Нова истраживања показују: Кикирики бебама треба увести у исхрану већ са шест месеци

Нова научна истраживања показују да је савет који су родитељи деценијама добијали од педијатара – да увођење кикирикија у исхрану одложе до навршених 12 месеци – погрешан, пише BBC.

Напротив, период одвикавања од млека заправо је тренутак када бебама треба давати мало путера од кикирикија чиме би се ризик од алергије на ову намерницу знатно смањио.

Давање малих количина глатког путера од кикирикија, бебама старим између четири и шест месеци, драматично би могло да смањи алергије на ову намирницу, кажу научници. Чак за 77%.

Они кажу и да треба променити савет да се деци не даје чврста храна до шестог месеца.

Ипак, стручњаци упозоравају да цели или сецкани ораси и кикирики представљају ризик од гушења и да их не треба давати деци млађој од пет година.

Зашто је добро увести кикирики у исхрану раније?

Истраживачи кажу да узимање кикирикија док се имуни систем још развија и учи како да разликује “добро” од “лошег” може смањити алергијске реакције.

У Израелу где је кикирики уобичајена грицкалица још у раним данима живота, стопа алергије је знатно нижа.

Друге студије подстичу да се и са другим производима који могу изазвати неки вид алергије попут јаја, млека и пшенице, рано крене са конзумирањем – што се показало као добро, јер је смањило ниво јављања алергије.

Професор Грахам Робертс, са Универзитета у Саутемптону, изјавио је да су деценије савета да се избегава кикирики „разумљиво довеле до родитељског страха” и одлуке да не дају ову грицкалицу, а да је промена овог савета довела до велике забуне како у медицини тако и код родитеља.

Додао је ипак да је ово једноставан, јефтин и безбедан начин” да се избегну многи случајеви алергија.