Novi program predškolskog vaspitanja

31 oktobra, 2018

Novi program predškolskog vaspitanja: Svako dete predodređeno za uspeh


Nove, danas predstavljene osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzeta”, zasnovane na veri u kapacitete svakog deteta, predstavljaju kamen temeljac za reformu predškolskog obrazovanja, izjavila je direktorka Unicefa za Srbiju Ređina Dominićis.
Program “Godine uzleta” koji će širom Srbije sukcesivno početi da se primenjuje od 1. septembra, temelji se na podršci i razvoju kritičkog mišljenja koje je ključna kompetencija za 21 vek, ocenila je ona na skupu, kome je prisustvovao i ministar prosvete Mladen Šarčević.
Prema rečima Dominićis, zahvaljujući novom programu, kakav se sprovodi između ostalog i u Italiji, skandinavskim zemljama i Novom Zelandu deca kućama dolaze znatiželjnija, samopouzdanija, srećnija, svesnija životne sredinu, sa više znanja kako da stupaju u kontakte sa vršnjacima i drugim ljudima.
Profesorka Instituta za pedagogiju i anadragogiju Dragana Pavlović Breneselović navela je da program stavlja akcenat na veru u kapacitet svakog deteta, ali i na složenost uloge vaspitača i stručnih saradnika, roditelja i lokalne zajednice.
“Svako dete predodređeno je za uzlet, a koliko će on i kakav biti zavisi od svih nas. Uzlet je moguć i zato se vredi za njega boriti”, rekla je Breneselović i navela da taj novi program podstiče decu da budu radoznala, kreativna, istrajna, da se osećaju prihvaćeno i ostvareno.
Dodala je da novi koncept čini i realan program zasnovan na specifičnostima lokalne zajednice, vršnjaka, vaspitača, prostora i između ostalog sturkture vrtića.
Šarčević je ocenio da je usvajanje nove koncepcije predškolskog vaspitanja važan podsticaj koji predstavlja osnovu za druge reformske procese.
Prema njegovim rečima, cilj je da se unapredi dostupnost, kvalitet i pravednost sistema predškolskog vaspitanja u Srbiji, kao i da se na tome radi u saradnji sa predškolskim ustanovama, jedinicama lokalne samouprave, partnerskim institucijama i organizacijama.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastoji da nizom sistemskih rešenja doprinosi stvaranju uslova za kvalitetno ostvarivanje i dalji razvoj predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
“Kroz realizaciju važnih projektnih inicijativa u toj oblasti, obezbedićemo podršku u domenu unapređivanja inicijalnog obrazovanja vaspitača kao i sistema njihovog profesionalnog razvoja i napredovanja – obuke za vaspitače, stručne saradnike i direktore predškolskih ustanova”, rekao je Šarčević.
Ministar je najavio da je planirano je i unapređenje sistema za prikupljanje podataka i praćenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja kao i dalje unapređivanje sistema vrednovanja kvaliteta predškolskih ustanova.
Prema rečima pomoćnice ministra prosvete Vesne Nedeljković, Nove osnove programa predškolskog obrazovanja i vaspitanja prepoznaju značaj predškolskog doba u razvijanju sposobnosti za celoživotno učenje, kao što su samopouzdanje, otvorenost, radoznalost, istrajnost otpornost i kreativnost.
Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček govorila je da planovima za implementaciju programa, koji bi trebalo da zaživi u svim obdaništima do 2022. godine, do kada će se završiti i obuka 12.000 vaspitača.
Viček je dodala da ovaj put neće izostati sistemska podrška.
Direktor Zavoda za unapređenje i obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović ocenio je da novi program menja celu koncepciju položaja dece i ulogu vaspitača u obrazovanju.
U pilot projektu učestvovale su predškolske ustanove “Zemunski biser” iz Zemuna, “Radosno detinjstvo” iz Novog Sada i “Moje detinjstvo” iz Čačka.
Pilot projekat je zajednička inicijativa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Unicefa, Instituta za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Ministarstva prosvete.

Izvor: rtv.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Novi program predškolskog vaspitanja"

  1. ZEN kaže:

    DOBRO,I STA SAD? NIKAKVO POVECANJE,A NAJAVLJENO KO ZNA KAD!! ????

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama