„Нисмо против екстерне контроле, али не може наставник српског да oцењује професора математике”

Просветни радници се противе оваквом начину евалуације, где наставник српског језика контролише професора из математике.
Како преноси чачански портал Озонпрес, председник Синдиката образовања Чачак Владимир Аџић, сутра ће се у 8 часова испред Гимназије одржати протест просветних радника са целе територије града као знак подршке одлуци три чачанске средње школе.
„Гимназија, Економска и Машинско-саобраћајна школа у Чачку су поново одбили тзв. ‘екстерну евалуацију’. Поред одлука виших органа синдиката и синдикалних организација ових школа, које су благовремено достављене надлежним органима, они су ипак дошли у ове школе и покушали да, поред свега, ‘посматрају’ часове, реметећи при томе наставни процес. Због тога се извињавамо родитељима јер нашом кривицом деца нису имала наставу. Ове три школе остале су као ‘последњи Мохиканци’ на бранику просвете, доследно бранећи достојанство професије. Само да се зна, ове школе имају сјајне резултате на такмичењима и висок проценат уписа на буџетске студије, што говори о њиховом квалитету“, рекао је председник СОЧ-а Владимир Аџић, подсећајући да је министар просвете прошле године у ОШ Милица Павловић такође рекао да овакав начин вредновања не ваља и да ће га променити, што до сада није учинио.
Аџић понавља да се просветни радници не противе надзору и контроли свог рада, али захтевају да то буде предметни надзор, да старији наставник из истог предмета контролише рад млађег и да даје сугестије ако је то потребно да би се унапредила настава.
Како је рекао председник СОЧ-а, није било покушаја уласка на силу у учионице као што је то рађено у Прехрамбено-угоститељској школи.
Иначе систем ‘екстерне евалуације’ у Србији спроводи се у оквиру европске сарадње, а под надзором Просветног инспектората Краљевине Холандије.
Извор: ozonpress.net/Правда