Колико је родитељска контрола повезана са проблемима деце у одрастању?

2 јула, 2018

Деца родитеља који превише брину о својим наследницима док су мали мање су способна контролисати своја осећања и импулсе током одрастања, што узрокује проблеме у школи, закључује ново америчко истраживање.

 

Према раду објављеном у научном часопису Developmental Psychology , истраживачи су посматрали у којем узрасту мајке мале деце (до 36 месеци) доминирају у игри и показују својој деци шта да раде, а затим су проучавали како су се та деца понашала следећих осам година, па су закључили да је родитељство које нагиње контролисању повезано с низом проблема деце у одрастању.
„Родитељи који нагињу превеликој контроли најчешће имају добре намере и труде се бити подршка својој деци. Међутим, за поспешење емоционалних вештина и понашања родитељи би требали дозволити деци да искусе део емоција и дати им простора да испробавају и покушају управљати тим емоцијама независно, а тек тада водити и помагати деци када или ако задатак постане претежак“, казала је за Guardian  коауторка студије dr Nicole Perry са Univerziteta u Minnesoti
Амерички и швајцарски научници у оквиру ове студије истраживали су понашање 422 детета у доби од две године, тако што су позвали мајке са децом у лабораторију, где су им дали да се играју четири минута са низом играчака, а затим су требали склонити играчке током седећа два минута. Истраживачи су притом оцењивали у којој мери су мајке покушавале преузети задатке.
Затим, посматрали су реакције деце у доби од пет година на неправедну поделу слаткиша као и њихову способност да помно промисле о решавању задатка под временским притиском.
Истраживачи су питали учитеље деце у доби од пет и десет година да оцене присутност депресије, анксиозности или усамљености код деце, затим успех у школи и друштвене вештине. Десетогодишња деца била су испитана о својим ставовима према школи и учитељима, као и о емоционалним проблемима.
Истраживачи су закључили да је понашање мајки које нагињу већој контроли повезано с тиме да њихова деца имају мање контроле над својим властитим осећајима и мање контроле над својим импулсима у доби од пет година.
Штавише, закључили су да постоји веза петогодишњака са слабијом контролом осећања и слабијих друштвених вештина у доби од десет година па и са слабијим успехом у школовању.
Мада, dr Janet Goodall са Univerziteta у Bathu коментарише за Guardian да ту треба бити опрезан јер је тешко рећи колико је родитељске контроле „превише“, па да треба узимати у обзир и културалне факторе, као што је питање колико је опасна околина у којој дете одраста.
„Студија показује везу између родитеља за које они сматрају да превише контролишу своу децу и каснијих проблема те деце, али студија не говори да је то узрок каснијих проблема, већ говори да то иде једно са другим – а притом су посматрали родитеље тек шест минута“, истакла је dr Goodall. Она додаје да се родитељи не би требали осећати кривима. „Важно је да родитељи брину о својој деци, о ономе шта раде и шта уче“, закључила је.
Извор: Јутарњи.хр

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама