Јер, не може се овде више све објаснити лабилним личностима, потиснутом агресијом, егзистенцијалним проблемима, брачним ломовима, алкохолом, масовним поседовањем оружја…

Бојим се да као друштво морамо на све начине кренути у борбу против општег зла, који људе претвара у бахате, бескрупулозне и екстремно нарцисоидне особе, које потпуно занемарују величину и значај сопственог али и туђег живота.

Зло постаје доминантан принцип живљења, као крајње исходиште искључиво материјалистичког поимања света. Насиље посматрамо као нешто што се “нама не догађа” или пред чиме окрећемо главу или се чак жртва проглашава за кривца, што је учинила извесна Атина Ферари са којом се пуне новински ступци.

Поред појачане институционалне акције и већег ангажмана психијатријских клиника, социјалних установа и НВО, против зла се морамо борити и духовним “оружјем”.

Невоља је што ми преузимамо, са великим закашњењем, западне моделе понашања, који су код њих већ превазиђени. Јер, у великој мери, тренд на Западу је да се људи све више окрећу духовним вредностима јер су постали свесни да их бахати материјализам води у самоурушавање.

Због тога саветујем грађане, без обзира на то које су вероисповести, или су чак атеисти, да пронађу време и начин за неку врсту духовног тренинга.

Нажалост, данас сви иду у теретане и соларијуме и раде само на телу. Не дозволимо да нам остану лепа тела и опустошене душе.

Александра Јанковић

Извор: novosti.rs