Ne, nisam se iznenadila. Pojedini roditelji mojih učenika ne žele da dozvole deci da čitaju lektiru

maj 15, 2023

I ponovo ista priča.

Ponovo je ono doba godine kad se u školama čita lektira sjajne Jasminke Petrović. Spisateljice po čijoj je knjizi snimljen film Leto kad sam naučila da letim, ovenčan brojnim nagradama, oduševio publiku u čitavom regionu. Žene koja neumorno obilazi škole, priča s decom, uči ih ljubavi prema knjigama.

Ne, nisam se iznenadila. Pojedini roditelji mojih učenika ne žele da dozvole deci da čitaju lektiru “Ovo je najstrašniji dan u mom životu”, Jasminke Petrović. Zato što im vera i tradicionalne vrednosti to ne dozvoljavaju. Zato što se, možda, plaše da im deca nakon čitanja momentalno ne postanu homoseksualci. Zato što, kažu, kakav sam ja to pedagog kada ne mogu da razumem da nam se sve ovo i dešava zbog ovakvih knjiga!

Možda su mislili da su ubice dece, valjda, prvo pročitale ovu lektiru, pa su bili podstaknuti na takav čin… Ne znam. Ne, nisam iznenađena, ni zaprepašćena… Ima nade. Ili je nema?

Preporučila sam roditeljima da prvo pročitaju knjigu, da ne sude tek tako, da se zamisle samo malo. Objasnila sam da decu učim kritičkom mišljenju, da je zaista lepota u različitosti, da je jedina podela koju priznajem – podela na dobre i loše ljude.

Rekla sam im da uzmu i druge Jasminkine knjige. “O dugmetu i sreći” na primer, koja govori o dečaku sa invaliditetom i njegovom trnovitom putu ka prihvatanju. “Od čitanja se raste”, o devojčici snažnog karaktera, ali pametnoj i vedroj, kojoj je samo bilo potrebno da je neko čuje i vidi onakvu kakva jeste.

Ali, avaj…

Teista sam. Pravoslavne vere. S ponosom to izgovaram. Ali moj Bog voli sve ljude, moj Bog zna za ljubav, moj Bog prašta. Moj Bog ima plave oči, moj Bog je protiv kraljeva noći.

Ima nade! Da li je ima?

Dok budem tragala za odgovorom, sklopiću ruke i misliti plavo!

Autor: Violeta Stevanović, profesor srpskog jezika i književnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Ne, nisam se iznenadila. Pojedini roditelji mojih učenika ne žele da dozvole deci da čitaju lektiru

 1. ziza kaže:

  Ne iznenadjuje me ,sto roditelji nedozvoljavaju ove vec uopste knjiga svojoj deci. To su obiscno roditelji koji su iskoristili tranziciju i bez nekog obrazovanja i procitanih knjiga postali vidjeni ljudi naseg drustva pa smatraju da je normalno ne citati,ne uciti jer je za uspeh u zivotu to suvisno. Primer iz mog okruzenja: Roditelji,sa zavrsenim trogodisnjim obrazovanjem imaje dvoje dece,muz se nasao u prevo vreme na pravom mestu bez razmisljanja o posledicama postao uspesan privrednik,devojcica-sada vec devojka citala,iskoristila mogucnosti roditelja pa se usavrsavala i u inostranstvu,zavrsila skole i postala uspessna u svom poslu no kada se vraila sa diplomom o uspesno zavrsenim studijima i pokazala ocu ovaj sav razocaran pogledao papir i pita” sta je ovo,zasto ce ti,to ti nista ne znaci isl.” U medjuvremenu otac i firma otisli u stecaj ona je i dalje uspesna a drugo dete-sin koga kniga nije imtersovala a tata mu iz pomodarstva zbog prestiza verovatno kupio diplomu fakulteta tavori.Valjda ce doci neko bolje vreme kada ce se kriterijumi promeniti i ceniti prave vrednosti a ne samo kapital stecen ko zna kako?

 2. Jasmina kaže:

  I moj bog je sve to,ali i mnogo više jer ne pripada ni jednoj veri

 3. Nena kaže:

  Zašto SPISATELJICA??? Valjda KNJIŽEVNICA!!!!

 4. Slavica Filep kaže:

  Moje dete je čitalo knjigu u petom razredu,i slatko smo se smejali dogodovštinama i razmišljanju tog dečaka o nekim životnim stvarima,viđene kroz njegove oči.Eto ja ne vidim problem.

 5. Dana kaže:

  Naslov je quickbate i ne odgovara sadržaju. Ovde nije reč o zabrani čitanja lektire zbog lektire, nego zbog propagande koju sadrži. Meni je iznenađenje to što su “Pop Ćira i pop Spira” povučeni iz lektire, a spadaju u sam vrh srpske književnosti, a gura se ova prosečna knjiga koja bi svojim sadržajem da ugodi savremenoj agendi.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama