Nenajavljene posete prosvetnih savetnika – smene direktora zbog male mature!

4 jula, 2017

Ministar prosvete Mladen Šarčević naredio je hitan vanredni nadzor sprovođenja male mature u osnovnim školama čiji su učenici imali “sumnjivo dobre rezultate” na testovima iz srpskog jezika, matematike i na kombinovanom testu, pišu Večernje novosti.

– Dobili smo prijave da su u nekim školama na jedan zadatak gotovo svi istovetno odgovorili, da deci nisu oduzimani mobilni telefoni, pa su slikali i slali zadatke i dobijali odgovore, da su nastavnici pomagali na samom ispitu – rekao je Šarčević.
Po navodima lista, prosvetni savetnici iz školskih uprava nenajavljeno su otišli u 28 osnovnih škola Raškog, Pčinjkog i Nišavskog okruga, odakle su odneli dokumentaciju o završnom ispitu.
Šarčević je najavio da će tamo gde se utvrdi da su prekršena pravila, biti velikih posledica po odgovorne “od direktora škola do supervizora”, kako iduće godine nikome ne bi palo na pamet da se bavi tim stvarima.
– Oni koji su krivi biće smenjeni ili će odgovarati pred disciplinskim komisijama – rekao je Šarčević i naveo da je Ministarstvo reagovalo na prijave savesnih dežurnih nastavnika.
Dodao je da će svaki slučaj biti detaljno analiziran kako ne bi nastradao neko ko nije kriv.
Rukovodilac Centra za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević kazala je da će do petka biti završena kontrola, posle čega će ubrzo kompletan izveštaj biti poslat u Ministarstvo prosvete.
Izvor: Novosti/Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


4 komentara na "Nenajavljene posete prosvetnih savetnika – smene direktora zbog male mature!

 1. IQ kaže:

  U isto vreme privatne skole upisuju bez rang lista i bez prijemnog ispita. Akreditovane/verifikovane od strane ministarstva i jedne i druge. Jednako vredne diplome i jednih i drugih. Tu se postavlja logicno pitanje, kako ce neko odgovarati zbog stimovanja rezultata male mature kada je prema identicnoj zakonskoj regulativi dozvoljen upis u skole bez uvazavanja rezultata iste? Ili na primer kako to da policija cuva i transportuje testove u najvecoj tajnosti da bi u zavrsnici dogadjaja testove pregledala nestrucna lica tj ljudi bez prava rada u skoli. Jer zakon kaze ako nema strucnog lica skola moze da angazuje bilo koga na radno mesto nastavnika. Ili kako je moguce da pripravnik na stazu koji je zavrsio master i ima neophodne bodove iz pedagoskih i psiholoskih disciplina nema pravo odlucivanja, ni ocenjivanja, dok jedan nesvrseni student ili osoba sa visom skolom zaposlena jer nije bilo strucnih lica ima pravo odlucivanja i ocenjivanja. Gadnim se putem ministar zaputio i bavi se svime osim poboljsanja uslova rada u skolama i stvarnom dobrobiti zaposlenih. I jos hoce sve po protokolu. Koji niko ziv i nigde ne postuje.

 2. Božović Vladan kaže:

  Nije samo tu bilo prepisivanja. Prepisivanja i pomaganja je, verovatno bilo po celoj Srbiji, u većoj ili manjoj meri. Gomila dece koja su pošteno radila su oštećena i ostaće neupisana u željene škole. To je više nego dovoljan razlog da Mladen Šarčević da ostavku, ili ako neće, da bude smenjen, jer je Žarko Obradović za mnogo manji prekršaj leteo sa mesta, na kojem nije trebalo ni da bude, kao i ovaj, uostalom.
  Sledeći korak je ukidanje ove farse zvana mala matura i povratak na stari, dobri upisni sistem po srednjim školama. Odgovorno tvrdim da je od pojave male mature prosvetni sistem sve lošiji, a da su, nekad dobre srednje škole sve gore i gore, jer dobijaju prepisivačke kadrove, a ne decu koja zaista nešto znaju.
  Ni po koju cenu ne dozvoliti veliku maturu, jer mala matura je mala katastrofa, a velika bi bila velika katastrofa.
  Pametnom čoveku je dovoljno jednom objasniti da đaci koji se poznaju ne smeju biti u istoj učionici, a kamoli da polažu prijemni u svojoj matičnoj školi i pred svojim profesorima. Kako Šarčević ne pripada pomenutoj kategoriji očekujem od njega neopozivu ostavku, a ne da se bahati na direktorima i prosvetnim radnicima. Nek se bahati na svojim kolegama iz vlade sa lažnim diplomama i doktoratima. Šta drugo očekivati od kreacioniste koji je smenio čoveka zato što je branio teoriju evolucije. Sve u svemu ostaće upamćen kao sramotna mrlja našeg društva.

 3. Sale kaže:

  E ovo je srednjovekovna farsa. Ukinite ovu malu maturu da se više ne brukamo.

  1. Tumbe kaže:

   Eee, da. Veelika farsa! Ministru bi bilo bolje da proveri svakodnevni rad, posebno direktora i njihovim mahinacijama i mobingom, nego što traži krivce u deci, koja su samo nedužne žrtve svojih roditelja i direktora jer se ocene iznuđuju i pišu pod pretnjom. Što se tiče prijema u radni odnos, tu smo survani u ambis, a i opremljenost škola se svela samo na puka obećanja.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama