Noćno mokrenje kod dece – osam važnih saveta

januar 18, 2017

U većini slučajeva, noćno mokrenje se javlja zbog slabijeg razvoja detetove bešike. No, isto tako, brojni su slučajevi u kojima dolazi do noćnog mokrenja kada je dete emocionalno uznemireno. Na primer, kada malo dete počne da piški noću u krevet, iako je mesecima ili godinama pre toga bilo „suvo”, to može biti refleksija na dnevni strah ili nesigurnost. Pojava ovog poremećaja najčešće se vezuje za osećajne činioce i uslove u porodičnoj sredini koji na ovaj ili onaj način utiču na uspostavljanje i organizaciju ove funkcije.

Noćno mokrenje ponekad može biti povezano sa poremećajem spavanja deteta. Razmislite da li je neko u porodici imao iste simptome kada je bio mali. Razmislite koje su se to promene, tranzicije izdešavale u proteklom periodu a koje mogu biti okidač. Mnogo se govorilo o tome da dete sa ovim poremećajem nesvesno pokušava da skrene pažnju svojih roditelja.
Pogrešno je razmišljanje da dete koje mokri u krevetu pati od nedostatka ljubavi. Međutim, često se primećuje da dete zapostavlja svoje potrebe (dnevne ili noćne) i da ima ponovne teškoće pri rođenju mlađeg brata ili sestre, ili kada majka počne da rad i sl. Ako roditelj na to reaguje kritikama, kažnjavanjem, može razviti jak osećaj stida i frustracije kod deteta. Dakle, ohrabrite svoje dete, pružite mu podršku i veru da će uskoro prestati to da radi. Neophodno je da se roditelji dece koja mokre pridržavaju nekih uputstava. Posebno treba obratiti pažnju na konzumiranje tečnosti pre spavanja, ohrabriti dete da piški pre spavanja, pohvaliti dete SVAKI PUT kada se ujutru probudi suvo, izbegavati bilo kakvu vrstu kažnjavanja, buditi dete tokom noći da piški, konsultovati se s lekarom i ukoliko ima potrebe, pružiti detetu adekvatnu terapiju. Neka deca nisu dovoljno motivisana da se sama leče. Ona navode da im ne smeta što je postelja mokra. Da bi se motivisala na saradnju i samopomoć, roditeljima se savetuje da ih nateraju da svakog jutra sama promene svoju posteljinu. To nije kazna i ne treba je u vidu naredbe i prekora nametati detetu. Treba ga zamoliti da samo uradi ovaj posao, a kada mu to dosadi, može se desiti da nesvesno prestane, ili manje učestalo mokri u krevet. Oslobađanje od ovog zadatka deca doživljavaju kao nagradu koja povećava motivaciju za lečenje. Blagovremeno javljanje lekaru i psihologu može doprineti rešavanju ovog problema u velikom broju slučajeva. Posebno je važno da ne zaboravim da vodite računa o vašem međusobnom odnosu poverenja, kako ne bi došlo do skrivanja pomenutog problema kroz manipulaciju i laži od strane deteta.
Razgovarajte sa svojim detetom o strahovima, emocijama, približite mu se putem igre. Psihički uzrokovana enureza javlja se kod povučenije i senzibilnije dece. Što su starija osećaj srama može pogubnije delovati na detetovo samopouzdanje a samim tim i uticati na pogoršanje problema.
Noćno mokrenje je najčešće samo još jedna životna faza kroz koju brojna deca prolaze. Budite pre svega strpljivi, uz pozitivan pristup pun podrške i ljubavi. Ukoliko dete budete budili svako veče, šaljete poruku da vi kontrolišete situaciju i ono se samo oko toga neće truditi. Doduše, time ćete možda izbeći pokoju mokru pelenu, ali dugoročno nećete rešiti problem. Posebno nemojte pokušati izvesti taj potez tako da se dete pomokri u polusnu pa da ponovno brzo možete oboje na spavanje. Efekat tog poteza biće upravo ono što želite izbeći – vežbanje nesvesnog mokrenja u snu.
Dakle:
– Redukujte unos tečnosti. Nemojte detetu davati ništa da pije 2 sata pre spavanja.
– Neka vaše dete još jednom ode u toalet pre nego što legne u krevet.
– Umesto fokusiranja na to da je važno da vaše dete ostane suvo tokom noći, veoma je važno da shvati da je važno da tokom noći ustaje i ide u toalet AKO oseća potrebu.
– Obezbedite uslove da dete ima slobodan prolaz do toaleta. Sklonite sve stvari na koje bi mogao da se povredi ili ostavite svetlo upaljeno u hodniku. Takođe, možete u sobi ili hodniku da ostavite nošu.
– Nagradite dete kada ostane suvo tokom noći ili kad se samo probudi i ode u toalet. Međutim, treba biti oprezan jer sistem nagrađivanja uspeva kod neke dece, dok kod druge nema nikakvog efekta.
– Budite strpljivi i pružite podršku mališanu. Što češće ga ohrabrujte i nemojte praviti problem svaki put kada se dete u toku noći upiški u krevet.
– Uvedite pravilo u kući da je zabranjeno zadirkivanje! Izbegavajte da diskutujete o problemu noćnog mokrenja pred ostalim članovima porodice osim ako dete samo to želi.
– Podstaknite osećaj odgovornosti kod deteta. Objasnite mu da želite da mu pomognete da zajedno prebrodite ovaj problem.
Ana Kalajdžić, specijalni pedagog (defektolog) i porodični psihoterapeut
psihoterapeut.ana@gmail.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Noćno mokrenje kod dece – osam važnih saveta

