Ne dozvolite da dete upravlja vama jer to nije normalno

Vaše dete je razmaženo derište, a krivi ste samo i isključivo vi!“

Možda vi mislite da svom detetu morate pružiti baš sve što ono želi, ali ne zaboravite da vaše dete ne živi samo s vama pa zato dobro razmislite jer jako velika razlika između samosvesnog i razmaženog djeteta. Jako velika

„AKO neko treba biti taj ko će vam u lice reći da vam je dete razmaženo derište, mogu to biti i ja. Uopšte nemam problema s tim. Vaše dete stalno cvili i čini se da uvek dobije ono što hoće. Verujem da se trudite biti najbolji roditelj svom detetu i verujem da sve što činite činite samo zato da vaše dete bude srećno. Verujem i da ste toliko angažirani oko svog deteta jer želite biti važan dio njihovog života. Nikada ne kasnite, uvek ste tu za njih, stalno im sugerirate kako da se igraju, što da rade, kako da sede. Stalno ih ispitujete – kako su, kako im je bilo, koliko žele, što žele… Želite da njihovi životi budu savršeni. Ne želite ih nikada, ali nikada razočarati. Ne želite da pate, ikada!

I baš zato što sve to tako žarko želite svom detetu, oni su postali razmažena derišta. A ako to još uvek ne možete shvatiti, vaša će deca postati još gora. Vama na dušu.“, napisala je jedna mama i pametnim argumentima održala lekcija modernim helikopter roditeljima.

A evo i zašto:

1. Stalno pregovarate s njima
Za svaku stvar vi ste spremni pregovarati. Ako želiš tu igračku, moraš pojesti  ručak. No, čak i kada dete ne pojede sve s tanjira vi ste i dalje spremni pregovarati dajući im još jednu šansu. „Okej, pojedi još jedan zalogaj. Ali dete na to kaže – ne mogu, poset ću ga kasnije. Obećavam!“ – vi popuštate, dete se smeje u sebi, dobija svoju igračku čak i nakon što ste vi taj hladan zalogaj već bacili u kantu za smeće.

Ako baš imate poriv toliko udovoljiti svom detetu baš svaki put i spremni ste na pregovore, dajte da to barem bude samo s jednom šansom. Jer kada dete jednom obeća, a ne uradi, to će vas čekati celi život. Samo pusta obećanja.

2. Vi spremate njihovu sobu
Jer, brže je kada to mama uradi u dve minute napravi i manje je stresno od toga da im sto puta morate ponoviti, a oni samo klimaju glavom, ali doista – zar baš nijedan zadatak nisu u stanju napraviti sami?

3. Vi im nosite školske torbe
Da, školske torbe jesu teške, ali ne toliko da bi ih vi morali nositi celim putem do škole. Ko će ih nositi umesto njih onda kada u školu krenu sami, ako ćete ih ikada pustiti same do nje. Ili, zar baš svaki izlazak iz trgovine mora rezultirati time da dete pored vas mlatara rukama dok vi teglite 4 vrećice punih namirnica? Mislite li da dete nije doraslo barem delu tog tereta?

4. Vreme obroka zavisi od njih
Umesto ustaljene rutine mnogi roditelji doslovno gladuju jer je njihovo dete reklo da još uvek ne želi da večera. Sećate li se možda da su vas vaši roditelji tako čekali ili su jednostavno stavili jelo na sto i rekli: Večera! Kraj priče.

5. Za planove se prvo pitate njih
Ko je od vas punoletan, ima vozačku dozvolu, odgovoran je i ima puno više obaveza od vašeg deteta? Vi, naravno. Pa zašto su onda deca ta koja sustavno odlučuju gde će se ići, kada će se ići i kada će se vratiti? Deca moraju znati ko je stariji i da se odluke ne donose samo zato što netko nešto baš tako želi.

