Како дисциплиновати децу млађу од три године која не разумеју последицу

Увек када се са својим једногодишњим дететом нађем на игралишту, он само гледа где би нашао камен да стави у уста. Обожава да вуче мачке за реп, а често му ни оне не остају дужне.

Овакви моменти саставни су део родитељства и прави је изазов за сваког родитеља решити такве ситуације, а не бити груб и не сломити детету дух. У овом, врло деликатном узрасту, када све могу да дохвате, а нису свесни опасности, традиционална дисциплина и методе попут тајм-аута не дају ефекат. Али како онда дисциплиновати тако мало дете и које су уопште тактике дисциплине примерене ком узрасту? Наравно да не постоји универзална формула и наравно да је, то већ и птице на грани знају, свако дете другачије и другачије реагује на различите васпитне методе.

У сваком случају, реч је о дугорочном процесу, али када се томе посветите, можете очекивати једно позитивно искуство које ће бити веома корисно за ваше дете.

Рађање дисциплине

Постављање граница, подстицање доброг и обесхрабеивање нежељеног понашања могу почети још док је ваше дете беба, кажу експерти. „Постоје ствар које и мале бебе могу да науче, као што је да вас не чупају за косу, рецимо.” тврди Judith Myers-Walls, доктор наука, професор на катедри за дечји развој на Универзитету Purdue у Идијани.


С обзиром на то да мале бебе имају веома слабо разумевање говора, кратко памћење и врло тешко могу да одрже пажњу, најбоље стратегије које можете да применити односе се заправо на контролу штете више него на стварно учење лекција. Скретање пажње (преусмеравање са потенцијално опасне активности на нешто друго) и игнорисање онда када не постоји опасност су две најбоље стратегије. Ако, рецимо, вашу четворомесечну бебу јако забавља да вас вуче за косу, можете јој нежно склонити руку, пољубити је и усмерити на нешто друго.

Што се тиче игнорисања, нећете игнорисати никакву активност која за последицу може имати било какву повреду, али, ако ваше осмомесечно дете седи у својој столици за храњење и весело баца не под боровнице из своје чиније, имајте на уму да он то не ради да би вас изнервирао. Он једноставно учи како да контролише руке и почиње да схвата концепт узрока и последице. Колико год да вас то понашање нервира, важно је да се не узнемиравате и не реагујете бурно.

Деца од 8 до 12 месеци

Када ваше дете почне да пузи, тамо око осмог месеца, време је да почнете да размишљате о постављању граница. Одједном је све – од утичница, фиока, веце шоље – једно велико НЕ НЕ!

Дете у овом узрасту само жели да истражује (нема никакву представу о томе шта треба, а шта не треба да ради), тако да ако не желите да свашта дира, једноставно то држите ван његовог домашаја и обезбедите углове, утичнице, фиоке адекватним заштитама. И нека централни простор у соби заузму ствари којима желите да се игра. Експерти кажу да је то најбољи начин да свом детету помогнете да се држи подаље од невоље и повреда и битно олакшава праћење правила.

Родитељи инстинктивно, или мислећи да дете тако треба учити, упорно по стотину пута на дан са озбиљним изразом лица понављају НЕ НЕЕЕ! Дете млађе од годину дана не зна шта то значи и само види да то не значи „Волим те”. Али не разуме право значење речи. А осим тога нема потребну самоконтролу да следи ваш захтев.

Деца од годину до две

У овом узрасту се може рећи да способности комуникације вашег детета цветају, тако да је то добар период да почнете да објашњавате нека основна правила. Не стављај камење у уста. Не вуци мацу за реп. Саму реч не сада већ има смисла користити, када је ситуација озбиљна. У супротном, ако претерате, дете ће се на њу једноставно навићи и неће је чути.

Уз комуникационе, расту и физичке способности. Дете сада хода и сигурно ће бити одушевљено овим новим степеном независности. И уједно фрустрирано што не може да уради, пипне, дохвати све што пожели.

Ово је такође и доба када почињу тантруми (јупи). Иако захтевају брзу реакцију маме и тате, тантруме треба да посматрате као део одрастања и емоционални стрес који дете преживљава, а не знак да треба да примените строжије дисциплинске методе, као што је одузимање играчака или слање детета у собу.

Кад тантруми почну, важно је да познајете своје дете. Неку децу смирује скретање пажње на нешто друго, неку децу смирује загрљај. Али ако тантрум потраје, нежно склоните дете са места догађаја, објасните му шта се дешава (не можемо да останемо у ресторану ако наставиш да вриштиш) и сачекајте да се умири.

Имајте на уму да фрустрација која потиче од неспособности вашег детета да комуницира ефикасно може довести и до уједања или ударања. Дисциплина у таквим ситуацијама значи да треба брзо и једноставним језиком да кажете детету шта не сме да ради и зашто и да га одмах преусмерите на нешто друго. На пример, ако вас дете удара зато што сте га прекинули у игри да бисте му променили пелену, рећи ћете: „Ми се не тучемо јер то боли.” и даћете му играчку којом може да се игра док му мењате пелену.

Деца од две до три године

Већина деце негде у овом узрасту креће у вртић, што је добро због социјализације, али уједно доноси и нови сет проблема у дисциплини. Дељење играчака, времена и пажње је тешко научити у овом узрасту.

Деца овог узраста већ разумеју једноставне команде, емпатију и концепт узрока и последице, тако да их можете користити кад дисциплинујете. Ако ваше дете отме бојицу другом детету, рећи ћете: „Ми не отимамо ствари. Кад узмемо Марку оловку, он се растужи.” и онда му дате сличну оловку како би се њом играо. Најважније од свега је да се трудите да ствари што више поједноставите и избегавате дуга и компликована објашњења.

Коришћење тајм-аута

Ако сте поборник коришћења ове методе, онда треба да знате да је у узраст од три године време кад можете да почнете да је користите и то пратећи једно, једноставно правило. Када се дете ружно понаша, добија по један минут тајм-аута за сваку своју годину. Дакле, трогодишњака шаљете „у казну” на три минута, четворогодишњака на четири… За то време, треба да седи у соби и сачека да му ви кажете да је време истекло.

Наравно, свако дете је другачије и нема тог метода који ће успети сваки пут. Али ваша упорност да дете научите границама сигурно ће дати резултат.

А. Ц.