 1. Jablanaka Tabaš kaže:

  Sjajan članak! Iz ličnog iskustva vam mogu potvrditi da su svi saveti i preporuke primenljivi, sa trajnim efektima. Mi smo problem sa sa noćnim mokrenjem rešili upravo uz pomoć Anininh saveta. Hvala ti, Ana, na savetima i podršci.
  Mojka sam blizanaca, devojčice i dečaka, od nepune četiri godine. Dešavalo se često, malte ne svake noći da se devojčica u snu upiški. Pokušavala sam na razne načine da prevaziđemo problem i jednini način, koji se meni činio dobrim jer se postizao cilj – da do jutra ostane suva, bio je da je tokom noći stavljam na nošu. Međutim, onda sam se suočila sa novim problemom jer kad bi se desiolo da okasnim sa stavljanjem na nošu u uobičajeno vreme, makar i samo par minuta, ona bi se upiškila.
  Imala sam sreće što sam kontaktirala Anu i, uz njene savete i nesebičnu podršku, moja devojčica se ujutru budi u suvoj, mirišljavoj posteljini!

  1. Ana Kalajdžić kaže:

   Poštovana Jablanka,hvala Vam na ovako divnom komentaru, no,ovo je prvenstveno vaš uspeh, posebno vaše devojčice. Vi ste prvo prepoznali i prihvatili problem i shvatili ozbiljnost istog, a uz vaše snage i kapacitete vašeg negujućeg odnosa sa kćerkom, ste i uspeli. Ova zivotna faza je sada iza vas. Uživajte u odrastanju vaših mališana, a ja, moje kolege, prijatelji idr.smo tu da damo svoj doprinos shodno svojim znanjem i mogućnostima. Veliki pozdrav za vašu porodicu

   1. Kristina kaže:

    Postovana, mi imamo problem vec dugo i ne uspevamo da ga resimo. Kako bih mogla da vas kontaktiram. Puno bi mi znacilo? Hvala unapred. Pozdrav

 2. Ramona kaže:

  Zahtevati od deteta da samo sklanja svoju, mokru posteljinu moze biti korisno jedino u slucaju kada uzrok nocnog mokrenja nije emocionalne, vec fizioloske prirode! U suprotnom moze isto moze produziti agoniju i srvoriti dodatne frustracije, zbog kojih ce se kasnije, najverovatnije stvoriti neuroticki poremecaji, koji se mogu inhibirati u strukturu licnosti i tako stvoriti ozbiljne posledice. Dete se nakon nocnog mokrenja oseca ponizeno i samo sebe osudjuje zbog toga, te je nedopustivo razvijati dodatnu nelagodnost.

  1. Ana Kalajdžić kaže:

   Poštovana Ramona, apsolutno ste u pravu. Zato i postoje stručna lica koja su tu da pruže adekvatnu podršku i roditeljima uz pravilnu dijagnostiku i tretman.Genetski faktor može uticati na pojavu eneureze, te je s toga bitno da se roditelji sete da li su se i oni suočili sa ovom poteškoćom u svome detinjstvu.Uzroci enureze mogu biti i organske prirode. Ukoliko osoba s dijabetesom prije spavanja u organizam unese preveliku količinu tečnosti, može doći do nekontroliranog mokrenja tokom noći. Infekcije mokraćnog sistema, kamenac u bubrezima, paraziti, anemija, nedostatak kalcija, magnezija, cinka, vitamina A, B, D i E, problemi s adenoidom, kao i proširenje krajnika, sve to može uzrokovati nekontrolirano mokrenje u krevet.Kao što ste lepo napisali, posebno je važno voditi računa o našem pristupu ovom problemu, komunikacijskim veštinama idr. koje sve mogu dodatno pojačati detetove frustracije. Pre par dana sam čitala jedno istraživanje kako i koliko se tkzv.terapija igrom pokazala kao pozitivan model u tretmanu dece koja su doživela neki emocionalan stres, usled pomenutog problema, s kojim se trebaju naučiti nositi. Veliki pozdrav za Vas.

 3. Mira Milosevic kaže:

  Slazem se da su saveti koje nudi g- dja Ana, korisni, pa ipak zelim da ukazem na to da su problemi tog tipa i kod dece i kod odraslih, uglavnom uzrokovani naslojenim i potisnutim strahovima, Stoga je uz savete kako da se postavimo u odnosima kada je taj problem u pitanju, potrebno detektovati uzroke. Deca najcesce naslojavaju strahove ako prekomerno gledaju crtace koji produkuju strah, a pride imaju igracke i odecu koji produzavaju zivot virtuelnih junaka. Nadalje, strahovi roditelja u direktnoj su vezi sa strahom deteta, jer ih deca kao antene primaju. Strah od svadje, tuce i svake vrste verbalnog i fizickog obracuna, dete naslojava prenatalno i nakon sto dodje u ovaj prevec haoticni svet. No, da ne bih duzila, sustina je detektovati uzroke straha, otkloniti ih, i naravno uz to postovati savete strucnjaka u pogledu verbalnog pristuga prema detetu.
  Da ne duzim, Prof. Milica Novkovic, u svom visedecenijskom naucnom radu dade resenje i za porodicu i za skolu, za coveka kome je potreban moralni i duhovni preporod na vaskolikoj planeti.

  1. Ana Kalajdžić kaže:

   Postovana Miro,potpuno se skažem sa Vama, posebno sa radovima prof.Novković. Zato je od posebne važnosti upravo lični rad, nas roditelja,a posebno po dolasku deteta na svet, kada smo mu mi, glavni uzori. Od nas uči posmatranjem i identifikuje se sa nama ( sedi kao tata, viče kao mama i sl.) Često mi sami, nemamo adekvatan uvid, kako i na koji način prenosimo”inputiramo” svoje strahove, očekivanja i sl. na dete, što i te kako može kasnije imati uticaj na detetovu sliku o sebi, drugima, njegovu ličnost u svakom smislu. Veliki pozdrav za vas

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama