Naučite dete "pravilima igre" koja će mu koristiti i dalje u životu

Luka ima devet godina i trenira košarku. Kapiten je tima. U njegov tim je došao novi dečak koji koristi svaku priliku da ga ismeje pred drugarima iz tima:”Gle, Luka se sapleo…on uopšte ne ume da igra, Luka je najniži u timu”. Ponaša se zlurado svaki put kada Luka promaši koš:”Haaa ha ha, bravo Luka legendo!” U toku treninga ignoriše Luku i neće da mu doda loptu, dobacuje mu neprikladne komentare i provokacije:”Pa brže Luka, nije ti ovo balet”, ubeđuje ga da ne ume da vodi loptu iako Luka zna da ume, okreće članove tima protiv Luke:”Luka je kriv, da on onda nije pogrešio, mi ne bi izgubili. Mare ti igraš bolje od Luke, ti treba da budeš kapiten”.
uskrs-deca-loznica-s
Luka moli mamu da ga upiše u neku drugu školu košarke jer mu novi dečak u timu pravi probleme. Mama razmišlja kako da postupi? Kako da pomogne detetu, kako da reše problem? Dobro bi joj došao neki savet i pored toga što će ovaj problem pokušati da reši u saradnji sa trenerom.
Da li ste se i vi našli u sličnoj situaciji kao Lukina mama?
Kada se nađemo u ovakvim situacijama važno je da ohrabrujmo dete da se bori i da ne odustaje jer ako sada nauči da se povlači, sutra će se povlačiti u sličnim situacijama u životu: u školi, na igralištu, a kasnije na radnom mestu, u društvu… Detetu treba uputiti sledeće poruke:
“ Za dobrim konjem se prašina diže“. To što te taj novi dečak ismeva i što neće da ti doda loptu, ne znači da ti loše igraš. Baš naprotiv, to što se okomio na tebe znači da je procenio da si dobar u košarci inače mu ne bi bio zanimljiv. Možda je procenio da si ti jedan od boljih u timu i da mu smetaš u ostvarenju njegovih ciljeva, možda bi on želeo da bude kapiten, možda ti zavidi ili je jednostavno nesiguran pa te ismeva i misli da tako veliča sebe.Ko zna zašto je on napustio prethodnu školu košarke i došao ovde. Možda je on zapravo jedan nesrećan dečak kog su tako ismevali u toj školi. Sumnjam da bi menjao školu da je sjajno igrao i bio zadovoljan svojim postignućima. Kad je neko srećan i zadovoljan on nema potrebu da vređa druge. Ovaj dečak to nije, neke njegove potrebe su nezadovoljene i on pokušava da ih zadovolji, ali na pogrešan način.
Bežanje nije rešenje problema. I u drugoj školi košarke može da se pojavi neki novi dečak koji te neće prihvatiti. Pored toga povlačenje bi značilo činjenje usluge tom dečaku koji te provocira jer on bi najverovatnije voleo da ti vidi leđa. Neka ti to bude motiv da se trudiš i da još jače zablistaš na terenu baš u inat njemu. Ti imaš svoje mesto u timu i ne može niko da ti ga oduzme sem ako mu ti to ne dozvoliš. On ti nije jaka konkurencija jer se uspeh ne postiže omalovažavanjem drugih igrača već radom, vežbom i ostvarivanjem rezultata. On je sam sebi najgora „reklama“.
Prepreke nisu razlog za odustajanje, prepreke se savladavaju. Ne odustaj pred prvom preprekom. U životu se retko šta postiže sa lakoćom. Potrebno je mnogo truda, upornosti, pokušaja, pogrešaka i savladanih prepreka da bi se stiglo do cilja.
Tvoje zdravlje, tvoja sreća i tvoje vreme su dragoceni da bi ih trošio na nekog ko nije vredan tvoje pažnje. Znam da ti nije lako da slušaš njegove provokacije svaki put, ali ignoriši ih. Ne raspravljaj se, ne pravdaj se, ne troši vreme i energiju na njega. On bi želeo da te njegovi komentari povrede, da vidi neku reakciju, da te vidi kako plačeš ili kipiš od besa, ali kada vidi da ti ne reaguješ, neće mu biti zanimljivo i veća je verovatnoća da će prestati. Zapamti, oduzimaš mu moć kada ne reaguješ na način na koji on želi da reaguješ.
Tvoja dela govore o tebi više nego reči. Moraš da se pokažeš na delu. Ne troši vreme na raspravu sa onim koji te kritikuje i omalovažava, tvoji potezi i rezultati na terenu će biti tvoj odgovor na njegove komentare iz svlačionice. Fokusiraj se na zadatak, na ono što ti trener govori i hrabro grabi ka napred. I ne zaboravi:“Ko se zadnji smeje, najslađe se smeje“.
Razoružaj ga. To ćeš postići tako što ćeš mu pokazati kakav si drug. Kada ti se ukaže prilika dodaj mu loptu iako on tebi nikad ne dodaje, namesti mu koš. Podseti ga da je košarka timski sport. Nije važno samo kakav si na terenu, koliko si vešt sa loptom. Čime god da se baviš važno je kakav si čovek, kakav si drugar. Kapiten treba da bude uzor svim članovima tima.
Autorka teksta je Branka Vasilev, psihološkinja
 
Izvor: mojpsiholog.weebly.com