Незаинтересовани очеви – несрећни синови

У студији пројекта Tomorrow’s Men у којој је учествовало 1500 младића између 13 и 19 година, значи типичних адолесцената, добијени су резултати који многим очевима могу да помогну да се боље снађу у васпитању својих синова, али и да им покажу прави пут којим треба да иду како би синови били добри људи.

Најнижи степен самопоштовања, као и већу вероватноћу да постану депресивни, да не заволе школу али и да имају проблеме са полицијом, имају они младићи чији очеви не показују довољно интересовања за живот своје деце.
Очеви који показују интересовање за бриге, домаће задатке и друштвени живот својих синова одгајају „полетне и оптимистичне младе људе који су пуни самопоуздања и наде”, објављено је у лондонском „Тајмсу” на основу наведеног истраживања.
У студији овог пројекта, код више од 90 одсто младића који су сматрали да им очеви посвећују време и да се живо занимају за њихов напредак уочавала се „знатна мера самопоштовања, задовољства и самопоуздања”.
Супротно томе, код 72 одсто младића који су сматрали да очеви ретко показују интересовање за њих и за оно што они раде, или да су потпуно незаинтересовани, запажен је „најнижи степен самопоштовања и самопоуздања, као и већа вероватноћа да постану депресивни, да не воле школу и да чак имају проблема с полицијом”.
Адријен Кац, чланица пројекта Tomorrow’s Men, напоменула је да заправо није важно да ли отац и син проводе заједно много времена. Она каже: „Суштина је у томе да се потрудите око вашег детета толико да оно стекне утисак и осећај да вам је стало до њега, да га волите и да слушате шта говори”.
А, у ствари, суштина је у томе да треба да учините тако мало за свог сина како бисте добили тако много од њега.

Извор: Политика