6. Vi samo želite da vaše dete bude srećno
Tek toliko da se zna: deca uopšte ne moraju biti srećna celo vreme. Zašto bi? Jeste li i vi sretni svake sekunde svog života? Što današnjoj deci zapravo uopšte znači sreća?

Deca stvarno ne moraju uvek dobiti ono što žele, ići samo onde gde žele i raditi samo ono što žele. To što će oni negodovati i okretati očima skroz je normalna stvar, jer znate što, ni vaš svet se ne bi trebao vrteti samo oko vaše dece. I zato deca moraju znati da neće uvek biti po njihovom. Pa zar ste vi njihov rob?

7. Niste ujedinjeni pa vas dijete iskorištava
Često se događa da jedan roditelj pokušava ostati strog no drugi stalno popušta pa dete to koristi na maksimum. Deca su vrlo mudra kada je u pitanju manipulacija da dobiju ono što žele i ako im to doista dopustite u mladosti neće imati samo problema s detetom već ćete s vremenom osećati razdor u braku zbog takvih odluka. To je neminovno i zato shvatite – dvoje je roditelja i dvoje mora biti jače od jednog deteta. Ne dozvolite da dete upravlja vam jer to nije normalno.

8. Vi im dajete zadatke, ali vas oni i dalje ne slušaju
Naravno – jer popuštate. jer verujete njihovim pustim obećanjima. Jer nemate strpljenja biti dosledni. Ako vam sada to još uvek ne smeta, shvatićete svoju grešku kasnije. Prekasno.

9. Opravdavate ih zbog lošeg ponašanja
Možete li svom šefu reći da nešto niste uradili jer ste bili gladni? Možete li svom kolegi reći da niste završili projekt jer ste sinoć bili preumorni za to, iako ste imali rok od nrdelju dana da ga dovršite? Loše ponašanje iznedruje još lošija opravdanja i to zaista ne bi trebao biti primer kojeg ćete učiti svoje dete.

10. Spremni ste na raspravu s učiteljima, vaspitačicama u vrtiću ili trenerima
Ako mislite da vi možete bolje od njih, zašto vaše dete onda uopšte ide u školu ili na fudbal. U redu je zauzeti se za svoje dete, ali ne odmah, neka vaše dete prvo pokušati rešiti problem sam. Ni učiteljima nije lako obznaniti vam da je vaše dete loše. To će vam verovatno reći onda kada shvati da sam kao prosvetni radnik s dugogodišnjim iskustvom ne može rešiti bez vaše pomoći pa im stoga verujte. To je njihov posao, a ako vi niste spremni čuti nijednu lošu riječ na račun svoga deteta to je isključivo problem vas i vašeg deteta koje će uvek očekivati da ćete im štiti leđa, što god oni napravili. A kada jednom naprave lošu stvar i prođu bez sankcija, sledeći put još će malo više pogurati granicu dozvoljenog. Mislite li da im to smete dopustiti?

Već smo spomenuli šefa. Ako imate na poslu nekog nadređenog probajte sve ove primere pretočiti u posao, ali na mesto vlastitog deteta stavite sebe, a na mesto sebe svoga šefa i probajte odgovoriti na pitanje – „Bi li vama vaš šef/ica dozvolio ovakvo ponašanje?“ I još bolje, bi li vaše kolege bile sretne kada bi vaš šef samo vama dozvolio ponašanje karakteristično za decu koju ste razmazili? Kako bi na vas tada gledali vaše kolege? Jer u tome i je poanta. Možda vi mislite da svom detetu morate pružiti baš sve što ono želi, ali ne zaboravite da vaše dete ne živi samo s vama. Ono je dio sveta, deo društva koje neće trpeti razmaženost. I kada takvo dete to oseti na svojoj koži bit će sve samo ne srećno.

A ako ponašanje svoga deteta više volite opisati samosvesnim morate znati da postoji orgmona razlika između samosvesnog i razmaženog deteta. Ogromna!