Нема понављања спорног такмичења из енглеског, тражи се друго решење

Министарство просвете Србије саопштило је данас да би понављање општинског такмичење из енглеског језика довело до преклапања са другим такмичењима и предложило Друштву за стране језике да пронађе друго решење попут спуштања прага за пролазност на следећи ниво такмичења.Како се наводи, Министарство је размотрило молбу Друштва за стране језике да се такмичење које је одржано 25. фебруара понови.
На такмичењу 80 одсто ученика пало је на тесту, а двосмислени одговори, граматичке грешке и задаци који не одговарају узрасту ученика неке су од примедби ученика и родитеља на тест, пренели су раније медији.

Прочитајте и Како је такмичење из енглеског посвађало родитеље, наставнике и организаторе

– Министарство је пажљиво размотрило предлог. Календар такмичења је тако конципиран да би свако понављање довело до преклапања са другим такмичењима, тако да не постоји могућност понављања тестирања. Датум који је Друштво за стране језике предложило као датум поновног тестирања је предвиђен за такмичење из физике – наведено је у саопштењу Министарства.
Министарство је навело да је Календар такмичења припремљен пажљиво и да се водило рачуна о томе да се ученици превише не оптерете.
– Став Министарства је да ученици не смеју бити ни на који начин оштећени и предлажемо Друштву да пронађе неко друго решење. Једно од решења могло би да буде да се спусти праг за пролазност на следећи ниво такмичења – наводи се у саопшењу.
Како се истиче даље, недопустиво да се изради тестова приступа недовољно промишљено.
– Апелујемо на сва друштва која организују такмичења да при састављању тестова имају у виду узраст и карактеристике ученика, као и ниво такмичења, како се у будуће не би дешавале сличне ситуације – наведено је у саопштењу.
Министарство је навело и да подржава одржавање такмичења, “јер је то активност у којој и деца и наставници улажу додатне напоре који су вредни сваке подршке и поштовања”.

Извор: Бета/Блиц