Нервозна беба која се бори да не заспи: могући разлози и решења

25 септембра, 2023

Ако имате малу бебу и „мучите муку“ са спавањем, знајте да нисте једини који се пита зашто се бебе толико боре да се не успавају. Чини вам се да сте испробали све савете за успављивање бебе, а она се и даље бори да заспи када је тако уморна.

beba-plače-majka

Canva.com

Како да ваша беба престане да се бори против сна?

Када имате малу бебу која је стално кењкава и нервозна и дефинитивно не спава „као мала беба“, можете бити обесхрабрени, али добра је вест да то може престати. Постоји неколико разлога због који се беба бори да заспи и једном кад откријете узрок биће вам лакше да јој помогнете да се лакше успава.

Беба је преуморна

Одржавање бебе дуже будном у нади да ће се тако уморити, нажалост може да има контраефекат. Бебе које су преуморне или „престимулисане“ спаваће краће и чешће ће се будити. Међутим, ако пажљиво пратите навике које ваша беба има, тј. њене „прозоре за спавање“, лакше ћете проценити колико дуго треба да буде будна.

Бебин знак за спавање може доћи у облику трљања очију, зевања, галаме или гледања у страну. Ово је сигнал да је беба ушла у „прозор за спавање“.

Отприлике колико дуго моја беба треба да остане будна?

  • Новорођенче до 6 недеља старости: 45 – 60 минута
  • 2-3 месеца: 1-1,5 сат
  • 4-5 месеци: 1,25 – 2,25 сати
  • 6-7 месеци: 2 – 2,75 сати
  • 8-9 месеци: 2,25 – 3 сата
  • 10-12 месеци: 3-4 сата
  • 12+ месеци: 3 – 6 сати у зависности од броја спавања
Беба је на новој развојној прекретници

Све бебе пролазе кроз менталне скокове, односно развојне прекретнице у истом узрасту. Са сваким скоком, ваша беба учи нове ствари, али то може значити и додатну узнемиреност, нервозу и борбу са спавањем.

Посебан је период око 6. месеца када беба може почети да осећа анксиозност/страх од одвајања. Страх од странаца може почети око 6. месеца, на врхунцу је између 8. и 18. месеца, а понекад може трајати и док дете не напуни 3 године.

Беби расту зубићи

Ницање зуба је уобичајен разлог који стручњаци воле да користе као главног кривца за поремећаје сна. Ипак, један зубић обично изазива нелагодност највише неколико дана, али код неких беба може потрајати дуже. Испратите бебу и потражите помоћ, ако нервоза и борба са успављивањем потраје дуже.

Претерана стимулација доводи до преуморне бебе

Бебе су природни мали ученици, који желе да истражују и играју се и не желе ништа да пропусте. Као родитељу често делујемо инстинктивно и трудимо се да задовољимо ту радозналост. Међутим, иако је стимулација бебе важна, такође је битно да се то чини умерено.

Мале бебе врло брзо постају престимулисане ако су изложене превеликом извору буке, боја или имају превише активности.

Будите уздржани када су у питању играчке које светле и праве буку, јер брзо могу довести до претеране стимулације.

Дакле, колико је стимулација превише?

Пажљиво пратите бебине знакове за спавање, ако почне да скреће поглед, да се упусти у трљање очију, зева, вероватно је време да смањите симулацију. Ако је, с друге стране, активна и ангажована, вероватно је у реду да настави да се игра још мало.

Имајте у виду да је некад за малу бебу сасвим довољно да слуша песмицу, игра се једноставном звечком или гледа у људе око себе.

Температура и окружење за спавање утичу

Ако је вашој беби превише вруће или прехладно, можда јој неће бити пријатно и бориће се против сна. Многи педијатри упозоравају да не треба претерано облачити бебу и то је важно, поред бриге о температури просторије у којој спава и борави.

Када се беба пробуди из сна, скините јој повој и/или чарапе и опипајте прстиће на ногама. Ако су преврући или прехладни, прилагодите одећу за спавање или температуру у соби како бисте јој пружили оптималне услове за сан.

Рутине за спавање су битне

Скоро све бебе и деца подједнако напредују када имају предвидљиве обрасце спавања и успостављене рутине које стварају сигурност.

Рутине помажу беби да научи шта следи у низу догађаја и шта треба да уради као „учесник“ у рутини. Примера ради, ако успоставите доследну рутину спавања, ваша беба ће научити да дремка или време спавања следи на крају рутине. То ће јој помоћи да схвати: “Ох, сада је време да се одморим.”

Како да направите добру рутину за спавање?

Најважнија ствар у вези са рутином одласка на спавање је доследност. То значи да радите исту рутину у исто време сваке ноћи. Стављање ваше бебе на приближни распоред може учинити чуда.

Почните са купањем у 19 часова, у 19:15 можете измасирати бебу пет минута уз тиху музику, а након тога следи дојење, флашица с млеком или за бебу од годину дана лагана вечера, обично сир, крекери или воће. У 19:30 повијте бебу, умотајте је у ћебенце, пољубите, мазите и реците јој лаку ноћ и топле речи – Волим те, лепо спавај, видимо се ујутро.

Успављивање бебе је често изазовно и понекад може потрајати неколико недеља и месеци доследности да се постави јак темељ који ће трајати у годинама које долазе. Ако не видите тренутне резултате, то не значи да радите нешто погрешно. Напротив, то је јасан знак да је ваша беба потпуно нормална и ако се држите свог плана и будете што доследнији, све ће се лакше успаављивати сама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама