Nova saznanja o životu beba u majčinoj utrobi

8 februara, 2018

Devet meseci beba raste i razvija se u majčinoj utrobi, no taj deo njihovog života je i dalje neistražen. Doktorima nije lako da saznaju šta ta mala bića uistinu rade i uče u utrobi. Nove studije nude i nove odgovore na ova pitanja.

Naime, bebe u majčinoj utrobi mnogo su zaposlenije nego što mislite, kaže dr Bil Fifer, profesor psihijatrije na Kolumbija Univerzitetu, koji je jedan od vodećih stručnjaka na području istraživanja razvoja fetusa i učenja novorođenih beba.
“Sve što novorođenčad radi, fetus je već činio u utrobi”, kaže dr Fifer. “Oni definitivno mogu osetiti informaciju svakim delom tela”, dodaje.
Pokreti
Stručnjaci kažu da “udaranje” beba iznutra može biti reakcija na to što mama nešto jede ili pak samo menja položaje; isto tako bebe “udaraju” zato što im se jednostavno u tom trenutku kreće. Majčini osećaji takođe mogu uzrokovati pomeranje bebe u utrobi. Što je trudnica izoženija stresu, to njena beba više dodiruje lice levom rukom, kažu stručnjaci sa Univerziteta Durham i Lankaster u Velikoj Britaniji.
“To znači da stres majke itekako utiče na ponašanje bebe u utorbi, stoga je bitno osvestiti koliko je važno ne izlagati se stresu u trudnoći”, kaže dr Nađa Rejsland.
Učenje
Bebe su u stanju da prepoznaju dečje pesme i pre nego što se rode, govori nedavna studija objavljena u izdanju “Razvoj i ponašanje odojčeta”. Naučnici sa Univerziteta Florija pitali su trudnice u trećem tromesečju trudnoće da čitaju stihove kao da se obraćaju bebi u trbuhu, i da to čine dva puta na dan, kroz nekoliko nedelja. Bebama u utrobi bi se u tim trenucima usporili otkucaji srca, te bi se jednako tako usporili čak i kad bi neko drugi nastavio da čita stihove nekoliko nedelja kasnije.
Slušanje
Uši bebe se u potpunosti formiraju na polovini trudnoće, što znači da deca mogu da prepoznaju majčin glas do trenutka kad ugledaju svetlo dana.
Ukus i miris
Ova čula se razvijaju oko 20. nedelje trudnoće, te omogućuju bebi u utrobi da oseti kada majka žudi za određenim namirnicama, te tako kasnije odrediti sklonosti prema određenoj hrani. Naučnici su tako shvatili da ukoliko majke koje povremeno jedu šargarepu pred kraj trudnoće, njihove bebe kasnije uživaju u raznim ukusima više od beba čije se majke nisu tako hranile.
Vid
Ovo čulo se poslednje razvija, no prema nedavnim istraživanjima, bebe su u stanju još u utrobi da razlikuju svetlo od tame.
Izvor: roditelji. hr, M. G.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama