Шта треба да знате пре него што купите инхалатор за кућну употребу (и зашто је важно да га имате)

Прошла је поноћ кад сам зачула куцање на вратима. Деца спавају, муж је у купатилу, сигурно ми се причињава. Не реагујем. Неколико секунди касније, куцање се понавља, овог пута нервозније и гласније. Прилазим вратима, гледам кроз шпијунку и видим комшиницу са 4. спрата. Лакне ми у моменту, али њен узнемирен израз ме поново уплаши. Отварам врата, не стижем ни да питам шта је било, она каже: „Брзо ми дај инхалатор, мој је код брата, Мина има ларингијални напад.” Трчим по инхалатор, идем с њом горе, убацујемо лек и брзо дајемо маску детету које већ јако тешко дише и кашље онако карактеристично, попут лавежа пса. Пар секунди касније, све је поново у реду, али она одлучује да је ипак одведе у Институт, за сваки случај. После два сата се враћају и дијагноза, наравно, ларингитис.

Свако чије дете је имало ларингитис зна колико ти напади могу бити стресни и за родитеља и за дете. Први и највећи проблем је што се најчешће јављају у сред ноћи, а други, подједнако велики, што се могу јавити код потпуно здравог детета! Шта се заправо деси? Дисајни путеви се сузе толико, да дете једва долази до ваздуха, па се често уплаши, плаче, што ствара још већи проблем. У неким ситуацијама се то може решити тако што ћете мењати температуру ваздуха како би се раширили дисајни путеви, па ћете из напареног купатила, дете одвести до отвореног прозора. Други, ефикаснији начин је – инхалација.

Зашто инхалатор?

Инхалатор је, нарочито код деце склоне алергијама или респираторним инфекцијама, готово неопходна инвестиција. Инхалације влаже слузницу дисајних путева, шире их и разређују секрет, олакшавајући његово избацивање. За разлику од уношења лека путем крвотока који се „распе“ по целом организму, путем инхалације постиже се максимална концентрација лека баш на оболело место – слузокожу дисајних путева. На тај начин, што је посебно добро, могу се користити минималне дозе лекова, па су и нежељена дејства много ређа. Пошто инхалација подразумева да се тај поступак обави неколико пута у току дана, не треба да наглашавамо колико је једноставније инхалатор имати у кући, него одлазити у дом здравља више пута на дан. Нарочито кад знате да се инхалатор може набавити по цени једне, мало боље играчке.

Важно је да знате и то да се инхалације могу примењивати код свих узраста – од новорођенчета до старијих особа. Инхалацијом се детету или одраслој особи тренутно олакшава дисање. Врло је корисно и код обичне прехладе и продуктивног кашља, где је искашљавање исцрпљујуће због густог секрета.

Дакле, укратко. предности инхалације су:

  • Делује тачно тамо где треба
  • Бржи учинак
  • Боља искоришћеност лека
  • Мање нуспојава
  • Користи се мања доза лека
Како се правилно инхалирати?

Раствор за инхалирање припрема се према упутствима лекара, а инхалирање се врши путем маске или усног наставка. Правилно је удисати кроз уста, а пре сваког издаха треба задржати дах пар секунди. Код мале деце довољно је да мирно и полако дишу. Када се течност потроши, инхалација је готова.

Приликом инхалације дисајни путеви морају бити слободни, што значи да глава не би требало да стоји савијена.

За инхалирање се најчешће користи физиолошки раствор, а по препоруци лекара физиолошком раствору се додају различити лекови у зависности од тегоба које има пацијент. Треба бити опрезан с препаратима за ширење бронхија. Дејство траје око четири сата, а високе дозе могу изазвати нежељена дејства (лупање срца, дрхтање мишића).

Како одабрати инхалатор?

Постоје разне врсте инхалатора, од оних за кућну употребу до професионалних инхалатора који се користе у здравственим установама.

Пре куповине у апотекама, препорука стручњака је да увек треба погледати техничке карактеристике инхалатора и бирати оне који имају нижу вредност ММАД (то је величина честица на које се лек распршује) јер онда честице доспевају до најситнијих ћелија у плућима – алвеола, што терапију чини ефикаснијом. Такође, увек је добра идеја купити инхалатор који има наставак и за одрасле и за децу.

С обзиром на то да ће већина деце у млађем узрасту имати отпор према инхалацији, не толико због буке, колико због тога што им се нешто ставља преко уста, саветујемо да обратите пажњу и на изглед инхалатора. Ако је он такав да деци личи више на играчку него на уређај за лечење, сигурно је да ће лакше прихватити цео процес. Сада се могу пронаћи инхалатори у облику животиња, чији се поједини делови растављају и састављају (рецимо код зеке на слици се реп и уши посебно стављају, док се нилском коњу отварају уста), па можете инхалирати мало зеку, мало дете и тако цео процес представити као игру. То ће вам много олакшати у почетку, док се дете навикава. Притом су ови инхалатори истовремено и за одрасле и за децу, јер долазе са свим потребним наставцима.

Како одржавати инхалатор?

Да би се обезбедила дуготрајност и правилно коришћење инхалатора, неопходно је држати се упутства за употребу и препорука произвођача о редовном одржавању и чишћењу инхалатора и додатне опреме.

У сваком случају, набавку инхалатора можете сматрати чистом инвестицијом – у осећај сигурности, здравље свог детета и миран сан.

А. Цвјетић