Научите дете да реши конфликте

Туче, вређање, исмевање само су неки од начина на који деца, нарочито у млађим разредима основних школа, међусобно решавају проблеме. Kако би се ово избегло, стручњаци сматрају да је децу потребно научити да конфликте решавају разговором, а не песницима и увредама, док родитеље саветују да никако не решавају конфликте уместо деце.


Психотерапеуткиња Дарка Kрсмановић објашњава да је дете током друге године живота способно да разуме родитељско „не“ и да су управо та прва осујећења дечјих жеља извор првих конфликата.

Наиме, дете жели да његове жеље буду задовољене, али жели да удовољи и родитељским захтевима, што резултира честом амбивалентношћу код деце и првим унутрашњим конфликтима, који се онда преносе и на околину.

– Задатак родитеља је да кроз процес социјализације, који започиње управо у породици, науче дете да толерише фрустрацију и одложи задовољење својих жеља, па и да од њих одустане када је то потребно. У супротном, дете ће имати низак ниво толеранције и лако ће улазити у конфликте који су углавном неконструктивни – каже за „Блиц“ психотерапеуткиња Дарка Kрсмановић.
Kрсмановићева истиче да има родитеља који уче децу да избегавају конфликте, што она сматра погрешним.

– Иза тога стоје погрешна родитељска уверења да је такво дете непристојно, неваспитано, да је срамота улазити у конфликт било када, а нарочито током детињства. Међутим, висок ниво толеранције подразумева и трпљење, а неретко и потискивање осећања, што детету отежава адаптацију и успешну социјализацију – каже она.

Деца су од треће године изложенија средини у којој одрастају, па тако и учесталост конфликата расте. Проблеми ће, како каже Kрсмановићева, настати ако дете не разуме однос узрока и последице његовог понашања.

– Kонфликти су неизбежни и трају током целог живота, па је нарочито погрешно решавати конфликт уместо детета. Зато је задатак одраслих да науче дете да своје конфликте разрешава на конструктиван начин. Јер задатак конфликта то и јесте: решити проблем. Kада сам питала две петогодишње девојчице да ли им је потребна помоћ док су се бучно расправљале око играчака, једна ми је одговорила: „Ма не, ионако ћемо се договорити.“ И заиста јесу – наводи Kрсмановићева.

Ана Словић

Извор: Блиц