Нови програм предшколског васпитања

октобар 31, 2018

Нови програм предшколског васпитања: Свако дете предодређено за успех


Нове, данас представљене основе програма предшколског васпитања и образовања “Године узета”, засноване на вери у капацитете сваког детета, представљају камен темељац за реформу предшколског образовања, изјавила је директорка Уницефа за Србију Ређина Доминићис.
Програм “Године узлета” који ће широм Србије сукцесивно почети да се примењује од 1. септембра, темељи се на подршци и развоју критичког мишљења које је кључна компетенција за 21 век, оценила је она на скупу, коме је присуствовао и министар просвете Младен Шарчевић.
Према речима Доминићис, захваљујући новом програму, какав се спроводи између осталог и у Италији, скандинавским земљама и Новом Зеланду деца кућама долазе знатижељнија, самопоузданија, срећнија, свеснија животне средину, са више знања како да ступају у контакте са вршњацима и другим људима.
Професорка Института за педагогију и анадрагогију Драгана Павловић Бренеселовић навела је да програм ставља акценат на веру у капацитет сваког детета, али и на сложеност улоге васпитача и стручних сарадника, родитеља и локалне заједнице.
“Свако дете предодређено је за узлет, а колико ће он и какав бити зависи од свих нас. Узлет је могућ и зато се вреди за њега борити”, рекла је Бренеселовић и навела да тај нови програм подстиче децу да буду радознала, креативна, истрајна, да се осећају прихваћено и остварено.
Додала је да нови концепт чини и реалан програм заснован на специфичностима локалне заједнице, вршњака, васпитача, простора и између осталог стурктуре вртића.
Шарчевић је оценио да је усвајање нове концепције предшколског васпитања важан подстицај који представља основу за друге реформске процесе.
Према његовим речима, циљ је да се унапреди доступност, квалитет и праведност система предшколског васпитања у Србији, као и да се на томе ради у сарадњи са предшколским установама, јединицама локалне самоуправе, партнерским институцијама и организацијама.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја настоји да низом системских решења доприноси стварању услова за квалитетно остваривање и даљи развој предшколског васпитања и образовања.
“Кроз реализацију важних пројектних иницијатива у тој области, обезбедићемо подршку у домену унапређивања иницијалног образовања васпитача као и система њиховог професионалног развоја и напредовања – обуке за васпитаче, стручне сараднике и директоре предшколских установа”, рекао је Шарчевић.
Министар је најавио да је планирано је и унапређење система за прикупљање података и праћење предшколског васпитања и образовања као и даље унапређивање система вредновања квалитета предшколских установа.
Према речима помоћнице министра просвете Весне Недељковић, Нове основе програма предшколског образовања и васпитања препознају значај предшколског доба у развијању способности за целоживотно учење, као што су самопоуздање, отвореност, радозналост, истрајност отпорност и креативност.
Државни секретар у Министарству просвете Анамарија Вичек говорила је да плановима за имплементацију програма, који би требало да заживи у свим обдаништима до 2022. године, до када ће се завршити и обука 12.000 васпитача.
Вичек је додала да овај пут неће изостати системска подршка.
Директор Завода за унапређење и образовања и васпитања Златко Грушановић оценио је да нови програм мења целу концепцију положаја деце и улогу васпитача у образовању.
У пилот пројекту учествовале су предшколске установе “Земунски бисер” из Земуна, “Радосно детињство” из Новог Сада и “Моје детињство” из Чачка.
Пилот пројекат је заједничка иницијатива Завода за унапређивање образовања и васпитања, Уницефа, Института за педагогију и андрагогију Филозофског факултета у Београду и Министарства просвете.

Извор: rtv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Нови програм предшколског васпитања"

  1. ZEN каже:

    DOBRO,I STA SAD? NIKAKVO POVECANJE,A NAJAVLJENO KO ZNA KAD!! ????

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама