Ноам Чомски: Шта значи бити ИСТИНСКИ образован

Ноам Чомски, познатији као „отац модерне лингвистике“, аутор је више од 100 књига о лингвистици, историји, филозофији, политици, образовању, модерној култури. Више од 60 година био је професор на Универзитету Масачусетс (Институт за технологије – МИТ), али оно што га је увек издвајало од његових колега јесте великодушност с којом је делио сва своја знања, открића и ставове са сваким ко би га питао.

Овако он одговара на питање шта значи бити истински образован.

„Мислим да не могу боље одговорити на питање шта значи бити истински образован него тако што ћу се вратити на неке од класичних погледа на ту тему. На пример, оснивач модерног система високог образовања, Вилхелм фон Хумболт, водећи хуманиста, неко ко је симбол просветитељства и ко је опширно писао о образовању и људском развоју тврди, мислим, прилично уверљиво, да је основни принцип, а захтев испуњеног људског бића способност да самостално истражује и конструктивно ствара без спољне контроле.

Ако се осврнемо на модерне колеге, водећи физичар који је предавао овде [на МИТ-у], тврдио је својим студентима да није важно шта обрађујемо на часу, већ је важно шта ће они на тим часовима открити.

Бити истински образован значи бити у позицији да проналазите информације, распитујете се и на основу ресурса који су вам на располагању – стварате. Да знате где да тражите, да знате како да формулишете озбиљна питања, да стандардну доктрину преиспитујете и доводите у питање, ако је то прикладно. Да пронађете свој пут, да обликујете питања која вреди следити и да развијете тај пут којим ћете их следити. То свакако значи и да знате и разумете многе ствари, али много важније од тога да имате информације похрањене у свом уму јесте да знате где да тражите, како да гледате, како да испитујете, како да изазовете, како да поступите самостално, да се носите са изазовима које вам свет представља и које развијате током свог самообразовања и истраживања и истраживања, у сарадњи и солидарности с другима.

То је оно што образовни систем треба да негује већ од вртића па све до постдипломских студија и то је систем који ствара људе који су, барем по мојим стандардима, добро образовани.

Ноам Чомски