Jer, ne može se ovde više sve objasniti labilnim ličnostima, potisnutom agresijom, egzistencijalnim problemima, bračnim lomovima, alkoholom, masovnim posedovanjem oružja…

Bojim se da kao društvo moramo na sve načine krenuti u borbu protiv opšteg zla, koji ljude pretvara u bahate, beskrupulozne i ekstremno narcisoidne osobe, koje potpuno zanemaruju veličinu i značaj sopstvenog ali i tuđeg života.

Zlo postaje dominantan princip življenja, kao krajnje ishodište isključivo materijalističkog poimanja sveta. Nasilje posmatramo kao nešto što se “nama ne događa” ili pred čime okrećemo glavu ili se čak žrtva proglašava za krivca, što je učinila izvesna Atina Ferari sa kojom se pune novinski stupci.

Pored pojačane institucionalne akcije i većeg angažmana psihijatrijskih klinika, socijalnih ustanova i NVO, protiv zla se moramo boriti i duhovnim “oružjem”.

Nevolja je što mi preuzimamo, sa velikim zakašnjenjem, zapadne modele ponašanja, koji su kod njih već prevaziđeni. Jer, u velikoj meri, trend na Zapadu je da se ljudi sve više okreću duhovnim vrednostima jer su postali svesni da ih bahati materijalizam vodi u samourušavanje.

Zbog toga savetujem građane, bez obzira na to koje su veroispovesti, ili su čak ateisti, da pronađu vreme i način za neku vrstu duhovnog treninga.

Nažalost, danas svi idu u teretane i solarijume i rade samo na telu. Ne dozvolimo da nam ostanu lepa tela i opustošene duše.

Aleksandra Janković

Izvor: novosti.rs