Nova istraživanja pokazuju: Kikiriki bebama treba uvesti u ishranu već sa šest meseci

19 marta, 2023

Nova naučna istraživanja pokazuju da je savet koji su roditelji decenijama dobijali od pedijatara – da uvođenje kikirikija u ishranu odlože do navršenih 12 meseci – pogrešan, piše BBC.

Naprotiv, period odvikavanja od mleka zapravo je trenutak kada bebama treba davati malo putera od kikirikija čime bi se rizik od alergije na ovu namernicu znatno smanjio.

Davanje malih količina glatkog putera od kikirikija, bebama starim između četiri i šest meseci, dramatično bi moglo da smanji alergije na ovu namirnicu, kažu naučnici. Čak za 77%.

Oni kažu i da treba promeniti savet da se deci ne daje čvrsta hrana do šestog meseca.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da celi ili seckani orasi i kikiriki predstavljaju rizik od gušenja i da ih ne treba davati deci mlađoj od pet godina.

Zašto je dobro uvesti kikiriki u ishranu ranije?

Istraživači kažu da uzimanje kikirikija dok se imuni sistem još razvija i uči kako da razlikuje “dobro” od “lošeg” može smanjiti alergijske reakcije.

U Izraelu gde je kikiriki uobičajena grickalica još u ranim danima života, stopa alergije je znatno niža.

Druge studije podstiču da se i sa drugim proizvodima koji mogu izazvati neki vid alergije poput jaja, mleka i pšenice, rano krene sa konzumiranjem – što se pokazalo kao dobro, jer je smanjilo nivo javljanja alergije.

Profesor Graham Roberts, sa Univerziteta u Sautemptonu, izjavio je da su decenije saveta da se izbegava kikiriki „razumljivo dovele do roditeljskog straha” i odluke da ne daju ovu grickalicu, a da je promena ovog saveta dovela do velike zabune kako u medicini tako i kod roditelja.

Dodao je ipak da je ovo jednostavan, jeftin i bezbedan način” da se izbegnu mnogi slučajevi alergija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama