Naučite decu da prepoznaju emocije i izraze lica

Cilj ove igre je da nauči decu da raspoznaju facijalne ekspresije i da razgovaraju o osećanjima koje te ekspresije simbolizuju. Posebno je korisna za decu sa naznakama autizma, a ništa manje ni za ostale, pre svega za predškolce. Umeju li da prepoznaju koji par očiju ide uz koje usne? Umeju li da kažu koju emociju nosi koji izraz lica?
Potrebno je da od nekog papira bliskog boji lica isečete ove oblike kao na slici, a usne i oči možete nacrtati ili napraviti od kolaž papira.
lice1
Pitanja koja možete postavljati detetu prilikom igranja ove igre su, recimo: možeš li da mi sklopiš ljut izraz lica? Pokaži mi tužne oči. Umeš li da napraviš zbunjen izraz? Koristite sve izraze koji označavaju raspoloženje kojih možete da se setite: nervozan, uplašen, frustriran, veseo, euforičan, ponosan…
lice2
Šta čini ovaj izraz lica tužnim? Koji par očiju najbolje ide uz ove usne? Da li još neke usne mogu da idu uz njih? Jesi ti nekad bio tužan? Zašto? Kako prepoznaješ kad je neko tužan?
lice3
Možeš li da mi nacrtaš srećno lice? Možeš da gledaš u ove kartice ako želiš, pa da preslikaš. Da li si ti srećan? Šta te najviše čini srećnim? Možeš li da napraviš srećan izraz lica? Šta se dešava sa našim očima kad smo srećni? A sa usnama? Kakve zvuke pravimo kad smo srećni?
Možete i da postavite samo oči na lice, a onda da pitate dete da docrta usne. Ili obrnuto. Mogućnosti su brojne i sve zavisi od vaše mašte.
Fotografije: www.elsa-support.co.u