Небезбедан положај бебе у креветићу и постељина могу да доведу до нежељених последица

2 јуна, 2017

Небезбедан положај бебе у креветићу и постељина као чест узрок изненадне смрти одојчета током спавања

Узимајући у обзир алармантне податке о броју случајева изненадне смрти одојчета у постељи, поставља се питање да ли бебу ставити да спава у положају на леђима или потрбушке.
Чешће постављање бебе у положај на леђима довео је до значајног смањења учесталости овог догађаја, поређењем података између 2000. и 2010.године. Међутим, оно што забрињава, је двоструки пораст случајева задесног угушења бебе током спавања 2010.године, у односу на 2000.годину.
Сматра се да је разлог за то употреба тзв. “меке и небезбедне” постељине. То се пре свега односи на ћебад, јоргане и јастуке којима се беба често подбочи или се њима креветац са унутрашње стране обложи, затим мекане плишане играчке у креветићу и незатегнути чаршави. Иако постоје препоруке за избегавање такве постељине, разлог са њихово и даље масовно коришћење је углавном мишљење родитеља да је беби тако удобније, топлије и комфорније. Такође, значајан потенцијални узрок угушења бебе у колевци је и положај бебе на боку током спавања и спавање у кревету са родитељима.
Медији, магазини за родитеље и часописи, сносе велику “кривицу” и одговорност за ову појаву, с обзиром да се у њима често могу видети фотографије беба ушушканих у меку постељину при спавању, у неодговарајућем и небезбедном положају, чиме се код родитеља ствара мишљење да је то прихватљиво, исправно, а вероватно и пожељно.
Због тога је неопходно, ради безбедности бебе, придржавати се следећих савета у циљу превенције изненадне задесне смрти одојчета при спавању:
– користити тзв. “sleep bags“ односно вреће за спавање за бебе, које су релативно круте пре свега у горњем делу, те онемогућавају беби веће маневрисање током сна и настанак опструкције носа и уста.
– бебу ставити на тврд душек, са минималном могућношћу угибања, а чаршав испод бебе добро затегнути.
– уклонити све потенцијалне „опасности“ из бебиног креветића (меке јастуке, ћебад, јоргане, плишане играчке), како оне којима се беба покрива, тако и оне на којима лежи.
Званична препорука”American Academy of Pediatrics” гласи: “Ставити бебу да спава у положај на леђима, на чврсту подлогу у креветац или колевку која задовољава важеће стандарде безбедности”.
Англосаксонски постоји јасно тзв. “АБЦ” правило:
А – “Alone (сам, а НЕ са родитељима, играчкама, јастуцима)
B – “Он мy Back” (на леђима, а НЕ на трбуху или на боку)
C – “In my Crib” (у колевци, а НЕ у родитељском кревету, каучу, фотељи)
Др Милица Радусиновић
Проф. др Војислав Перишић FRCPch (UK)
 
Извор: tirsova.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама