Нове контролне вежбе из српског језика за први разред основне школе

15 јануара, 2019

 

Контролне вежбе из Света око нас и српског језика за први разред основне школе по новом програму наставе и учења 2018/2019. године

У издању Креативног центра управо су објављене Контролне вежбе из српског језика за први разред аутора Милорада Рикала, које садрже 14 провера знања и вештина у областима које су предвиђене новим програмом за овај предмет. Збирка садржи 14 вежби за групу А и 14 вежби за групу Б. Вежбе су распоређене у две целине, са задацима различитих типова.

Први део збирке (1А–6А; 1Б–6Б) састоји се од контролних вежби којим се проверавају почетно писање (препознавање гласа и слова, самостално састављање речи и кратких реченица, повезивање слике с речима и реченицом), разумевање прочитаног и примена основних правописних норми.

Други део збирке (7А–14А; 7Б–14Б) садржи вежбе којим се на књижевноуметничким и некњижевним текстовима проверава колико је ученик разумео прочитани текст и колико је овладао знањима из области књижевности, језика и писања.

После сваке вежбе дата је табела са исходима који се проверавају. Листа исхода је изведена из описа знања и вештина предвиђених програмом, а формулације су (у мери у којој је то могуће) језичко-стилски прилагођене узрасту ученика. Одговори ученика се процењују као тачни, делимично тачни и нетачни, а у табелама су сликовно представљени. Оваквим приступом ученици су у могућности да од првог разреда активно учествују у процесу оцењивања и праћења личног напредовања.

Осим за проверу знања, Контролне вежбе из српског језика за први разред могу се користити и за вежбање на часовима у школи и за рад код куће.

На крају збирке налазе се описи симбола и предлог за процењивање с примерима различитих типова задатака из прве и последње вежбе.

Подсећамо вас на то да су недавно објављене контролне вежбе из Света око нас за први разред, а ускоро ће у издању Креативног центра бити објављене и Kонтролне вежбе из математике за први разред основне школе ауторке Љиљане Вуковић. Обе збирке су намењене провери знања и вештина у областима које су предвиђене програмом за ове предмете, а вежбе су распоређене у две целине, са задацима различитих типова. После сваке вежбе дата је табела са исходима који се проверавају. Оваквим приступом,  ученици су у могућности да од првог разреда активно учествују у процесу оцењивања и праћења личног напредовања.

Погледајте како изгледа упутство за оцењивање и један пример контролног задатка:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Нове контролне вежбе из српског језика за први разред основне школе"

  1. Marija Bradas Markovic каже:

    Postovani! Koja je cena testova iz srpskog, a kpja oz sveta oko nas za prvi razred!? Hvala

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама