Нова правила такмичења из страних језика

10 јануара, 2019


Друштво за стране језике укинуло је ограничење да се ученици осмог разреда основне и четвртог разреда средњих школа могу такмичити само из једног страног језика, потврђено је Данасу у том удружењу.


Према новим пропозицијама, ђаци се могу такмичити из два страна језика на свим нивоима такмичења, под условом да постоје технички услови за одређивање двоструких термина у календару који доноси Министарство просвете.

– Због великог притиска ученика, њихових родитеља и неких наставника у пропозицијама смо отклонили ограничење да се ученик може такмичити само из једног страног језика. Међутим, од Министарства зависи да ли ће моћи да предвиди довољан број термина како би се избегла преклапања – речено нам је у Друштву за стране језике.

Календаром Министарства је предвиђено да такмичења из енглеског буду суботом, а из руског, немачког, француског, италијанског и шпанског недељом. Међутим, такмичење из енглеског се на појединим нивоима преклапа са такмичењима из других предмета, а једини начин да ученици изађу на оно што желе је да се стручна друштва договоре око сатнице.

Још једна новина у пропозицијама такмичења из страних језика је ограничавање броја учесника на окружно/градском и на републичком нивоу. У Друштву за стране језике објашњавају да је на окружном нивоу досад било и по 600, 700 ученика и да је било практично несавладиво прегледати тестове, а да се не поткраду грешке.

Због тога је пропозицијама такмичења ученика основних школа предвиђено да на окружни/градски ниво пролазе ђаци који су на општинском нивоу освојили прво, друго и треће место, под условом да укупан број пласираних ученика не пређе 150. Уколико тај број буде већи од 150, даље се пласирају они који су освојили највише поена, али не више од њих 150, то јест, списак ученика се прекида на оном броју код којег не долази до пробијања наведеног максимума. На републичком такмичењу учествују сви ученици који су освојили 1, 2. и 3. место, под условом да укупан број пласираних не пређе цифру 100.

Што се тиче средње школе, на окружно/градско такмичење упућују се најбоље пласирани ученици, а укупан број пријављених не може бити већи од броја одељења четвртог разреда дате школе. Разлог ограничења је велики број ученика који уче енглески језик. На републички ниво такмичења пролазе сви који су освојили 1, 2. и 3. место, под условом да укупан број пласираних не пређе 100. Уколико их има преко тог броја, пласирају се само ученици са највише поена, али не преко поменутог ограничења. То значи да се на републичко такмичење може упутити и мање од 100 ученика, али не више од тога, пише у пропозицијама.

Пише: В. Андрић

Извор: Данас

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама