Нико неће да буде професор математике

Од 700 кандидата само осам матураната се пријавило на смер за професора математике и рачунарства

За индекс Математичког факултета у Београду сутра ће се “борити” скоро 700 кандидата на 435 места, а према речима продекана за наставу Небојше Икодиновића, убедљиво најмање интересовање влада за модул професора математике и рачунарства, где је пријављено свега осам матураната.

На питање зашто је то тако, Икодиновић је оценио да је то слика општег стања у друштву и односа друштва према професорском занимању.

“Требало би да се ради на промоцији, професора математике је све мање. Математички факултет у августу сваке године добија позиве из школа да пошаље ако има неког студента који би предавао, јер заиста нема довољно кадра, ту су вероватно и финансијски разлози”, рекао је Икодиновић пред полагање пријемног испита који ће се сутра одржати на Београдском сајму.

За сутрашњи пријемни испит пријавило се укупно 686 кандидата за три студијска програма – Математика, Информатика и Астрономија и астрофизика.

Икодиновић наводи да је број пријављених сличан као и ранијих година, једино су, каже, другачија интересовања.

“Из годину у годину се мењају интересовања, све је веће интересовање за наш студијски програм Информатика, а нажалост све је мање интересовање за модул професор математике и рачунарства. Ове године, ако узмемо у обзир прве жеље кандидата, за тај модул имамо убедљиво најмање интересовање у односу на претходне године”, рекао је Икодиновић, преноси Танјуг.

Други и трећи уписни рок се планирају за септембар, а Икодиновић се нада да ће се потпуно попунити места на Информатици на Математици на оним модулима који су популарни.

“Вероватно ће остати места за мање популарне модуле, пре свега за професора математике”, навео је Икодиновић и додао да је највише заинтересованих кандидата из гимназија и појединих техничких школа.

Извор: Политика