Не дозволите да дете управља вама јер то није нормално

Ваше дете је размажено дериште, а криви сте само и искључиво ви!“

Можда ви мислите да свом детету морате пружити баш све што оно жели, али не заборавите да ваше дете не живи само с вама па зато добро размислите јер јако велика разлика између самосвесног и размаженог дјетета. Јако велика

„АКО неко треба бити тај ко ће вам у лице рећи да вам је дете размажено дериште, могу то бити и ја. Уопште немам проблема с тим. Ваше дете стално цвили и чини се да увек добије оно што хоће. Верујем да се трудите бити најбољи родитељ свом детету и верујем да све што чините чините само зато да ваше дете буде срећно. Верујем и да сте толико ангажирани око свог детета јер желите бити важан дио њиховог живота. Никада не касните, увек сте ту за њих, стално им сугерирате како да се играју, што да раде, како да седе. Стално их испитујете – како су, како им је било, колико желе, што желе… Желите да њихови животи буду савршени. Не желите их никада, али никада разочарати. Не желите да пате, икада!

И баш зато што све то тако жарко желите свом детету, они су постали размажена деришта. А ако то још увек не можете схватити, ваша ће деца постати још гора. Вама на душу.“, написала је једна мама и паметним аргументима одржала лекција модерним хеликоптер родитељима.

А ево и зашто:

1. Стално преговарате с њима
За сваку ствар ви сте спремни преговарати. Ако желиш ту играчку, мораш појести  ручак. Но, чак и када дете не поједе све с тањира ви сте и даље спремни преговарати дајући им још једну шансу. „Океј, поједи још један залогај. Али дете на то каже – не могу, посет ћу га касније. Обећавам!“ – ви попуштате, дете се смеје у себи, добија своју играчку чак и након што сте ви тај хладан залогај већ бацили у канту за смеће.

Ако баш имате порив толико удовољити свом детету баш сваки пут и спремни сте на преговоре, дајте да то барем буде само с једном шансом. Јер када дете једном обећа, а не уради, то ће вас чекати цели живот. Само пуста обећања.

2. Ви спремате њихову собу
Јер, брже је када то мама уради у две минуте направи и мање је стресно од тога да им сто пута морате поновити, а они само климају главом, али доиста – зар баш ниједан задатак нису у стању направити сами?

3. Ви им носите школске торбе
Да, школске торбе јесу тешке, али не толико да би их ви морали носити целим путем до школе. Ко ће их носити уместо њих онда када у школу крену сами, ако ћете их икада пустити саме до ње. Или, зар баш сваки излазак из трговине мора резултирати тиме да дете поред вас млатара рукама док ви теглите 4 врећице пуних намирница? Мислите ли да дете није дорасло барем делу тог терета?

4. Време оброка зависи од њих
Уместо устаљене рутине многи родитељи дословно гладују јер је њихово дете рекло да још увек не жели да вечера. Сећате ли се можда да су вас ваши родитељи тако чекали или су једноставно ставили јело на сто и рекли: Вечера! Крај приче.

5. За планове се прво питате њих
Ко је од вас пунолетан, има возачку дозволу, одговоран је и има пуно више обавеза од вашег детета? Ви, наравно. Па зашто су онда деца та која суставно одлучују где ће се ићи, када ће се ићи и када ће се вратити? Деца морају знати ко је старији и да се одлуке не доносе само зато што нетко нешто баш тако жели.

6. Ви само желите да ваше дете буде срећно
Тек толико да се зна: деца уопште не морају бити срећна цело време. Зашто би? Јесте ли и ви сретни сваке секунде свог живота? Што данашњој деци заправо уопште значи срећа?

Деца стварно не морају увек добити оно што желе, ићи само онде где желе и радити само оно што желе. То што ће они негодовати и окретати очима скроз је нормална ствар, јер знате што, ни ваш свет се не би требао вртети само око ваше деце. И зато деца морају знати да неће увек бити по њиховом. Па зар сте ви њихов роб?

7. Нисте уједињени па вас дијете искориштава
Често се догађа да један родитељ покушава остати строг но други стално попушта па дете то користи на максимум. Деца су врло мудра када је у питању манипулација да добију оно што желе и ако им то доиста допустите у младости неће имати само проблема с дететом већ ћете с временом осећати раздор у браку због таквих одлука. То је неминовно и зато схватите – двоје је родитеља и двоје мора бити јаче од једног детета. Не дозволите да дете управља вам јер то није нормално.

8. Ви им дајете задатке, али вас они и даље не слушају
Наравно – јер попуштате. јер верујете њиховим пустим обећањима. Јер немате стрпљења бити доследни. Ако вам сада то још увек не смета, схватићете своју грешку касније. Прекасно.

9. Оправдавате их због лошег понашања
Можете ли свом шефу рећи да нешто нисте урадили јер сте били гладни? Можете ли свом колеги рећи да нисте завршили пројект јер сте синоћ били преуморни за то, иако сте имали рок од нрдељу дана да га довршите? Лоше понашање изнедрује још лошија оправдања и то заиста не би требао бити пример којег ћете учити своје дете.

10. Спремни сте на расправу с учитељима, васпитачицама у вртићу или тренерима
Ако мислите да ви можете боље од њих, зашто ваше дете онда уопште иде у школу или на фудбал. У реду је заузети се за своје дете, али не одмах, нека ваше дете прво покушати решити проблем сам. Ни учитељима није лако обзнанити вам да је ваше дете лоше. То ће вам вероватно рећи онда када схвати да сам као просветни радник с дугогодишњим искуством не може решити без ваше помоћи па им стога верујте. То је њихов посао, а ако ви нисте спремни чути ниједну лошу ријеч на рачун свога детета то је искључиво проблем вас и вашег детета које ће увек очекивати да ћете им штити леђа, што год они направили. А када једном направе лошу ствар и прођу без санкција, следећи пут још ће мало више погурати границу дозвољеног. Мислите ли да им то смете допустити?

Већ смо споменули шефа. Ако имате на послу неког надређеног пробајте све ове примере преточити у посао, али на место властитог детета ставите себе, а на место себе свога шефа и пробајте одговорити на питање – „Би ли вама ваш шеф/ица дозволио овакво понашање?“ И још боље, би ли ваше колеге биле сретне када би ваш шеф само вама дозволио понашање карактеристично за децу коју сте размазили? Како би на вас тада гледали ваше колеге? Јер у томе и је поанта. Можда ви мислите да свом детету морате пружити баш све што оно жели, али не заборавите да ваше дете не живи само с вама. Оно је дио света, део друштва које неће трпети размаженост. И када такво дете то осети на својој кожи бит ће све само не срећно.

А ако понашање свога детета више волите описати самосвесним морате знати да постоји оргмона разлика између самосвесног и размаженог детета. Огромна!