Научите их лепим манирима: Како да се дете лепо понаша у гостима и приликом примања поклона


Да ли вам се десило да је ваше дете на поклон који је добило одреаговало сасвим незаинтересовано, а можда чак и безобразно? Прочитајте практичне савете и избегните непријатне ситуације.Да ли и ваше дете отворено показује незадовољство поклоном? Да ли и ваше дете у гостима некада просто полуди, тако да ниједна казна или прекор више немају смисла? Не знате како да са овим “детињаријама” изађете на крај?! Можда вам следећи редови помогну.

Сачекивање гостију и примање поклона

Ваше дете добија поклон од блиског пријатеља или рођака, а његова прва рекација је “Ово ми се уопште не свиђа”, или “Зашто сте ми донели ово, када га већ имам?”…

Овакви и слични, слободно можемо рећи искрени дечји коментари, родитеље чине незадовољним. Маме и тате осећају се “осрамоћени” и донекле изненађени понашањем своје, иначе миле деце.

Малишани у својим искреностима заиста могу да буду врло непријатни. На улици често знају да упуте коментар дебелим, или пак ружним људима (“Види колика је, ни кроз врата не може да прође”, “Мама, види како је овај чика ружан”). Али, култура понашања није нешто са чим се човек рађа. Као и за многе друге ствари у животу, потребно је време и рад како би се тај труд једнога дана претворио у манире вредне дивљења. Зато прионите не посао…

Шта можете да урадите?

Уколико се ближи рођендан вашега детета, кроз разне “тренинге” научите га како да културно одреагује на поклоне, без обзира да ли су му се они допали или не.

Замислите могућу ситуацију. Тренинг почните питањем “Шта би рекао када би ти неко донео поклон који већ имаш – као што је Монопол?”, или “Како би се понашао уколико би добио поклон који ти се не свиђа?”.

Ако су дететови одговори баш онакви какве ви не желите да чујете, почните да га учите. Објасните му како није лепо када неко на поклон, који је знак љубави и пажње, реагује безобразно и назахвално. Сугеришите му каква бисте желели да буде његова реакција.

А ако се на рођендану баш изрекну речи које не би смеле, немојте никада своје дете и себе додатно “срамотити” грдњом пред свима. Узмите га за руку, извините се гостима и у неком осамљеном кутку објасните му где и зашто је погрешило. Саветујте му да особи, коју је својом реакцијом повредило, каже нешто лепо.

Када идете у госте

Сада журка није код вас, већ се са дететом налазите на забави, или пак у најобичнијој посети. Дете је постало тако неваспитано, толико неконтролисано, да вас његово понашање у једној мери чак и вређа. Свака забрана као да је изгубила смисао.

Нова атмосфера, велико друштво и славље код поједине деце “инспиришу” на заборав манира. Као да је све што је раније научено сада “пало у воду”.

Разлози за то могу да буду бројни. Некада дете од забаве очекује много више, па му досадна реалност намеће потребу да се додатно забави. Ако су доживљаји пак сувише јаки и смењују се великом брзином, дете једноставно у тој пренадражености почиње да губи нити. Некада и претходни премор може да учини своје. И док деца дивљају, бију друге малишане, узнемиравају одрасле, преврћу столице и смишљају разне “гадости” како да се даље проводе, родитељи изнервирани, немоћни и уморни од прекора, са нестрпљењем чекају час одласка.

Шта можете да урадите?

Зато, ако знате да ћете ускоро бити у неком великом друштву, пре тог догађаја примените “превентивни” програм. Детету прецизно објасните шта се тамо од њега очекује. Опишите му каква ће забава бити и каква ће правила важити. Чак и када је у питању најобичнија посета код пријатеља, дете није лоше упознати са оним што сме и што не сме у туђој кући да чини.

Ако и поред припреме ствари крену наопако, подсећање на пређашњи договор може да уроди плодом. Али опомене и грдњу не износите јавно. Узмите га за руку, одведите у купатило и започните дискусију. Немојте му само набрајати шта је погрешно урадило (Ударио си ону девојчицу, јурцаш између столова….), већ му објасните какво би његово понашање уместо тога требало да буде. Није лоше и дететову узаврелу енергију бар на тренутак смирити причом, соком и маминим додиром.

Извор: yumama.com