Nauka: Uloga oca u razvoju jezičkih veština bebe

22 septembra, 2019

Nauka je odavno utvrdila da bebe nauče brojne veštine pre nego što se rode. Jedna je sposobnost da nauče zvuke i reči jezika svojih roditelja. To se događa zahvaljujući majkama koje često razgovaraju sa svojim nerođenim bebama.

Novorođenčad takođe imaju sposobnost prepoznavanja glasova (koje su čuli tokom poslednjeg tromesečja trudnoće) nakon rođenja i definitivno više vole da čuju mamin glas, naročito  posle rođenja.

Međutim, tatin glas nije manje značajan. Naročito kada je u pitanju razvoj jezičkih veština bebe.

Studija iz Univerzitetske laboratorije za savremenu antropologiju Fudan u Kini otkrila je da oba roditelja zapravo utiču na način na koji beba uči svoj sopstveni jezik, ali svaki roditelj drugačije pruža svom detetu set mogućnosti za učenje jezičkih opcija koje ima.

Naučnici su otkrili da, dok se beba može smiriti samo na zvuk majčinog glasa, više zapamti reči koje je čulo od oca. Studija takođe pokazuje da postoje snažne veze između očevih gena i leksičkih sposobnosti, dok su majke snažno povezane sa fonetskim karakteristikama govora.

Taj uticaj na jezički razvoj beba može se najuspešnije ostvariti kada deca imaju od 2 do 3 godine. Deca čiji očevi koriste raznovrsniji i bogatiji vokabular imaju stabilniji i brži jezički napredak, dok majčin rečnik utiče podjednako na razvoj detetovog govora.

Studije su naglasile važnost roditelja kada je u pitanju odgajanje dece. Oni takođe pokazuju važnost očeve prisutnosti u svim fazama detetovog razvoja.

Odličan početak uspešne verbalne komunikacije između očeva i beba iz prvih dana njihovog života jeste podsticanje tata da se bave naslednicima. U kasnijoj fazi ova jednostavna akcija će imati pozitivnu ulogu u odnosu otac-dete, dok će u kasnijoj fazi zagrljaj podstaći sposobnost da se apsorbuju nova znanja.

Od velikog značaja je vreme koje očevi provode igrajući se sa svojom decom. Pevanje pesama, govorenje u rimama – to podstiče decu da pažljivo slušaju, a kada pažljivo slušaju, one čuju reči i na taj način im olakšavaju učenje.

Naučnici takođe kažu da nikada nije prerano da beba počne da uči.

Bogaćenje rečnika vašeg deteta samo je jedna od prednosti koje očevi mogu doprineti razvoju i blagostanju deteta. Prisustvo oca daje bebi sigurnost, mirnije je, ređe se brine i to je preduslov za lakše učenje novih veština.

Zaključno, istraživači dodaju da deca čiji su očevi aktivno uključeni u njihov odgoj i razvoj, postaju aktivnija i pametnija kao studenti i uspešnija su i sazrela kao odrasli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama