Шта све ради беба у мамином стомаку

24 новембра, 2017

Повремено осећате бебино померање, ударац или благо голицање у стомаку? Тада се вероватно запитате шта то бебац ради…
Трудноћа доноси бројне промене у вашем животу – прилагођавање бројним физичким трансформацијама, нове обавезе, замене приоритета… Истовремено, много тога одвија се унутар вашег тела, а главни актер ових догађај је – нико други до ваша беба.
Чак и пре него што осетите њене прве покрете у материци, беба стиче различита искуства. Можда вам звучи невероватно, али ваша материца је полигон на ком бебац вежба своја чула.
И тако, док ви чекате њен долазак, она се припрема за спољашњи свет. А ево и како…
Она… истражује своја чула
Беба реагује на звук, светлост и покрете још док је у материци. Чуло слуха се потпуно развија између 24. и 28. недеље интраутериног живота. Зато ћете вероватно приметити да реагује на гласове и музику тако што поскаче или се рита на изненадне, гласне звуке. Искуство показује да бебе у почетку боље чују дубље звуке ниже фреквенције. То значи да су велике шансе да ће очев глас регистровати пре вашег, што је разлог да ваш партнер што раније почне да “разговара” са стомаком.
Такође, беба ће реаговати на нагли пад температуре, који се дешава, на пример, када попијете хладан напитак.
Од 28. недеље бебине очи почињу да се отварају и она може уочити промене дана и ноћи у спољашњој средини, захваљујући чињеници да у материци не влада потпуни мрак. Беба чак може окренути главцу према извору светлости из спољашње средине.
Она… учи да једе
Многе бебе сисају палац, понекад већ између 14. и 16. недеље, што је својеврсна припрема за сисање након рођења. Судећи према резултатима једне британске студије о ултразвучном праћењу интраутериног живота, регистровано је да бебе често преферирају да сисају палац једне руке, што може указивати на то да ли ће дете у животу користити доминантно леву или десну руку.
Она… вежба
Од двадесете недеље па надаље беба почиње да прави колутове напред и назад. Ипак, то не значи да ћете родити будућег олимпијца, већ само да дете ужива у простору који има. Степен и врста физичке активности зависи од фазе бебиног развоја, као и величине простора којим располаже. Ове окрете можете осетити, мада не обавезно. Генерално, после 32. недеље трудноће беби више неће преостати много простора за ове егзибиције.
Она… развија чуло укуса
Око 24. недеље интраутериног живота беба може да осети укус и мирис плодове воде, који настају под утицајем онога што мајка једе и пије. Студије показују да често конзумирање белог лука током трудноће развија бебину склоност према овом зачину. То значи да је разноврсна исхрана током трудноће основа за дететове склоности ка различитим намирницама.
Она… се забавља
Чим беба почне да се покреће, играће се палчевима, прстићима, чак и пупчаном врпцом! Осим тога, ако често слушате неку песму, сигурно ћете приметити да је беба препознаје.
Она… сања
Ултразвучно снимање показује мождану активност беба током сна. Ова снимања забележила су РЕМ фазу сна детета, током које се сања. Научници верују да је то начин на који беба прерађује чулна искуства и информације које је примила у будном стању, што је одлична припрема за упознавање најближих људи, света који ће је окруживати и живота у будућности.
Извор: zanimljivosti17.blogspot.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама