“Nije tačno da se praktičari nisu pitali kad je reč o ‘Godinama uzleta'”

22 februara, 2023

– Neistinita je informacija da su “Godine uzleta” UNICEF-ov program, budući da je u pitanju zvanični program Republike Srbije koje je odobrilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u čijem kreiranju je učestvovala naučna i stručna zajednica na čelu sa Institutom za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Zavodom za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, tvrdi Ivana Stamenković, mentor za podršku implementaciji Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“ i asistent sa doktoratom i za užu oblast Predškolska pedagogija na Akademiji vaspitačko-medicinskih strukovnih studija.

Foto: Canva

Ona je našoj redakciji uputila mejl povodom teksta koji smo preneli, a u kom predsednica Odbora predskolskih ustanova Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” govori o Novim osnovama predškolskog programa “Godine uzleta”. Stamenković tvrdi da je u tom tekstu izneto nekoliko dezinformacija.

– Neistinita je i tvrdnja da se praktičari nisu pitali oko toga da li i šta treba menjati, budući da su se pre svega istraživale različite perspektive (praktičara, roditelja, dece i istraživača), da je sama inicijativa za donošenje novih Osnova programa proistekla iz zaključaka prvog Kongresa stručnih radnika predškolskih ustanova Srbije – SRPUS (održanog 2015. godine, na temu ,,Predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji – izazovi i perspektive”), nakon čega je usledilo pisanje nacrta dokumenta i dvogodišnje pilotiranje (u kom su učestvovali praktičari i koje je služilo upravo da se nacrt dokumenta ,,isproba” u praksi i prilagodi konkretnim uslovima rada, pa je otud i neosnovana tvrdnja da program „nije prilagođen našem podneblju“), tvrdi Stamenković.

Ona dodaje da je, nakon ove faze, a na osnovu dodatnih konsultovanja sa praktičarima, diskusija sa timovima u vrtićima, te rezultata praćenja i analize procesa pilotiranja revidiran nacrt Osnova programa i izrađen konačni dokument Osnova programa „Godine uzleta“ (u čijem kreiranju su učestvovali predstavnici praktičara – vaspitača i stručnih saradnika, predstavnici visokih škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i učiteljskih fakulteta).

– Takođe je problematično to što se u tekstu javljaju neargumentovana promišljanja koja su bazični pokazatelj nepoznavanja programske koncepcije „Godine uzleta“ (na primer, da se od vaspitača „očekuje da budu posmatrači i da prate dečije želje i interesovanja, ali da se ne mešaju“).

Na osnovu praćenja reakcija javnosti, svesni smo nerazumevanja koncepcije Osnova programa „Godine uzleta“ i negativnih komentara, ali i onih pozitivnih i podržavajućih koji u ovom tekstu nisu ni na koji način uzeti u obzir, čime se zapravo ne predstavlja javno mnjenje na adekvatan način, već strateški i potencijalno senzacionalistički. – zaključuje Stamenković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "“Nije tačno da se praktičari nisu pitali kad je reč o ‘Godinama uzleta'”

 1. Dragana kaže:

  Bravo za komentar i stručni uvid!

  1. S. kaže:

   Tim pre je tragicnije ako su i prakticari imali uvid u sve,imajuci u vidu da je zbog pogresne procene da je program sprovodiv, cetvorogodisnje dete u Vladicinom Hanu mrtvo.

 2. Aleksandrs kaže:

  Bravo Ivana! Stručno i kompetentno!

 3. D.M. kaže:

  Koji praktičari? Oni koji sede po kancelarijama?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama