Обданишта у Финској увела су “шумски под” и то је променило имунитет деце

1 новембра, 2020

Играње у зеленилу и шумској стељи током само једног месеца може може променити дететов имуни систем, показује нови експеримент.


Кад су запослени у неким обдаништима у Финској направили травњаке и засадили шумске биљке попут вреска и боровнице, а затим дозволили деци да се старају о биљкама у жардињерама, разновсност микробиома у цревима и на кожи деце врло брзо је постала здравија.

У поређењу са другом децом из градских обданишта, која се играју на бетонским, поплочаним или шљунковитим игралиштима, малишани из озелењених вртића показали су пораст броја Т ћелија у крви и других значајних чинилаца имуног система у року од 28 дана.

“Такође смо открили да је цревна флора деце која се играју у зеленилу слична оној коју имају деца која свакодевно посећују шуму,” каже научница Марја Розлунд са Универзитета у Хелсинкију.

Претходна истраживања показала повезаност раног излагања зеленилу са добрим имунитетом, али није било доказана узрочно-последична веза. Овај фински експеримент је први који је показао да директним мењањем дететовог градског окружења може да се мења и његова цревна флора а самим тим и његов имунитет.

Ово потврђује тзв. “биодиверзитетску хипотезу”, која каже да је губитак разноврсности живог света у градовима барем делимично одговоран за скорашњи пораст учесталости болести повезаних са имуним системом.

Међу децом која су се играла напољу, на земљи, трави и међу дрвећем, пораст броја микроба названих гамапротеобактерије довела је до јаче имуне одбране њихове коже, као и до повећања концентрације имуних ћелија у крви и смањења концентрације интерлеукина-17А, који се повезује са аутоимуним болестима и алергијама.

“За децу би било најбоље ако би се играла у барицама и риљала по земљи,” поручује еколог Аки Синконен са Универзитета у Хелсинкију и додаје да би деца требало да бораве у природи пет пута недељно да би то поправило њихов имунитет.

Извор: Детињарије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Обданишта у Финској увела су “шумски под” и то је променило имунитет деце"

  1. Ccc каже:

    E,ovi finci samo izmišljaju

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама