Nova pravila takmičenja iz stranih jezika

januar 10, 2019


Društvo za strane jezike ukinulo je ograničenje da se učenici osmog razreda osnovne i četvrtog razreda srednjih škola mogu takmičiti samo iz jednog stranog jezika, potvrđeno je Danasu u tom udruženju.


Prema novim propozicijama, đaci se mogu takmičiti iz dva strana jezika na svim nivoima takmičenja, pod uslovom da postoje tehnički uslovi za određivanje dvostrukih termina u kalendaru koji donosi Ministarstvo prosvete.

– Zbog velikog pritiska učenika, njihovih roditelja i nekih nastavnika u propozicijama smo otklonili ograničenje da se učenik može takmičiti samo iz jednog stranog jezika. Međutim, od Ministarstva zavisi da li će moći da predvidi dovoljan broj termina kako bi se izbegla preklapanja – rečeno nam je u Društvu za strane jezike.

Kalendarom Ministarstva je predviđeno da takmičenja iz engleskog budu subotom, a iz ruskog, nemačkog, francuskog, italijanskog i španskog nedeljom. Međutim, takmičenje iz engleskog se na pojedinim nivoima preklapa sa takmičenjima iz drugih predmeta, a jedini način da učenici izađu na ono što žele je da se stručna društva dogovore oko satnice.

Još jedna novina u propozicijama takmičenja iz stranih jezika je ograničavanje broja učesnika na okružno/gradskom i na republičkom nivou. U Društvu za strane jezike objašnjavaju da je na okružnom nivou dosad bilo i po 600, 700 učenika i da je bilo praktično nesavladivo pregledati testove, a da se ne potkradu greške.

Zbog toga je propozicijama takmičenja učenika osnovnih škola predviđeno da na okružni/gradski nivo prolaze đaci koji su na opštinskom nivou osvojili prvo, drugo i treće mesto, pod uslovom da ukupan broj plasiranih učenika ne pređe 150. Ukoliko taj broj bude veći od 150, dalje se plasiraju oni koji su osvojili najviše poena, ali ne više od njih 150, to jest, spisak učenika se prekida na onom broju kod kojeg ne dolazi do probijanja navedenog maksimuma. Na republičkom takmičenju učestvuju svi učenici koji su osvojili 1, 2. i 3. mesto, pod uslovom da ukupan broj plasiranih ne pređe cifru 100.

Što se tiče srednje škole, na okružno/gradsko takmičenje upućuju se najbolje plasirani učenici, a ukupan broj prijavljenih ne može biti veći od broja odeljenja četvrtog razreda date škole. Razlog ograničenja je veliki broj učenika koji uče engleski jezik. Na republički nivo takmičenja prolaze svi koji su osvojili 1, 2. i 3. mesto, pod uslovom da ukupan broj plasiranih ne pređe 100. Ukoliko ih ima preko tog broja, plasiraju se samo učenici sa najviše poena, ali ne preko pomenutog ograničenja. To znači da se na republičko takmičenje može uputiti i manje od 100 učenika, ali ne više od toga, piše u propozicijama.

Piše: V. Andrić

Izvor: Danas

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama