški uzor koji smatra da su žene jednake sa muškarcima u svakom pogledu.
 
Zapamtite da deca uče tako što oponašaju druge. Kao roditelj dajte pozitivan primer svojim stavovima i ponašanjem. Pokažite da i sami imate samopouzdanje i saosećanje, te je naučite kako da reši konflikte na miran način uz obostrani dijalog.

I, za kraj, u odgoju ne zaboravite na osnovne veštine koje će pomoći da vaša kćerka odraste u zrelu, kvalitetnu i odraslu osobu koja ima samopouzdanja:
Kontakt očima – veoma važna osnovna veština koja se često zanemaruje u ranom uzrastu. Naučite svoje dete da, kad razgovara sa nekim, tu osobu gleda u oči, naročito ako je u pitanju odrasla osoba.
Autoritet – dajte joj do znanja da je, kad je u grupi ljudi ili vršnjaka (recimo, u vrtiću), potpuno u redu da im kaže svoje mišljenje, ideje i predloge.
Izađite iz ušuškanosti – motivišite svoje dete da se, s vremena na vreme, oproba u stvarima kojima se nikada pre nije bavila (strani jezik, ples, sport…), možda čak i u nečemu čime se većinom bave dečaci.
Podrška – uvek joj govorite koliko verujete u nju, jer deci je potrebno ohrabrenje i pohvala. I dozvolite joj da pravi greške i uči kroz njih i motivišite je da sledeći put ispravi ono gde je pogrešila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama