Не постаје се тата кад се дете роди

Честитамо, постали сте ОТАЦ. Али за титулу ТАТЕ ипак треба мало више да се потрудите.

Када вам јаве из породилишта да вам бебац долази у кућу, узмите неколико слободних дана, време је да се повежете са својом дететом.

Квалитетно време које проводите са вашим дететом није само разговор током гледања телевизије. Очеви могу много више да се активирају како би успоставили бољи однос са својим малишанима.

Свако може бити ОТАЦ, а само посебна особа може бити ТАТА

Издвојили смо неколико савета који ће сигурно користити садашњим, али и будућим очевима да се зближе са својом децом.

1. Укључите се у родитељство од самог почетка
Трудноћа није само мамина брига. Активним учествовањем у трудноћи ви се бавите вашом бебом и заједно се припремате за њен долазак. Информишите се о порођају и о ономе што долази после, заједно са будућом мамом бирајте ствари за бебу.. колико год да вас можда неке ствари смарају у том периоду, ваш труд ће се у великој мери исплатити јер ћете спремније дочекати родитељску улогу.

2. Мазите се пуно- време ће брзо проћи
Тате умирују бебе, јер пружају осећај сигурности. Можда су вас погрешно научили да се није „мушки“ мазити се. Не постоји ништа лепше од мириса и додира вашег детета. Мазите се често и дуго, брзо ће доћи време када ћете чути реченицу: „ТАТА, смараш ме“.

3. Играјте се
Није срамота када се мушкарац игра. Срамота је када то не ради. Игре са татом су изузетно важне, посебно оне којих се маме мало прибојавају (немојте рећи да смо вам ми то рекли). Поред вијања, скакања, бацања и превртања, друштвене игре су увек хит. Деца воле када се доказују пред очевима. Још ако их пустите да победе…

4. Једите заједно
Кључ за успешну породичну заједницу налази се изнад трпезаријског стола. Заједничко вечерање вам може помоћи да се зближите са члановима породице тако што ћете сумирати дан, разговарати о успесима у школи, на послу, о проблемима са којима сте се сусрели… Покушаћете да нађете заједничко решење, а ваша деца ће осећати да имају подршку оба родитеља.

5. Шетајте
Ако је школа у коју деца иду у близини, с времена на време идите по њих пешке. Тако ћете имати много више времена да разговарате о разним стварима. Не само да ћете уживати заједно, него ћете и квалитетно провести време. Уколико није у близини, када год имате времена изађите са њима. Прошетајте парком. Викендом идите сами са својом децом на нека одмаралишта, излете, или камповања. Сами осмислите дан како бисте га што квалитетније провели и како бисте се зближили.

6. Поштујте њих и њихове мајке
Ваша супруга је њихова мајка. Они на њу не гледају на исти начин као и ви. Ако покажете поштовање и љубав према њој, деца ће то исто радити и према вама. Још ако им дозволите да сами одлучују, или да барем тако изгледа као да одлучују, постаћете њихов прави херој.

Чувена је Наполеонова изрека: „Будућа судбина детета увек је мајчино дело“. Ми, ипак верујемо да је судбина сваког детета увек дело оба родитеља. Само је питање ко се и колико труди око њих.

Извор: bebacstartup.com