Naučite dete da reši konflikte

22 oktobra, 2017

Tuče, vređanje, ismevanje samo su neki od načina na koji deca, naročito u mlađim razredima osnovnih škola, međusobno rešavaju probleme. Kako bi se ovo izbeglo, stručnjaci smatraju da je decu potrebno naučiti da konflikte rešavaju razgovorom, a ne pesnicima i uvredama, dok roditelje savetuju da nikako ne rešavaju konflikte umesto dece.


Psihoterapeutkinja Darka Krsmanović objašnjava da je dete tokom druge godine života sposobno da razume roditeljsko „ne“ i da su upravo ta prva osujećenja dečjih želja izvor prvih konflikata.

Naime, dete želi da njegove želje budu zadovoljene, ali želi da udovolji i roditeljskim zahtevima, što rezultira čestom ambivalentnošću kod dece i prvim unutrašnjim konfliktima, koji se onda prenose i na okolinu.

– Zadatak roditelja je da kroz proces socijalizacije, koji započinje upravo u porodici, nauče dete da toleriše frustraciju i odloži zadovoljenje svojih želja, pa i da od njih odustane kada je to potrebno. U suprotnom, dete će imati nizak nivo tolerancije i lako će ulaziti u konflikte koji su uglavnom nekonstruktivni – kaže za „Blic“ psihoterapeutkinja Darka Krsmanović.
Krsmanovićeva ističe da ima roditelja koji uče decu da izbegavaju konflikte, što ona smatra pogrešnim.

– Iza toga stoje pogrešna roditeljska uverenja da je takvo dete nepristojno, nevaspitano, da je sramota ulaziti u konflikt bilo kada, a naročito tokom detinjstva. Međutim, visok nivo tolerancije podrazumeva i trpljenje, a neretko i potiskivanje osećanja, što detetu otežava adaptaciju i uspešnu socijalizaciju – kaže ona.

Deca su od treće godine izloženija sredini u kojoj odrastaju, pa tako i učestalost konflikata raste. Problemi će, kako kaže Krsmanovićeva, nastati ako dete ne razume odnos uzroka i posledice njegovog ponašanja.

– Konflikti su neizbežni i traju tokom celog života, pa je naročito pogrešno rešavati konflikt umesto deteta. Zato je zadatak odraslih da nauče dete da svoje konflikte razrešava na konstruktivan način. Jer zadatak konflikta to i jeste: rešiti problem. Kada sam pitala dve petogodišnje devojčice da li im je potrebna pomoć dok su se bučno raspravljale oko igračaka, jedna mi je odgovorila: „Ma ne, ionako ćemo se dogovoriti.“ I zaista jesu – navodi Krsmanovićeva.

Ana Slović

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama