Неразумевање: Која платна група и колика тачно плата?

21 августа, 2018

Полемика као резултат најављених платних разреда и група, последица је делимичног неразумевања у којој платној групи треба да буду запослени у просвети.

То је саопштила Унија просветних радника Србије, наводећи да је предвиђено да већи део запослених буде у 8. платној групи са коефицијентом који се креће у распону 3,35 – 4,71, што би значило и плату која би се, према тренутној успостављеној цени рада, кретала у распону од 47.870 до 67.500 динара.
“Гледано са стране и јесте повећање, које готово да, по мишљењу већег дела јавног мњења, не оставља простор за незадовољство, а самим тим и не наилази на разумевање тог истог јавног мњења. Логично се намећу питања: Па шта сад опет хоће просветни радници и зашто су вечито незадовољни?”, наводи Унија.
Овог пута, како објашњавају, незадовољство није последица ирационалне тежње за поређењем са осталим занимањима, нпр. лекарима, већ потреба да се отвори простор да квалитет и залагање заиста буду и награђени, што се и поклапа са мишљењем Владе Србије.
Због тога Унија сматра да би најбољи начин да се то оствари јесте стартна позиција у деветој платној групи.
“Тренутна позиција у 8. платној групи не оставља много простора за напредовање, јер кретање кроз платне разреде у оквиру ове групе долази као резултат времена проведеног на раду. Наиме, онај који се цео радни век залаже биће у незнатној предности у односу на онога који ће само на основу стажа имати скоро исту плату. Стартни коефицијент у 3. платном разреду ове групе износи 3,84. Оставља се простор за напредовање кроз још преосталих 6 платних разреда (од почетка рада, па до пензије). То би практично значило да просветни радник са 30 година радног стажа, аутоматски добија 7. платни разред са припадајућим коефицијентом од око 4,5 и до краја свог радног века има простора за напредовање до максималних 4,71, односно око 3.000 динара”, објашњава се у саопштењу тог синдиката.
Уместо тога, уколико би стартовали са 9. платном групом и 1. платним разредом, почетни коефицијент би био скоро идентичан оном у 8. платној групи и 3. платном разреду и износио би 3,86.
“Разлика је симболичних 0,02 (у вредности коефицијента) за почетак, а остало би, међутим, далеко више простора за мотивисање, односно да се направи диференцијација између оних који постижу просечне и оних који постижу изузетне резултате. Гарантујемо да би у том случају ових других било далеко више, на општу корист деце, родитеља, школа, наставника и друштва у целини”, закључује синдикат.
Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама